Δ. Αβραμόπουλός: Η στήριξή μας είναι δεδομένη και συνεχής | Συνέντευξη στον Φιλελεύθερο της Κύπρου, 16/9/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
18 Σεπ 2018

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλά για τα καυτά θέματα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας και τα μέτρα πολιτικής που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για αντιμετώπισή τους. Δηλώνει ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι συλλογικό πρόβλημα της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας των λαών μεταξύ τους.

Για αυτό, όπως είπε, η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, ως χώρες εισδοχής των μεταναστών, δεν πρέπει να αισθάνονται μόνες τους. Επισημαίνει ότι πρόσφατα έχει προταθεί η ενίσχυση της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με επιχειρησιακό προσωπικό 10.000 ατόμων με εκτελεστικές εξουσίες για καλύτερη διαχείριση της ασφάλειας των συνόρων. Αναφέρεται στον ρόλο που η Τουρκία έχει να διαδραματίσει στο θέμα του μεταναστατευτικού και την οικονομική ενίσχυση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη συνεχή ενίσχυση ακραίων κινημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

- Σε μια εποχή που το μεταναστευτικό είναι ένα από τα κύρια θέματα που έχει να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης;

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, όταν, πριν από τριάμισι και πλέον χρόνια, ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Επίτροπος, κανείς δεν περίμενε ότι το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, τα ζητήματα που μαζί με την ιθαγένεια έχω την τιμή και την ευθύνη να διαχειρίζομαι εξ ονόματος της Ευρώπης, θα βρίσκονταν, μέσα σε έξι μήνες, στην κορυφή όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας. Από την πρώτη στιγμή, οι αρμοδιότητες και η θέση μου κάθε άλλο παρά εύκολες ήταν. Είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος Επίτροπος που είχε ως συγκεκριμένη αρμοδιότητα τη μετανάστευση, και, πλέον, είναι σαφές ότι ένας τέτοιος ρόλος είναι αναγκαίος σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Η εξεύρεση λύσης για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν αφορά μόνο στα πραγματικά, νομικά ή επιχειρησιακά ζητήματα. Πρωτίστως, αφορά στην ουσία και τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση: την αλληλεγγύη, αλλά και την ίδια την ύπαρξη και τη λειτουργία μας ως Ένωση. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, η ενότητά μας συνεχίζει να δοκιμάζεται. Επομένως, η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι ο συγκερασμός των διαφορετικών απόψεων και θέσεων και κυρίως εκείνων που στοχεύουν στο εσωτερικό των κρατών-μελών και απευθύνονται σε εθνικά εκλογικά ακροατήρια.

- Ποιες είναι οι πολιτικές που προωθούνται για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, δεδομένων των συνεχών ροών προσφύγων προς την Ε.Ε. οι οποίες θα συνεχιστούν εξαιτίας και της διαρκούς έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, αλλά και άλλες περιοχές ευρύτερα;  Η Μεσόγειος γίνεται πολλές φορές ο υγρός τάφος για αυτούς τους ανθρώπους. Ένα ακόμα κεφάλαιο που απασχολεί την Ευρώπη. Προς ποιες πολιτικές προσανατολίζεται η ΕΕ για αντιμετώπιση της κατάστασης;

Αναμφίβολα, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο χάρη στις συλλογικές μας προσπάθειες. Η συνολική δραστική μείωση των παράτυπων αφίξεων από τη θάλασσα αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών. Δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή ύστερα από πρότασή μου το 2015, έχουμε μετεγκαταστήσει στην ΕΕ περισσότερους από 32.000 ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας και έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με σημαντικούς γείτονές μας όπως η Τουρκία, η Λιβύη, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και των Δυτικών Βαλκανίων. 

Ωστόσο, τα όσα έχουν συμβεί στην Κεντρική Μεσόγειο με τα σκάφη μεταναστών, μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να καταβάλουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες. Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αφεθεί μόνο του στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Η διάσωση ανθρωπίνων ζωών αποτελεί υπέρτατη ανθρωπιστική μας προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, προτείναμε μόλις πριν τρεις μέρες την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με επιχειρησιακό προσωπικό 10.000 ατόμων με εκτελεστικές εξουσίες για καλύτερη διαχείριση της ασφάλειας των συνόρων, καθώς και των χρηματοδοτικών μας πόρων, ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, μεταξύ άλλων, τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. 

