Άρθρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών:"Προς ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου", 27/1/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
27 Ιαν 2018

Το τελευταίο διάστημα, το ζήτημα της αλληλεγγύης συζητείται έντονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εμφανίζεται, ενίοτε, βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Κατά βάση, επιθυμία όλων μας είναι ένα ισχυρό, ισορροπημένο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο σύστημα ασύλου, το οποίο θα είναι δίκαιο τόσο απέναντι στην ίδια την ΕΕ και τους πολίτες της, όσο και στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Χάρη στις συλλογικές μας προσπάθειες, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν και αυτό μας επιτρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση. Σίγουρα δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν 3 χρόνια. 

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης είναι πιο αποτελεσματική από ποτέ και ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν παράτυπα στην ΕΕ είναι, πλέον, χαμηλότερος σε σύγκριση ακόμα και με την περίοδο πριν το 2014, πολύ πριν, δηλαδή, ξεσπάσει η μεταναστευτική κρίση. Χιλιάδες άτομα που χρήζουν προστασίας έχουν μετεγκατασταθεί ή επανεγκατασταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, και, χάρη στη στήριξή μας, οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών σε τρίτες χώρες έχουν βελτιωθεί. Φυσικά, όλες αυτές οι συλλογικές μας προσπάθειες, σε όλους αυτούς τους τομείς της ολοκληρωμένης μεταναστευτικής μας πολιτικής, πρέπει να συνεχισθούν και να εντατικοποιηθούν περαιτέρω. Κυρίως, πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα εξωτερικά μας σύνορα. 

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι όσο συνεχίζεται η αστάθεια στη γειτονιά μας, θα εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν προστασίας και αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Η ΕΕ έχει ηθική και νομική υποχρέωση να παραμείνει ασφαλές καταφύγιο για όσους έχουν ανάγκη. Ωστόσο, το ισχύον Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις υφιστάμενες ανάγκες. Το ακύρωσαν οι εξελίξεις.

Όλοι μας είμαστε σύμφωνοι ότι θα πρέπει να παρέχεται προστασία σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη: σε καμία περίπτωση η Ευρώπη δε πρέπει να γίνει "φρούριο". Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, αποτελεσματικά, θα  πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τα συστήματα ασύλου μας, να είμαστε αυστηρότεροι απέναντι σε όσους επιχειρούν να τα εκμεταλλευθούν και αποτελεσματικότεροι όσον αφορά στην επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και, επομένως, δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει να κατανείμουμε τις ευθύνες μεταξύ των κρατών μελών με πιο δίκαιο τρόπο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουμε προτείνει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι σε ποια χώρα θα πάνε, γιατί με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η λειτουργία των συστημάτων ασύλου, αλλά και η ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν. Σε αυτό αποσκοπεί το νέο Δουβλίνο που έχουμε προτείνει: να δημιουργήσει ένα ανθεκτικό και δίκαιο σύστημα, το οποίο θα καθορίζει ποια χώρα είναι υπεύθυνη να εξετάσει κάθε αίτηση ασύλου και θα διασφαλίζει ότι, σε περιόδους κρίσης, η ευθύνη δεν θα βαραίνει μία ή ορισμένες μόνο χώρες.

Μπορούμε να αποτρέψουμε τις δευτερογενείς ροές, την αναζήτηση ευνοϊκότερου κράτους υποδοχής και τις καταχρήσεις, μόνο αν δημιουργηθούν κοινοί κανόνες, και αν αυτοί οι κανόνες εφαρμόζονται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια δικαιώματα, οι ίδιες διαδικασίες,  υποχρεώσεις και προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου σε όλα τα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, ένας Σύριος θα πρέπει να έχει τις ίδιες πιθανότητες να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας στην Πορτογαλία, τη Λετονία ή τη Σουηδία. Θα πρέπει πλέον η παροχή πλήρους στήριξης και βοήθειας να παρέχεται στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για τη διεκπεραίωση της αίτησης ασύλου. Η δε παροχή στήριξης και προστασίας θα παρέχεται για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο. Οι διαδικασίες μας πρέπει να γίνουν ταχύτερες και αποτελεσματικότερες. Στόχος μας είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης να μειωθεί στους 6 μήνες. 

Αποτελεί  προτεραιότητά μου η επίτευξη ουσιαστικής προόδου τους επόμενους μήνες στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, και σκοπεύω να συνεργαστώ στενά με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Γνωρίζω ότι κάποιοι συμπολίτες μας, βλέποντας χιλιάδες ανθρώπους να διασχίζουν τα σύνορά μας παράτυπα τα τελευταία χρόνια, έχουν ανησυχήσει ή ακόμα και φοβηθεί. Βλέπω όμως και τη γενναιοδωρία που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι σε πολλές περιπτώσεις, σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους απελπισμένους που έχουν διαφύγει από πολύ επικίνδυνες συνθήκες στην πατρίδα τους. Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί, δεν αποτελούν απειλή. Πολλοί Ευρωπαίοι εξάλλου προέρχονται, άμεσα ή έμμεσα, από οικογένειες μεταναστών ή προσφύγων: οι μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος μας είναι ακόμη ζωντανές.

Όλοι θέλουμε να βρεθεί μια λύση. Προϋπόθεση όμως για να βελτιώσουμε πραγματικά το σύστημά μας, είναι να αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες που του αναλογούν: κανείς δε μπορεί να θέτει υπό διαπραγμάτευση το είδος της αλληλεγγύης που θα παρέχει.

Είναι απλό: είτε είμαστε ενωμένοι και ισχυροί ως Ευρωπαϊκή Οικογένεια, είτε είμαστε διασπασμένοι και αποδυναμωμένοι, διότι η διάσπαση μας καθιστά ευάλωτους. Προϋπόθεση είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας ή καλών προθέσεων. Αφορά στη διασφάλιση του κοινού μας συμφέροντος χτίζοντας πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών και στη δημιουργία ενός συστήματος που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε με δίκαιο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες κρίσεις, αν ποτέ εκδηλωθούν ξανά. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15