Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την πρόοδο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων, Βρυξέλλες 6/9/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
6 Σεπ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/MWyfL9IQy6M

Η μετανάστευση συνεχίζει να αποτελεί μια από τις βασικές ανησυχίες της ΕΕ και των πολιτών της.

Όπως όμως δείχνουν με σαφήνεια οι εκθέσεις που παρουσιάζουμε σήμερα, η διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης και εκείνης που επικρατούσε δύο χρόνια πριν, είναι "η μέρα με τη νύχτα".

Παρότι βρισκόμαστε, ακόμα, αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, πετυχαίνοντας μέσα σε δυο χρόνια ότι δεν έγινε τα προηγούμενα είκοσι.

Μεταβαίνουμε σε μια κατάσταση ολιστικής διαχείρισης της μετανάστευσης και των εξωτερικών μας συνόρων, και όχι μόνο αντιμετώπισης της κρίσης.

Στην Ιταλία για παράδειγμα, οι αφίξεις φέτος τον Αύγουστο παρουσιάζουν μείωση κατά 81%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Επίσης, υπάρχει μείωση 66% κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου αυτό το καλοκαίρι.

Αυτό δείχνει τον θετικό αντίκτυπο των πρωτοβουλιών μας κατά μήκος της Διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων, πρωτίστως, τις αρχές της Λιβύης και του Νίγηρα.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αφίξεων συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση κατά, περίπου, 97% μετά την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Έχουμε διαπιστώσει μια ελαφρά αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο αυτή η τάση δεν έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις συνήθεις εποχικές μεταβολές, όπως πέρυσι το καλοκαίρι. Φυσικά παραμένουμε σε εγρήγορση.

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να ισχύει και να έχει αποτελέσματα. Περισσότεροι από 8.800 Σύροι έχουν επανεγκατατασταθεί από την Τουρκία στο πλαίσιο αυτό, από τον Απρίλιο του 2016, ενώ περισσότεροι από 1.000 έχουν επανεγκατασταθεί στην χρονική περίοδο μετά την προηγούμενη έκθεση. 

Μέχρι στιγμής, από τον Ιούλιο του 2015, η ΕΕ έχει επανεγκαταστήσει περισσότερους από 22.500 ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. Πρόκειται για σημαντική αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αποδεικνύει την αξία και την επιτυχία των κοινών ευρωπαϊκών προσπαθειών.

Με πρόσφατη επιστολή μου προς όλα τα Κράτη Μέλη, τα ενθαρρύνω να συνεχίσουν και να γίνουν ακόμα πιο φιλόδοξα σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, καθώς και να εστιάσουν περισσότερο στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της Διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Σουδάν.

Επιπλέον υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος σε ότι αφορά την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων σε όλα τα μέτωπα. Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής συνεχίσθηκε με δυο επιπλέον επιχειρήσεις για την παροχή υποστήριξης στην Ισπανία στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, όπου έχουμε διαπιστώσει πρόσφατα κάποια αύξηση στις αφίξεις.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 1.700 άτομα-προσωπικό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής από όλη την Ευρώπη βρίσκονται επί τόπου, πραγματοποιώντας περιπολίες σε ξηρά και θάλασσα. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.

Έχουμε επίσης σημειώσει πρόοδο και στον τομέα των επιστροφών. Από τις αρχές του έτους, 8.608 παράτυποι διαμένοντες, υπήκοοι τρίτων κρατών, έχουν επιστραφεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. 

Έχει έρθει η στιγμή, τόσο ο Οργανισμός όσο και τα Κράτη Μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως την νέα εντολή (mandate) για τις επιστροφές. Επίσης, σε συνεργασία με τρίτα κράτη, έχουμε επιτύχει πρόοδο στον τομέα των επανεισδοχών, όπως, για παράδειγμα, με τη Γουινέα και τη Γκάμπια, και, πιο πρόσφατα, με το Μπαγκλαντές.

Η προσέγγισή μας για την αξιοποίηση όλων αυτών των εργαλείων, συλλογικά ως Ένωση, παρουσιάζει σαφή αποτελέσματα στον τομέα αυτής της συνεργασίας και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρέπει να είμαστε περισσότερο τολμηροί και να δημιουργήσουμε συλλογικά ένα Ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην αλληλεγγύη που έχουμε δείξει εντός της Ευρώπης μέσω της μετεγκατάστασης. Έχουμε φθάσει στον μέσο όρο των 2.300 μετεγκαταστάσεων κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 28.000 μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Ωστόσο, υφίσταται η παρανόηση ότι τα Κράτη Μέλη ήταν υποχρεωμένα να έχουν μετεγκαταστήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 100.000 άτομα από την Ελλάδα και την Ιταλία. Καθώς όμως, με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχουν μειωθεί κατά 97% οι παράτυπες ροές προς την Ελλάδα και η πλειοψηφία των μεταναστών που φθάνει στην Ιταλία δεν είναι επιλέξιμη, στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ατόμων προς μετεγκατάσταση έχει μειωθεί σημαντικά.

Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αρκετές ακόμα χιλιάδες επιλέξιμα προς μετεγκατάσταση άτομα, στην Ελλάδα και κυρίως την Ιταλία, θα έχουν αφιχθεί πριν την 26η Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη υποχρέωση των Κρατών Μελών δεν σταματάει μετά από αυτή την ημερομηνία.

Θέλω να είμαι σαφής. Η επιτυχία στον τομέα της μετεγκατάστασης θα πρέπει να κριθεί σύμφωνα με το αν τα Κράτη Μέλη θα μετεγκαταστήσουν όλους όσοι είναι επιλέξιμοι στην Ελλάδα και την Ιταλία. 

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση για τη μετεγκατάσταση. Πιο συγκεκριμένα έκρινε ότι, πρώτον, υπήρχε πράγματι μια έκτακτη κατάσταση που χαρακτηρίστηκε από τη ξαφνική εισροή εκτοπισμένων ατόμων προς την Ευρώπη, και δεύτερον, ότι τα μέτρα που προτείναμε μέσω της μετεγκατάστασης είναι κατάλληλα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, δηλαδή να υποστηριχθούν η Ελλάδα και η Ιταλία στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης.

Δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Όλα τα Κράτη Μέλη πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στο πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση. Τα τελευταία δυο χρόνια, υπήρξε κάποια κριτική και σκεπτικισμός ως προς το σύνολο της μεταναστευτικής μας πολιτικής. Σήμερα όμως πρέπει να δούμε τα σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα της συλλογικής και κοινής πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της μετανάστευσης.

Απευθύνω έκκληση προς όλα τα Κράτη Μέλη και όλους τους εταίρους μας να συνεχίζουν να έχουν αποτελέσματα, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων μας, της παροχής προστασίας στους πιο ευάλωτους, και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των Κρατών Μελών. Γιατί αυτή είναι η αλληλεγγύη στην πράξη.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15