Επίσης, εισηγηθήκαμε την ενίσχυση του μελλοντικού Οργανισμού για το Άσυλο, εξοπλίζοντάς τον με τα κατάλληλα εργαλεία και χρηματοδοτικά μέσα που απαιτούνται για την παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη, καθώς και μια πιο αυστηρή ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφής, με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και εναρμονισμένου συστήματος επιστροφών σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά ακόμη και την προώθηση νόμιμων οδών για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους. Η δημιουργία ελκυστικών διαύλων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για μια ισορροπημένη και συνολική μεταναστευτική πολιτική. 

Παράλληλα, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων αστάθειας και να επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Οι άνθρωποι που διαφεύγουν από διώξεις και πόλεμο θα πρέπει να επανεγκαθίστανται άμεσα, ώστε να μη διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη όχι μόνο εκπλήρωσαν αλλά ξεπέρασαν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά στην επανεγκατάσταση 50.000 και πλέον προσφύγων τα επόμενα δύο χρόνια.

- Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος αλλά και το κόστος για τις χώρες εισδοχής των μεταναστών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και η Κύπρος και η Ελλάδα. Διαχρονικό το ζήτημα, πιο επιτακτικό το τελευταίο διάστημα, λόγω και της οικονομικής κρίσης. Πόσο απασχολεί τις Βρυξέλλες αυτό το κεφάλαιο;

Είναι αλήθεια ότι η Κύπρος, όπως βέβαια και η Ελλάδα, συνεχίζει να επωμίζεται ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης αυτής, καθώς είναι ένα από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής. Όπως σας είπα και πρωτύτερα, κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση μόνο του. Η ευθύνη δεν είναι κυπριακή, ελληνική ή ιταλική, αλλά είναι συλλογικά ευρωπαϊκή.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε πλήρη επίγνωση του οικονομικού, επιχειρησιακού αλλά και, κυρίως, του κοινωνικού κόστους για τις χώρες της πρώτης γραμμής. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείναμε σχεδόν τον τριπλασιασμό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από 13 δισ. σε 34 δισ. ευρώ, για τη μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων για την περίοδο 2021-2027. Θέλουμε να στηρίξουμε τα κράτη-μέλη στην περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων ασύλου, επενδύοντας, ταυτόχρονα, στην αποτελεσματικότερη πολιτική ένταξης όσων έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη, αλλά και επιστροφών όσων δεν έχουν το δικαίωμα αυτό. Και όλα αυτά είναι αλληλένδετα με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και τον έλεγχο όσων τα διασχίζουν, με την αποτελεσματική καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων, αλλά και με την πραγματοποίηση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει μόνη της την Κύπρο αλλά και κανένα κράτος-μέλος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η στήριξή μας είναι δεδομένη και συνεχής. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει στην πράξη αλληλεγγύη.

- Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές αλλά και οι απειλές για την ασφάλεια των πολιτών ενισχύουν δυστυχώς και τα ακροδεξιά κινήματα. Σας ανησυχεί το φαινόμενο και πώς το διαχειρίζεται η Ε.Ε.;

Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν ήταν η διεθνής οικονομική κρίση, αλλά η προσφυγική και η κρίση ασφάλειας που έθεσαν σε αμφισβήτηση τις κοινές αξίες της Ένωσής μας. Τα δύο αυτά ζητήματα εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των πολιτών μας. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί εκμεταλλεύονται αυτές τις σοβαρές κρίσεις για να διαδώσουν τη ρητορική του φόβου. Όμως, τα ζητήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με εσωστρέφεια και απομόνωση.

Για να διαχειριστούμε τη μετανάστευση και να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους πολίτες μας, χρειάζονται κοινές προσπάθειες και η συνεργασία όλων μας, σε πνεύμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης. Αυτό αποδεικνύει η συλλογική μας δράση κατά τα τελευταία τρία χρόνια, αυτό ακριβώς θα συνεχίσω να επιδιώκω και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσω να εργάζομαι.

- Η Ευρώπη κλήθηκε να αντιμετωπίσει την παράλληλη κρίση της τρομοκρατίας. Το 2016 ανακοινώσατε πως η Ευρώπη κινείται προς την επίτευξη μιας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας. Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος; Πώς κρίνετε την τρομοκρατική απειλή που εξελίσσεται στην Ευρώπη στο προσεχές μέλλον;

