Άρθρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, 1/1/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
31 Δεκ 2017

Θωρακίζοντας την ενότητα της Ευρώπης στο μέλλον.

Άρθρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου

Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπη με  προκλήσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής της. Παρά την κρίση, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται και είναι ακόμα ισχυρή και ενωμένη: οι προκλήσεις και οι αντιξοότητες δεν απομάκρυναν τους πολίτες από την Ένωση. 

Διαψεύστηκαν εκείνοι που πίστευαν ότι το Brexit θα δυναμίτιζε τα θεμέλια της Ευρώπης. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι εκδήλωσαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής πορείας κατά τις περισσότερες πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Καθώς η μετανάστευση και η τρομοκρατία συνεχίζουν να είναι οι βασικές ανησυχίες τους,   περιμένουν από εμάς να βρούμε κοινές, Ευρωπαϊκές λύσεις για τις προκλήσεις που δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα, που δεν είναι μόνον ευρωπαϊκές, αλλά είναι και παγκόσμιες.

Για τον λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε μια ανοικτή και ασφαλή Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τους πολίτες εξηγώντας τον σκοπό κάθε πρωτοβουλίας. Θα θυμίσουμε ότι συλλογικά έχουμε επιτύχει τον δραστικό περιορισμό των παράτυπων αφίξεων στη Μεσόγειο.

Αναβαθμίσαμε τη συνεργασία μας με τους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, και συγκεκριμένα την Αφρικανική Ένωση και τον ΟΗΕ. Οι εικόνες που μας έρχονται από την διαλελυμένη αυτή χώρα είναι ντροπή και πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο. Η Ευρώπη ανέλαβε το δικό της μέρισμα ευθύνης.

Η μετανάστευση είναι σύνθετο φαινόμενο που απαιτεί ολοκληρωμένες προσεγγίσεις και που, ταυτόχρονα, θα συνεχίζει να καθορίζει τον 21ο αιώνα.  Στην βάση αυτή, χτίζεται η στρατηγική της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε υιοθετώντας ad hoc μέτρα. Χρειαζόμαστε μακρόπνοες πολιτικές που θα ανταποκρίνονται σε μελλοντικές προκλήσεις.  Η εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας θα κρατήσει πολύ και θα είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής. Θα είναι το θέμα αντιπαράθεσης των δημοκρατικών δυνάμεων με το σε ανοδική τάση κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού.

Μετά από πολλές έντονες συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη, με τελευταία στο πλαίσιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Έχει έρθει η ώρα της πολιτικής μας ενότητας, στην βάση των κοινών μας αξιών. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε και να εγκαταλείψουμε τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες έχει χτιστεί η Ένωσή μας: τη συνυπευθυνότητα και την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και το ανοικτό πνεύμα. Θα αποτελεί πάντα κοινό Ευρωπαϊκό ηθικό, ανθρωπιστικό, αλλά και συμβατικό μας καθήκον να συνεχίσουμε να παρέχουμε αξιοπρεπές και ανθρώπινο καταφύγιο για τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας.

Για να παραμείνει, όμως, η Ευρώπη η ήπειρος της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης, πρέπει πρωτίστως να παραμείνει ασφαλής.   Καλούμεθα  να ανταποκριθούμε στην απαίτηση των πολιτών μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Και μπορούμε να το επιτύχουμε.

Χτίζοντας πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, προχωράμε σταδιακά στη δημιουργία μια πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας. Πολλές πρωτοβουλίες μας έχουν ήδη αρχίσει να καρποφορούν, όπως η δημιουργία του Κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της Europol, η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών μας συνόρων με την ίδρυση και την πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς η διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά μας σύνορα. Το νέο Σύστημα Εισόδου-Εξόδου θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τον έλεγχο σε όσα άτομα εισέρχονται για βραχεία διαμονή στον χώρο Σένγκεν.

Η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί σημαντική πρόκληση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων διασυνοριακών απειλών. Κάθε επιμέρους στοιχείο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων - η προετοιμασία, τα μέσα και η τέλεση - είχε διασυνοριακό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε εντατικά για τη υλοποίηση της πρότασης που από καιρό έχω υποβάλει για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Μονάδας Πληροφοριών.

Συνάμα, νέες πρωτοβουλίες μας ήδη φέρνουν αποτελέσματα σε ένα άλλο πεδίο μάχης. Το Ισλαμικό Κράτος, χάνει την κυριαρχία του στο έδαφος, δραστηριοποιείται όμως έντονα στο διαδίκτυο. Με στόχο την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου το ταχύτερο δυνατόν, εντατικοποιούμε τη δράση μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, το οποίο συγκάλεσα πριν από τρία χρόνια προσκαλώντας τις σημαντικότερες διαδικτυακές εταιρείες οι οποίες και ανταποκρίθηκαν. Μια συνέργεια στην βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ευθύνης, η οποία έχει πλέον λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Οι προσπάθειές μας στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης συναντώνται στους στόχους μας σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν και την ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό της Ευρώπης: Η Σένγκεν αποτελεί την ίδια την ουσία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αποτελεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα και μια ελευθερία που πρέπει να υπερασπισθούμε και να προστατεύσουμε. 

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να γίνει πιο ασφαλής αν ορθώσουμε τείχη και φράχτες, αν απομονωθούμε. Μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς, πιο ισχυροί, μόνο αν δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας, αν ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. 

Παρότι τον χρόνο που μας πέρασε ανακτήσαμε και δυναμώσαμε την ενότητά μας, δεν θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως κάτι δεδομένο. Η ενότητα και η συνοχή μας παραμένουν ευάλωτες. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Αυστρία θα αποτελέσει ένα crash test για τη δυνατότητα συνύπαρξης μιας ακροδεξιάς ιδεολογίας με μια φιλοευρωπαϊκή πορεία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι, σε μια τέτοια διελκυστίνδα, η πλάστιγγα κλείνει υπέρ του εθνικιστικού λαϊκισμού όχι γιατί είναι πιο ισχυρός αλλά γιατί ήδη από το ξεκίνημα αυτής της ετερόκλητης σχέσης οι φιλοευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις έδειξαν αδυναμία και διάθεση συμβιβασμού των αρχών τους.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος  να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Μπορούμε να πετύχουμε, μόνο αν ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα οικοδομώντας μια Ένωση ακόμα πιο ισχυρή και ενωμένη.  

Τις δεκαετίες που πέρασαν, οι ευρωπαίοι έζησαν μια μοναδική, μακράς διάρκειας περίοδο ασφάλειας, προόδου, ειρήνης. Καμιά άλλη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είχε αυτό το προνόμιο, αυτήν την τύχη. Απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ευθύνη. Ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης υπάρχει όσο αφήνουμε χώρο να αναπτύσσονται οι κινήσεις που απροκάλυπτα αμφισβητούν την Ευρώπη και τις αξίες της.

Η Ευρώπη άντεξε πολλές προκλήσεις και παραμένει ισχυρή. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει μια συνεχιζόμενη υπαρξιακή κρίση, ούτε οδηγεί σε εφησυχασμό, αντίθετα έχουμε την υποχρέωση να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Γιατί όπως είχε σημειώσει και η Simone Veil, μια από τις πιο εμπνευσμένες Eυρωπαίες γυναίκες πολιτικούς, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή:

«Η ειρήνη που επικρατεί στην Ευρώπη είναι σπουδαίο κεκτημένο, αλλά δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε πόσο εύθραυστο είναι».

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15