Άρθρο Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο Politico, 18/12/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
18 Δεκ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

«Οι μετανάστες στην Ευρώπη ήρθαν για να μείνουν» 

 «Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Δεν μπορούμε και δε θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε τη μετανάστευση. Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μπορεί να υποχωρεί, ωστόσο η μετανάστευση, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα σταματήσει. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, περισσότεροι από 244 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μακριά από την χώρα όπου γεννήθηκαν. Η ανθρώπινη κινητικότητα θα συνεχίσει να καθορίζει ολοένα και περισσότερο τον 21ο αιώνα. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα. 

Η μετανάστευση είναι ένα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα. Συνέβαλε στη διαμόρφωση εκλογικών αποτελεσμάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.  Δε μπορούμε, πλέον, να συζητάμε μόνο σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης. Η μετανάστευση αποτελεί τη νέα μας πραγματικότητα. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να συζητάμε και να ενεργούμε σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση με μια πιο ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη προσέγγιση, θέτοντας σε εφαρμογή πολιτικές που στοχεύουν στη στήριξη της ένταξης.

Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, η Ευρώπη επικεντρώθηκε, με αρκετή επιτυχία, στην αντιμετώπιση κυρίως των επειγουσών αναγκών της παγκόσμιας μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.  Οι παράτυπες ροές έχουν μειωθεί κατά 63%.  Περισσότεροι από 32.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί  εντός της ΕΕ. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι που χρήζουν προστασίας έχουν επανεγκατασταθεί στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να επαναγκατασταθούν τα επόμενα δύο χρόνια επιπλέον 50.000. Επιπλέον, χιλιάδες μετανάστες έχουν δεχθεί βοήθεια στο έδαφος της Λιβύης, σε συνεργασία με τους διεθνείς μας εταίρους.

Φυσικά, πρέπει να γίνουν, ακόμη, πολλά στην ΕΕ. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε  στις δεσμεύσεις μας και να απομακρύνουμε χιλιάδες μετανάστες από τη Λιβύη, είτε μέσω του μηχανισμού των επανεγκαταστάσεων, είτε μέσω υποβοηθούμενων εθελουσίων επιστροφών. Πρέπει να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και δίκαιη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου έως τον Ιούνιο. Θα πρέπει, επίσης, να ενισχύσουμε τις νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς μετανάστες με ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για την Μπλε Κάρτα για εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων και να θέσουμε σε εφαρμογή στοχευμένα πιλοτικά προγράμματα με σημαντικές τρίτες χώρες.

Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να υιοθετούμε ad hoc προσεγγίσεις, να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε μόνο βάσει βραχυπρόθεσμων στόχων. Η μετανάστευση θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα. Δεν πρόκειται απλά για ένα πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε ή μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η μετανάστευση είναι βαθιά συνδεδεμένη με τις πολιτικές μας στους τομείς, μεταξύ άλλων, της οικονομίας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης. 

Δυστυχώς, ο πρόσφατος δημόσιος διάλογος για τη μετανάστευση, επηρεασμένος από την άνοδο του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, έχει περιορίσει τη δυνατότητά μας να εφαρμόσουμε έξυπνες και προσανατολισμένες προς το μέλλον μεταναστευτικές πολιτικές, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η μετανάστευση θα εξαφανιστεί υιοθετώντας σκληρή γλώσσα, ότι οι κοινωνίες μας θα παραμείνουν ομοιογενείς, χωρίς μετανάστες, υψώνοντας φράχτες, ή ακόμα ότι η μετανάστευση θα περιοριστεί στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου δείχνοντας αλληλεγγύη μόνο μέσω χρηματοδοτικής στήριξης.

Πρέπει να αρχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες που ανησυχούν σχετικά με το πως θα διαχειριστούμε τη μετανάστευση. Παρότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη μετανάστευση, μπορούμε να διαχειριστούμε το φαινόμενο αυτό ενεργώντας με πιο αποτελεσματικό, έξυπνο και προληπτικό τρόπο. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί, εάν δεν προχωρήσουμε σε αλλαγή νοοτροπίας και αφηγήματος.

Το 2016, η ΕΕ παρείχε προστασία σε περισσότερα από 700,000 άτομα που βρήκαν ασφάλεια στην Ευρώπη. Οφείλουμε, τώρα, να διασφαλίσουμε ότι θα βρουν και σπίτι. Δεν πρόκειται μόνο για ηθικό καθήκον, αλλά και οικονομικό και κοινωνικό για την Ευρώπη που γερνάει, και που θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο προσεχές μέλλον.

Κάποιες συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα για την πολυμορφία και την ένταξη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Politico, δεν είναι αρκετές σε σχέση με τις αλλαγές για τις οποίες πρέπει να είναι έτοιμες οι κοινωνίες μας τον 21ο αιώνα. Το ζήτημα της ένταξης μπορεί να ηχεί ως πολυτέλεια τη στιγμή που στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η εξεύρεση μιας δίκαιης συμφωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις των κανονισμών του Δουβλίνου, που διέπουν τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. Θα ήταν, όμως, λάθος, όπως εκείνο που κάναμε στο παρελθόν και για το οποίο πληρώνουμε, ακόμα και σήμερα, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος, να αφήσουμε εκτός συζήτησης αυτά τα μακροπρόθεσμα ζητήματα. 

Πρέπει όλοι μας να είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε τη μετανάστευση, την κινητικότητα και την ποικιλομορφία ως τη νέα πραγματικότητα και να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας ανάλογα. Ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολιτικές μας για το άσυλο και τη μετανάστευση στις μελλοντικές προκλήσεις, καταρχάς, είναι να αλλάξουμε συλλογικά τον τρόπο σκέψης μας». 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15