Άρθρο γνώμης Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ- Η ώρα της ευθύνης, 9/5/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
10 Μάιος 2019

Η ώρα της ευθύνης

Σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης. Κάθε χρόνο, στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε τη Διακήρυξη Schuman, η οποία ίδρυσε την ΕΚΑΧ με έξι ιδρυτικά κράτη μέλη και έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η 9η Μαΐου αποτελεί όλο και περισσότερο ημέρα ενδοσκόπησης, ώστε όχι μόνο να αναγνωρισθούν οι επιτυχίες αλλά και να εξετασθούν οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, οι επικείμενες ευρωεκλογές αρκετές φορές παρουσιάζονται ως μια πιθανή στιγμή ρήξης ή σχίσματος, που όμως δεν είναι.

Οι ανησυχίες των πολιτών μας σήμερα είναι οι ίδιες με τις ανησυχίες τους πριν από πέντε χρόνια και θα συνεχίσουν να είναι οι ίδιες και κατά τα επόμενα χρόνια: η ασφάλεια, οι θέσεις εργασίας, η οικονομική εξασφάλιση και  τα ζητήματα της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής. Αυτά είναι τα ζητήματα της εποχής μας - και δικαίως – και οι ευρωεκλογές σε τρεις εβδομάδες δεν θα το αλλάξουν αυτό.

Το θέμα είναι ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις εντολές ή τα νομοθετικά σώματα, τις στρατηγικές ατζέντες ή τις πολιτικές δηλώσεις. Ενδιαφέρονται για ένα απτό και θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ίδιων και των οικείων τους.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφουγκραστεί τους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών της και τους προσέφερε πραγματικές λύσεις διαφυλάσσοντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Σήμερα, έχουμε μια καλύτερα προστατευμένη Ευρώπη, με ισχυρότερα εξωτερικά σύνορα χάρη στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, με ισχυρότερα συστήματα πληροφοριών, τα οποία σύντομα θα διασυνδεθούν για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Από το 2015, έχουν διατεθεί περισσότερα από 2 δις ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, της ανθρωπιστικής κατάστασης και των εξωτερικών συνόρων της χώρας, πλαισιωμένα από το ουσιαστικό και ακούραστο έργο όλων των οργανισμών της ΕΕ.

Σήμερα ζούμε επίσης σε μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη, χωρίς επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων ή την αποστολή μηνυμάτων μέσα στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Χτίζουμε επίσης μία πιο πράσινη Ευρώπη, όπου δεν υπάρχει πλέον χώρος για πλαστικά μιας χρήσεως.

Πάνω από δέκα χρόνια έχουν περάσει από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, και η ανεργία μειώνεται ενώ η οικονομική ανάπτυξη έχει συνολικά αυξηθεί. Αυτή η πρόοδος έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και στην Ελλάδα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από αυτή την κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα θα θέσουν τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την εξυγίανση της δημόσιας οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το Σχέδιο Juncker πρόκειται να ευνοήσει επενδύσεις αξίας άνω των 11 δις ευρώ, ενώ 26.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρόκειται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Βέβαια, ο αντίκτυπος όλων αυτών των επιτυχιών θα έχει σημασία μόνο εάν οι πολίτες γνωρίζουν από πού προέρχονται τα επιτεύγματα αυτά και ποιος είναι υπεύθυνος. Και αυτό γιατί η ευθύνη δεν είναι ατομική, αλλά συλλογική και ευρωπαϊκή.

 Αυτό που διακυβεύεται με τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου δεν είναι ότι οι ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν "εναντίον της Ευρώπης" ή για μια "διαφορετική Ευρώπη", αλλά ότι δεν γνωρίζουν την Ευρώπη που ήδη έχουν και ήδη απολαμβάνουν, καθώς και την τεράστια σημασία του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτήν την πρόοδο αποκομίζοντας ακόμα περισσότερα οφέλη στην καθημερινότητά μας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν δημόσια και συλλογική ευθύνη για το τι έχει επιτύχει συλλογικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και για το τι δεσμεύεται να κάνει για τους πολίτες της στο μέλλον.

Ορισμένοι με λαϊκίστικα και εθνικιστικά μηνύματα αλλά και με ακραίες ιδεολογίες θα προσπαθήσουν να φοβίσουν τους πολίτες, να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να χειραγωγήσουν την πληροφόρηση και τις ειδήσεις. Αλλά η πραγματικότητα δεν λέει ψέματα. Το ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ χωρίς ελέγχους στα σύνορα, το οφείλουν στη Σένγκεν, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Το ότι μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν και να πάρουν σύνταξη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το οφείλουν στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Κανένας εθνικιστής ή λαϊκιστής δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα αυτή από τους πολίτες του - ούτε και να τους τη στερήσει. Επειδή κανένας ευρωπαίος πολίτης δεν θα το επιτρέψει. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας, τα οποία κατακτήθηκαν δύσκολα μέσα από σκληρούς αγώνες. Η απάντηση μας σε όλους αυτούς μπορεί να είναι μόνο μια «κοινωνική Ευρώπη».

Σαράντα χρόνια μετά τις πρώτες ευρωεκλογές, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το σημαντικό δημοκρατικό μας δικαίωμα και αξίωμα. Οι ευρωεκλογές σε τρεις εβδομάδες θα αποτελέσουν ώρα ευθύνης, όχι μόνο για τους πολιτικούς ηγέτες, αλλά κυρίως για όλους τους ευρωπαίους πολίτες που καλούνται να ψηφίσουν.

Αρχείο: 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15