Άρθρο του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου: ΗΠΑ και Ευρώπη - Κοινό παρελθόν, κοινό μέλλον, Εθνικός Κήρυξ 10/3/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
11 Μαρ 2017

Αρθρο του Δημήτρη Αβραμόπουλου*, ειδικά για τον «Εθνικό Κήρυκα».

Βρισκόμαστε, σήμερα, σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας, μπροστά σε καθοριστικές παγκόσμιες μεταβολές, όπου η ευημερία και η ασφάλεια σημαντικών δημοκρατιών τίθενται σε αμφισβήτηση, την οποία τροφοδοτεί η άνοδος της ξενοφοβίας, του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η σταθερότητα και η ευημερία των δημοκρατιών μας είναι αποτέλεσμα των διεθνών και διατλαντικών σχέσεων και συνεργασιών, και όχι ενεργειών απομονωτισμού.

Σε αυτό το ιστορικό «εκκρεμές», οι δυο σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις είναι αναμφίβολα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2017 είναι έτος που ήδη χαρακτηρίζεται από τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, αλλά και την προετοιμασία της Μεγάλης Βρετανίας για την αποχώρησή της από την ΕΕ, και βέβαια τη διεξαγωγή καθοριστικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Τη στιγμή αυτή, η παγκόσμια σκηνή έχει ανάγκη για σταθερότητα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και μια σταθερή και ισχυρή διαντλαντική συνεργασία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ήμουν ο πρώτος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και είχε επαφές με τη νέα αμερικανική διοίκηση, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της μακροχρόνιας διατλαντικής φιλίας και συμμαχίας.

Γιορτάζουμε αυτόν τον μήνα 60 χρόνια ειρήνης και σταθερότητας στην Ευρώπη, χάρις και στους Αμερικανούς εταίρους μας, που μας βοήθησαν να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως τόνισε εύστοχα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Mike Pence στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια: «Οι τύχες των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι συνυφασμένες». Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη γνωρίζουν ότι μοιράζονται και θα συνεχίσουν να μοιράζονται στόχους και προκλήσεις, παρελθόν και μέλλον.

Σήμερα, σε έναν Κόσμο διαρκώς αυξανόμενης διασύνδεσης, παγκοσμιοποίησης και κινητικότητας, η ασφάλεια και η σταθερότητα των κοινωνιών απασχολεί, ολοένα και πιο πολύ, τους πολίτες και των δυο πλευρών του Ατλαντικού. Η μετανάστευση και η τρομοκρατία συνεχίζουν να αποτελούν τα δύο βασικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους πολίτες.

Καθώς σήμερα περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη μεταναστεύουν και περισσότεροι από 60 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι με τη βία, η μετανάστευση αποτελεί παγκόσμια ευθύνη που θα πρέπει να την επωμισθούν όλοι παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή, το ανοικτό μας πνεύμα δεν θα πρέπει ποτέ να λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών μας. Οι πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν ποιος διασχίζει τα σύνορά τους, και γι’ αυτό, και στις δυο ηπείρους, επενδύουμε στην πιο αποτελεσματική και πιο έξυπνη διαχείριση των συνοριακών συστημάτων.

Ωστόσο, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και των αυξανόμενων απειλών από τη γηγενή ριζοσπαστικοποίηση, το πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας μεταφέρεται ολοένα και πιο πολύ στο Διαδίκτυο. Η διασυνοριακή και διατλαντική συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική και στον τομέα του Διαδικτύου.

Σε έναν Κόσμο που διαρκώς αλλάζει, πρέπει να υπερασπισθούμε και να προστατεύσουμε τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες έχουν χτιστεί οι δημοκρατίες μας.

Η σταθερότητα και η ισχύς των δημοκρατιών μας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι σκιές του παρελθόντος που απείλησαν τις δημοκρατίες μας κατά το παρελθόν μας κυνηγούν ξανά σήμερα. Το παρελθόν μας υπενθυμίζει ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για το μέλλον. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την κοινή ευημερία και τη σταθερότητα, που με τόσους κόπους έχουμε κατακτήσει, πρέπει να ενώσουμε ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις μας.

Τώρα είναι η στιγμή να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε, ακόμα περισσότερο, τη μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κινητικότητας και της μετανάστευσης, και τη δημιουργία ενός κόσμου μεγαλύτερης ασφάλειας και ευημερίας.

*Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Eπίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15