Δυστυχώς στην Ευρώπη βιώσαμε τραγικές εμπειρίες από τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το 2014, η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη ήταν πολύ διαφορετική. Πολύ λίγοι προσέγγιζαν την ασφάλεια στην Ευρώπη ως ένα συλλογικό ζήτημα. Η ασφάλεια αποτελούσε αποκλειστικά εθνικό ζήτημα. Σε αυτά τα τριάμισι χρόνια, εξαιτίας βέβαια και των σκληρών εμπειριών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τα κράτη-μέλη μας έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία περιχαρακωμένοι και απομονωμένοι. Το πνεύμα εμπιστοσύνης ενισχύεται τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και με ορισμένους από τους βασικούς μας εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Καναδάς και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε παγκόσμια κλίμακα η απειλή της τρομοκρατίας δεν υποχωρεί, αντίθετα, δυστυχώς, διαρκώς μεταλλάσσεται. Παράλληλα όμως, εξελισσόμαστε και εμείς και τα μέσα αντιμετώπισης που διαθέτουμε κατά της τρομοκρατίας. Με συστηματική προσπάθεια, έχουμε καταφέρει να πείσουμε τα κράτη-μέλη ότι η ασφάλεια ενός κράτους-μέλους είναι η ασφάλεια όλης της Ένωσης. Ο κατακερματισμός των προσπαθειών μας μάς κάνει όλους συλλογικά πιο ευάλωτους. 

Καταφέραμε με πολλή κοινή προσπάθεια να περιορίσουμε το πεδίο δράσης των τρομοκρατών και να εμποδίσουμε την πρόσβασή τους σε μέσα που χρησιμοποιούν για τη δράση τους. Βελτιώνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης τόσο στις κοινωνίες μας όσο και στο διαδίκτυο, προτείνοντας μάλιστα πριν μερικές μόλις μέρες νέα νομοθεσία για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εξάλειψη διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυξήσαμε επίσης σημαντικά την οικονομική στήριξη προς τα κράτη-μέλη για την αποτελεσματικότερη προστασία των δημόσιων χώρων και ενισχύσαμε την ποινική νομοθεσία κατά της διευκόλυνσης και τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αγοράς και πρόσβασης σε πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά και πλαστά έγγραφα. 

Κορυφαίες προτεραιότητες συνεχίζουν να αποτελούν η ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα όλων των πληροφοριακών συστημάτων για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σχεδόν διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό μας, για να στηρίξουμε όλες αυτές τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης και πιο ανθεκτικής Ευρώπης. Αυτό που χρειάστηκε να προσπαθήσουμε περισσότερο, και να βελτιώσουμε, ήταν το πνεύμα συνεργασίας και συλλογικής δράσης. Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ισχυρή και ξεκάθαρη πολιτική βούληση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο και χρηματοδοτικό πόρο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών μας. Είναι χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες.

- Μέσα από το μεταναστευτικό επιχειρεί και η Τουρκία αναβάθμιση του ρόλου της, ασκώντας μια μορφή πίεσης προς την Ε.Ε. Πώς το σχολιάζετε; Οι Βρυξέλλες αντιδρούν με χάδια στις εκβιαστικές τακτικές της Άγκυρας;  

Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική γεωπολιτική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και της κρίσης ασφάλειας. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν στενότερη διασυνοριακή συνεργασία, καθώς οι απειλές είναι κοινές και δεν γνωρίζουν σύνορα. 

Ενώ η Ευρώπη κλήθηκε να διαχειρισθεί πάνω από ένα εκατομμύριο αφίξεις στην αρχή της κρίσης, η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας άλλαξε καθοριστικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στη μεταναστευτική κρίση, καθώς, αφού τέθηκε σε ισχύ, οι απώλειες ζωών και ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων μειώθηκαν δραστικά. Τα πρώτα 3 δισεκατομύρια ευρώ που παρείχαμε προς την Τουρκία διατέθηκαν απευθείας σε οργανώσεις που βοηθούν τους πρόσφυγες επί του εδάφους παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και στέγαση. Αυτό δεν αφορά και δεν έχει σχέση με την τουρκική Κυβέρνηση. Πρόκειται για στήριξη των προσφύγων και αποτελεί ανθρωπιστικό μας καθήκον.  

Θέλω, στο σημείο αυτό, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Συνεργαζόμαστε με τρίτες χώρες-εταίρους με πλήρη διαφάνεια, με πνεύμα διαλόγου και σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Το ίδιο ισχύει για τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο με όλες τις γειτονικές μας χώρες για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Καθώς ξένοι μαχητές διασχίζουν εθνικά σύνορα με προορισμό τη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν με την Daesh ή σε ορισμένες περιπτώσεις για να επιστρέψουν στην Ευρώπη, οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους γείτονές μας ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή. Γι’ αυτό και προτείναμε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Europol, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε σημαντικές επιχειρησιακές πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα που ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για τους πολίτες μας.  

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15