Ολοκλήρωση επίσκεψης Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Ζάγκρεμπ, Κροατία 6/10/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
6 Οκτ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτηρη Αβραμόπουλου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, κατά την διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Zoran Milanović, την Α' Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Vesna Pušić  και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών κ. Ranko Ostojić. Σε συνέντευξη τύπου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

"Η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση δεν επηρεάζει μόνο την Κροατία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία. Πλήττει την Ευρώπη στο σύνολό της, και για την επίλυση αυτής της κρίσης απαιτείται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι σήμερα στο Ζάγκρεμπ είχα αρκετές εποικοδομητικές συναντήσεις. Η Κροατία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην άμεση γειτονιά της και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Έχει βιώσει μια σημαντική εισροή προσφύγων κατά τις τελευταίες εβδομάδες: σχεδόν 120.000 άνθρωποι εισήλθαν στην Κροατία από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα της προσφυγικής ροής μετατοπίζεται από τη μία χώρα στην άλλη και ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση. Η μόνη λύση είναι μια ευρωπαϊκή κοινή προσέγγιση σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.

Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, συζητήσαμε τα μέτρα που αναμένετε να υλοποιηθούν σε όλα τα στάδια των μεταναστευτικών διαδρομών στις γειτονικές χώρες. Στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, στην Ελλάδα, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κροατία.  Η Ευρώπη πρέπει να οργανώσει καλύτερα τη διαχείριση των συνόρων της, την υποδοχή των προσφυγών και να βελτιώσει την διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών.

Για την υποστήριξη της Κροατίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και των προκλήσεων ασφαλείας είναι διαθέσιμα πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και 120 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Σένγκεν..

Τα κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων υποδοχής και να εξασφαλίζουν ότι οι συνθήκες υποδοχής θα σέβονται την αξιοπρέπεια των προσφύγων, θα ενισχύουν τον έλεγχο των συνόρων και θα εξασφαλίζεται η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναπτύξει τις ομάδες υποστήριξης για τα θέματα μετανάστευσης στις περιοχές των hotspot για την αποτελεσματική αναγνώριση, καταχώρηση και δακτυλοσκόπηση όλων των εισερχομένων. Εναπόκειται στην Κροατία για να αποφασίσει αν χρειάζεται βοήθεια. Η Frontex μπορεί να υποστηρίξει την χώρα για να αντιμετωπίσει το μεγάλο αριθμό των εισερχομένων στα σύνορά της και να διασφαλίσει ότι εκείνοι που δεν θέλουν να αιτηθούν άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες τους.

Επαναλαμβάνω ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν εργαστούμε από κοινού, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τις γειτονικές μας χώρες – και όχι να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου. Ενθαρρύνω την Κροατία ώστε να εντείνει το διάλογο με τις αρχές της Σερβίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Χρειαζόμαστε συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο, όχι τοίχους και φράχτες. Έχουμε δύο σημαντικές συναντήσεις αυτή την εβδομάδα: το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και την διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την μεταναστευτική διαδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια, στο Λουξεμβούργο. Μετά από την διάσκεψη, θα μεταβώ στην Ιταλία για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ερυθραία στην Σουηδία και θα επισκεφθώ το hotspot στην Λαμπεντούσα. Ελπίζω πως την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη μετεγκατάσταση Σύριων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Κροατία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά βασίζεται στην Κροατία ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15