Απάντηση (στα ελληνικά) Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την διάρκεια της συνέντευξη τύπου για τα νέα μέτρα για ισχυρότερα ευρωπαϊκά σύνορα και αλληλεγγύη για τη μετανάστευση, Βρυξέλλες 13/9/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
13 Σεπ 2018

ideo: https://youtu.be/Swbc6-NPrL0

Ερώτηση δημοσιογράφου για την χρηματοδότηση των Κρατών Μελών για τη διάθεση προσωπικού στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Τα Κράτη Μέλη θα συμβάλλουν στο μόνιμο σώμα μέσω της απόσπασης ατόμων από το δικό τους προσωπικό. Όλες οι δαπάνες για τη διάθεση του προσωπικού αυτού στο μόνιμο σώμα θα καλύπτονται από τον Οργανισμό.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδοτικής στήριξης εντός του προϋπολογισμού του Οργανισμού για να διασφαλισθεί ότι τα Κράτη Μέλη θα μπορούν να αντικαθιστούν το προσωπικό που διαθέτουν στο μόνιμο σώμα μέσω νέων προσλήψεων. 
 
Για την κατάσταση στη Μόρια

Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι πολύ δύσκολη και έχω υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική βελτίωση. 

Η Επιτροπή αλλά και εγώ προσωπικά κάνουμε ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας για να στηρίξουμε τις ελληνικές αρχές, τόσο επιχειρησιακά όσο και, βέβαια, χρηματοδοτικά, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατάστασης και ιδιαίτερα για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα hotspots.
 
Με αφορμή την ερώτηση θα ήθελα να σας πω ότι το ποσό που έχει διατεθεί στην Ελλάδα πλησιάζει το 1,6 δις €. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό. Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν το που διατίθενται αυτά τα ποσά. Εμείς εκείνο που ζητάμε είναι να βλέπουμε αποτελέσματα και όλα αυτά να συντελούνται κάτω από συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Υπάρχει και η διαχειριστική αρχή στην Ελλάδα που το παρακολουθεί. 

Εκτιμώ ότι η χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και τα χρήματα επαρκούν για να λειτουργούν αποτελεσματικά οι μηχανισμοί και οι υπηρεσίες που έχουν συσταθεί.

Όπως είπα και στην αρχή, όσο πιο αποτελεσματικά εφαρμόζεται η Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε, και επιστροφές θα γίνονται. Από την άλλη μεριά, πέραν του γεγονότος ότι ήδη περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ροές, πρέπει να βελτιωθούν επί των νησιών οι διαδικασίες επεξεργασίας και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο: όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να την έχουν και οι υπόλοιποι με βάση την εφαρμογή της Δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας να επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η συμφωνία όσο και εάν είναι άτυπη λειτουργεί και λειτουργούσε αποτελεσματικά και κατά την διάρκεια των δύσκολων στιγμών που πέρασε η Τουρκία. 

Την επόμενη εβδομάδα θα έχω επίσημες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, τους νέους υπουργούς που ανέλαβαν το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού, καθώς και με τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά ανταποκρινόμενοι σε αυτό που είναι και ο κύριος σκοπός, δηλαδή στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με τήρηση των όσων προβλέπονται στο διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15