Άρθρο Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Real News για την τρομοκρατία, 19/8/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
20 Αυγ 2018

Η τρομοκρατία είναι ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, πλήττοντας άμεσα τον τρόπο ζωής και τις θεμελιώδεις αξίες μας. Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά από τα τραγικά γεγονότα στους δρόμους της Βαρκελώνης και του Καμπρίλς. Οι οδυνηρές αναμνήσεις είναι ακόμα ζωντανές. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα θύματα, στις οικογένειές τους που έχασαν τη ζωή τους και σε όσους τραυματίστηκαν, και δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη πιο ανθεκτική απέναντι στην τρομοκρατική απειλή. Μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ μας, σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι ο μόνος τρόπος να το επιτύχουμε αυτό. Με κοινή προσπάθεια και τη συνεργασία όλων μας, έχουμε ενισχύσει τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη και γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Τον περασμένο χρόνο, τα κράτη μέλη ανέφεραν 33 προγραμματισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών, εκ των οποίων 10 υλοποιήθηκαν. Περίπου 12 δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους και 11 αποφεύχθηκαν επιτυχώς. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες μάθαμε ότι πρέπει να  συνεχίζουμε να χτίζουμε την εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη, τις δίδυμες αδελφές, που αποδεδειγμένα βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταπολέμηση. Οι 23 επιθέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν πρέπει να αποτελούν το σημείο αναφοράς με το οποίο θα σταθμίζουμε τις ενέργειές μας από τώρα και στο εξής. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ή να υποσχεθεί ότι οι επιθέσεις δεν θα ξανασυμβούν. Ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι οι πολίτες μας να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς.

Αυτή είναι μια μάχη που θα χρειαστεί να δώσουμε σε πολλά μέτωπα κατά των τρομοκρατών. Καταρχάς, αρνούμενοι των μέσων να μας βλάψουν: στερώντας τους την πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά και χρήματα για να διαπράξουν τις επιθέσεις τους, θεσπίζοντας αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργώντας, παράλληλα, πιο ασφαλείς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για την κατασκευή φραγμών κατά των επιθέσεων φορτηγών - όπως αυτή της Λα Ράμπλα - και καθιστώντας την ασφάλεια ως θεμελιώδη αρχή για τον πολεοδομικό μας σχεδιασμό.

Δεύτερον, ενισχύοντας την ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καλόπιστοι ταξιδιώτες μπορούν εύκολα να διασχίζουν τα σύνορά μας, ενώ όσοι αποτελούν ενδεχόμενες απειλές για την ασφάλεια να ταυτοποιούνται ταχέως, ή και ακόμα, να φυλακίζονται αν αυτό κρίνεται, αρμοδίως, αναγκαίο. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή βρίσκεται σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2016 και σύντομα θα ενισχυθεί σημαντικά σε προσωπικό και πόρους. Τα νέα συστήματα πληροφοριών, όπως το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου, βελτιώνονται συνεχώς, ώστε οι συνοριοφύλακες μας να εξασφαλίζουν άμεσα την πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για την καλύτερη διαχείριση και προστασία των συνόρων μας. Επιπλέον, στο εγγύς μέλλον, οι βάσεις δεδομένων της ΕΕ για την ασφάλεια θα γίνουν διαλειτουργικές, καθιστώντας πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, ένας ξένος τρομοκράτης-μαχητής να εισέλθει στην Ευρώπη.

Τρίτον, η διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας σημαίνει επίσης ότι πρέπει να εξετάσουμε τι συμβαίνει εκτός των συνόρων της ΕΕ. Η συνεργασία με τις γείτονες χώρες και τους συμμάχους είναι ζωτικής σημασίας. Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας με τον στρατηγικό σύμμαχο της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, βρίσκεται και πάλι σε καλό δρόμο. Εντείνουμε επίσης τις συνεργασίες μας στη γείτονα περιοχή. Αρχίζουμε σύντομα διαπραγματεύσεις με το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία και άλλες πέντε χώρες-κλειδιά, με στόχο την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών δεδομένων. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεμονωμένα την πρόκληση της τρομοκρατίας. Ούτε βεβαίως η Ευρώπη.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια μάχη ιδεών μέσα στο ευρωπαϊκό μας σπίτι. Οφείλουμε να κοιτάξουμε βαθιά μέσα στις κοινωνίες μας ώστε να αντιληφθούμε γιατί πολίτες της Ευρώπης επιτίθενται με όπλα εναντίον συμπολιτών τους. Εδώ χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που αρχίζει από την εκπαίδευση, επεκτείνοντας σε όλο το φάσμα των συστημάτων των φυλακών μας, καθώς και του Διαδικτύου.

Το διαδίκτυο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η εύκολη ηχώ της τρομοκρατικής προπαγάνδας. Σε αυτό το σημείο όλοι μας, αλλά κυρίως οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δικτύωσης, πρέπει να ανταποκριθούν στις κοινωνικές τους ευθύνες. Δεν μπορεί να υφίσταται τρομοκρατικό περιεχόμενο σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Η απειλή είναι πραγματική και επείγουσα - άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή ορισμένα άτομα ριζοσπαστικοποιήθηκαν ακόμα και εν μια νυκτί παρακολουθώντας βίντεο τρομοκρατών. Τον Σεπτέμβριο, θα προτείνουμε σχετική νομοθεσία για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εξάλειψη τέτοιου τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Από τις επιθέσεις των τελευταίων τριών ετών βιώσαμε την τρομοκρατία και διδαχθήκαμε πολλά. Ο αγώνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εντός των εθνικών μας συνόρων, μας καθιστά όλους συλλογικά πιο ευάλωτους. Η τρομοκρατική απειλή είναι διασυνοριακή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχουμε αρχίσει να το μαθαίνουμε αυτό. Η Ευρώπη τώρα οικοδομεί την ασφάλειά της πάνω σε συλλογικές βάσεις με μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας, και έναν ισχυρό ρόλο στη γειτονιά μας και σε όλον τον κόσμο.

 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15