Άρθρο Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", 7/4/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
8 Απρ 2019

Η μετανάστευση ανοίγει το δρόμο για μία νέα και πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή ταυτότητα

Οι προσεχείς ευρωεκλογές θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης. Βαδίζοντας προς αυτό το σημαντικό ραντεβού με την δημοκρατία, βλέπουμε ότι κάποιες λαϊκίστικες δυνάμεις είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν το ζήτημα της μετανάστευσης και να χτίσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία πάνω στο φόβο και την παραπληροφόρηση. 

Εν μέσω των ψεύτικων ειδήσεων, είναι μερικές φορές δύσκολο να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει με τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση  είναι και θα παραμείνει λαμπρό παράδειγμα διαφορετικότητας, ανοχής και αλληλεγγύης. Η μεταναστευτική κρίση όμως έθεσε σε αμφισβήτηση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας πάνω στις οποίες βασίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει αποτελέσει πρόσχημα για τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές να κερδίσουν έδαφος, εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών. 

Είναι αλήθεια ότι το μεταναστευτικό αιφνιδίασε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, αφού ποτέ ξανά στην ιστορία της δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο ανθρωπιστικό ζήτημα τέτοιας εμβέλειας. Αυτά συνέβησαν το 2015 και ήταν τότε που ανέλαβε πρωτοβουλία η Επιτροπή ζητώντας από τα Κράτη Μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν, στην βάση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Μετανάστευσης.

Στόχος της πολιτικής μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας δεν θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες και κυρίως ότι δεν θα αποδυναμωθεί το αίσθημα της ισχυρής Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να τους υπενθυμίσουμε ότι οι λύσεις που έχει προσφέρει έμπρακτα η Ένωση τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα συλλογικών και ευρωπαϊκών δράσεων, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. 

Γι' αυτό και αποτελεί χρέος μας η ενημέρωσή τους για όσα έχει καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τη συνεργασία της με τα Κράτη Μέλη αλλά και για την έμπρακτη βοήθεια και αμέριστη στήριξη της προς αυτά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν και εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό των Κρατών Μελών. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αναλάβουμε όλοι το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή μας ιδιότητα και να βάλουμε και το δικό μας – μικρό αλλά σημαντικό - λιθαράκι στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η πιο πρόσφατη κοινή μας επιτυχία είναι η υιοθέτηση της πρότασής μου για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (νέα FRONTEX), η οποία θα επανδρωθεί με μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων και να στηρίζει τα Κράτη Μέλη ανά πάσα στιγμή. Μέσω της συμφωνίας που πετύχαμε μέσα σε χρόνο ρεκόρ -σε διάστημα λίγο περισσότερο των 6 μηνών-, η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της ΕΕ να προστατεύει συλλογικά τα εξωτερικά σύνορα της και να υποστηρίζει πιο αποτελεσματικά στα Κράτη Μέλη. Η επιτυχία αυτή δεν ήρθε ξαφνικά αλλά οφείλεται σε μία σειρά διαπραγματεύσεων και στη σκληρή προσπάθεια τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και των ίδιων των Κρατών Μελών καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η Επιτροπή έχει επίσης από την πρώτη στιγμή έμπρακτα στηρίξει τα Κράτη Μέλη, τα οποία βρίσκονται κάτω από σημαντική μεταναστευτική πίεση, τόσο με την παροχή οικονομικής στήριξης και έκτακτης βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όσο και με την ενισχυμένη παρουσία των Υπηρεσιών της. Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (EBCGA) εργάζονται ήδη επιτόπου παρέχοντας την υποστήριξη και την τεχνογνωσία τους στις τοπικές αρχές. 

Ο απώτερος μας στόχος είναι η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και του Κανονισμού του Δουβλίνου, για τα οποία έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο. Αυτή η μεταρρύθμιση θα ολοκληρώσει την ολιστική στρατηγική μας για την μετανάστευση.

Η περίοδος της μεταναστευτικής κρίσης, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφταναν μέσω της θάλασσας στην Ελλάδα και την Ιταλία, βρίσκεται πίσω μας. Οι αριθμοί έχουν μειωθεί και  επανέρχονται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2013. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να επαναπαυθούμε. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό από μόνη της και πρέπει τα Κράτη Μέλη να συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα μέτωπα. 

Ο κίνδυνος αστάθειας στην Ευρωπαϊκή γειτονιά δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον, η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με τη συνεργασία με τρίτες χώρες, τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων, καθώς και τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος ασύλου. Με την ολοκλήρωση δηλαδή και εφαρμογή της στρατηγικής μας. Πάνω από όλα όμως μπορεί να αντιμετωπισθεί με Ευρωπαίους πολίτες ενωμένους με ισχυρή Ευρωπαϊκή συνείδηση και ταυτότητα και αντικειμενική κρίση που δεν κλονίζεται από αναλήθειες και λαϊκισμούς.

Αρχείο: 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15