Δευτερολογία του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, Στρασβούργο 20/5/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
20 Μάιος 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων σημαίνει λήψη τολμηρών αποφάσεων. Από το ξεκίνημα της Επιτροπής Juncker, ο Πρόεδρος κι εγώ υποσχεθήκαμε να παρουσιάσουμε μια στρατηγική για το μεταναστευτικό ζήτημα. Σεβαστήκαμε πλήρως αυτή την υπόσχεση.

Θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας; Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα,  που είναι και η νέα πραγματικότητα για όλη την Ευρώπη;

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση δεν είναι μια κίνηση έκτακτης ανάγκης, είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα μας καθοδηγεί για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ατζέντα περιγράφει ένα ευρύ φάσμα μεσοπρόθεσμων πρωτοβουλιών, προκειμένου να διαχειριστούμε  καλύτερα την μετανάστευση. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα.

Η Ατζέντα αυτή απαιτεί πολιτική βούληση και δέσμευση. Η Επιτροπή αυτή έχει και τα δύο.

 Η αλληλεγγύη δεν θα είναι μόνο ένα σύνθημα.

Πολλοί από εσάς αναφέρατε ότι «είναι αναγκαία η συμμετοχή των κρατών μελών και χρειαζόμαστε την υποστήριξή τους». Το σημαντικό είναι να κάνουμε τη διαφορά και να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όλοι μαζί.

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση επικεντρώνεται στην καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης , έτσι ώστε να γίνεται με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο.

Η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει όλους τους πόρους της για την υλοποίηση των δράσεων αυτών και θα εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα ένα πακέτο μέτρων για την εφαρμογή τους.

Αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

· τη θέσπιση προγράμματος  μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με βάση το άρθρο 78(3) της Συνθήκης.   Η δημιουργία αυτού του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι πρέπει, όλοι μαζί, να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν άμεση ανάγκη προστασίας. 

·  τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επανεγκατάστασης,

·  την παρουσίαση σχεδίου δράσης κατά των διακινητών,

·  την καθοδήγηση σχετικά με την διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων,

·   και τέλος, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η "Μπλε Κάρτα".

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση συμπληρώνει και ενισχύει τις δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

Η μετανάστευση είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον των κοινωνιών μας και για το μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Αυτό σημαίνει ότι οι καλές προθέσεις θα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα πακέτο προτεινόμενων μέτρων.

Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από μόνο του.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15