Αποσπάσματα ομιλίας ΥΕΘΑ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Επετειακή εκδήλωση για τον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα στη Νέα Υόρκη

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
2 Απρ 2012

Επετειακή εκδήλωση για τον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα στη Νέα Υόρκη (31/3/12)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων Αμερικής, στην επετειακή εκδήλωση για τον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στη Νέα Υόρκη.

Στον χαιρετισμό του μετά το αρχιερατικό μνημόσυνο για τους ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου 1955-59, που τελέσθη χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, διαθέτει ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, με υψηλό φρόνημα, με άρτιο εξοπλισμό, με εξαίρετους αξιωματικούς, έτοιμους αν χρειαστεί να δώσουν και πάλι τη ζωή τους για την Ελλάδα...

..Ανταποκρίθηκα με ιδιαίτερη χαρά, όπως και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός κ. Κωσταράκος, στην πρόσκληση των κυπριακών σωματείων για να τιμήσουμε τη μνήμη των πεσόντων στον κυπριακό αγώνα, αλλά και των πεσόντων Ελλαδιτών, αξιωματικών και στρατιωτών, που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας.

Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να μοιραστούμε μαζί σας αυτά τα ανώτερα και υψηλά νοήματα της μεγάλης θυσίας, που όμως ακόμη δεν έχει δικαιωθεί..

..Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, με τα στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται ακόμη εκεί. Μια βάρβαρη πράξη που προσβάλλει τον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό της, δίνοντας καθημερινά τον αγώνα για να φτάσουμε επιτέλους στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το λίπασμα αυτού του μεγάλου αγώνα είναι η θυσία εκείνων, που το 1955 σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία, αγωνιζόμενοι για να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα..

..Δυστυχώς, ακολούθησαν δύσκολες καταστάσεις και ένα πραξικόπημα που άνοιξε την πόρτα στους Τούρκους για να εισβάλουν. Και από τότε, η μισή Κύπρος είναι κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή. Σήμερα που η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες στιγμές, εξαιτίας της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, θα ήθελα μέσα απ' αυτά που προείπα - και είναι η αναφορά τιμής, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία - να τονίσω ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, διαθέτει ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, με υψηλό φρόνημα, με άρτιο εξοπλισμό, με εξαίρετους αξιωματικούς, έτοιμους αν χρειαστεί να δώσουν και πάλι τη ζωή τους για την Ελλάδα..

..Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει ισχυρή, είναι δυνατή, είναι πάντα στην πρώτη γραμμή με τις άξιες ένοπλες ελληνικές δυνάμεις, ένα κομμάτι των οποίων άφησε τη ζωή του, θυσιάστηκε στο ιερό χώμα της Κύπρου μας..

..Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που οι ομογενείς μας διαπρέπουν και ξεχωρίζουν σ' όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής σ' αυτή τη σημαντική χώρα, με την οποία μας δένουν ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης. Και αυτοί οι ισχυροί δεσμοί θα επιβεβαιωθούν και θα ανανεωθούν κατά τις επαφές μου στην Ουάσιγκτον...

..Να κρατάτε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Μόνο έτσι τιμάτε αυτούς που σήμερα τιμούμε με την επιμνημόσυνη δέηση. Γιατί κάποια γεγονότα δεν γίνονται απλά για να γίνουν, αλλά για να επικαιροποιούμε τα μηνύματα εκείνου του ωραίου αγώνα και να ισχυροποιούμε το φρόνημα και τη θέλησή μας για να δούμε μια μέρα όλοι αυτό που θέλουμε και προσδοκούμε.

Την Κύπρο μας και πάλι ενιαία, ανεξάρτητη και ελεύθερη».

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15