Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, Βρυξέλλες 26/7/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
26 Ιουλ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/4agvrn2nKPc

Σήμερα στο Κολλέγιο συζητήσαμε σχετικά με τη δράση μας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, εστιάζοντας κυρίως στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. 

Η Ευρώπη συνεχίζει να δέχεται μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανέλαβε τα καθήκοντά του και δημιούργησε το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μετανάστευσης, γνώριζε ότι η μετανάστευση θα αποτελούσε την κορυφαία προτεραιότητα της τρέχουσας θητείας. 

Είχα την τιμή να αναλάβω την ευθύνη αυτή και μαζί καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και εργαζόμαστε για να προωθήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. 

Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά και δεν βρισκόμαστε πλέον στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν δυο ή ακόμα και ένα χρόνο πριν. Η Ιταλία συνεχίζει να χρειάζεται τη στήριξή μας.

Σε επιστολή που στείλαμε εχθές το βράδυ στον Ιταλό Πρωθυπουργό καταστήσαμε σαφές ότι η Επιτροπή δεν θα εγκαταλείψει την Ιταλία. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε άμεσα κάθε μέτρο που  θεωρεί χρήσιμο η Ιταλική κυβέρνηση, όπως η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης, η κινητοποίηση πρόσθετης επείγουσας χρηματοδότησης και η αποστολή προσωπικού από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.  Έχουμε επίσης συστήσει ειδική ομάδα επαφής για την Ιταλία για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει άμεση αντίδραση σε επιχειρησιακό επίπεδο. 

Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς με τους εταίρους μας για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων λύσεων.     

Στη συνάντηση που συμμετείχα στη Τύνιδα με τους εταίρους μας από τη Βόρεια Αφρική συζητήσαμε για τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας. Ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση, όπου όλοι συμφωνήσαμε ότι η σημερινή κατάσταση δεν αποτελεί πρόβλημα της Ιταλίας ή μόνο της Ευρώπης, αλλά πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί και από τις δυο πλευρές της Μεσογείου. 

Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι θα είμαστε σε θέση να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Τυνησία σε ό,τι αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής το φθινόπωρο, όπως και ότι η Λιβύη θα μπορέσει σύντομα να ανακοινώσει τη δική της "περιοχή έρευνας και διάσωσης" (Search and Rescue Area), με την υποστήριξη της Ιταλίας και της ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά βήματα προόδου. Πρέπει όμως όλα τα Κράτη Μέλη να συμβάλλουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το Καταπιστευματικό Ταμείο ΕΕ-Αφρικής  χρειαζόμαστε περισσότερες συνεισφορές για έργα στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική. Ενώ η ΕΕ καταφέρνει να διαθέσει 2.5 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της, τα Κράτη Μέλη συνεισφέρουν μόλις 200 εκατομμύρια.  

Η  τελευταία έκθεση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση  περιέχει ορισμένα πολύ θετικά στοιχεία. Αρχίζει πλέον να υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη. Τον Ιούνιο σημειώθηκε ρεκόρ μετεγκαταστάσεων, καθώς μετεγκαταστάθηκαν περισσότερα άτομα από ποτέ, περίπου 3.000 άτομα από την Ελλάδα και την Ιταλία μόνο μέσα σε ένα μήνα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 24.000. 

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα 5.000 άτομα που είναι έτοιμα να μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς και άλλα που περιμένουν να καταγραφούν. Είναι απολύτως εφικτό να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η μετεγκατάσταση όλων όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις. 

Το ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης λήγει τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και οι νομικές υποχρεώσεις των Κρατών Μελών. Τα Κράτη Μέλη θα συνεχίσουν να έχουν την υποχρέωση να μετεγκαταστήσουν επιλέξιμους υποψηφίους που θα φθάσουν στην Ευρώπη πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Η πλειοψηφία των Κρατών Μελών καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, με αληθινό ευρωπαϊκό πνεύμα. Χαιρετίζω τις ανακοινώσεις της Γερμανίας και της Ισπανίας για την αύξηση του ρυθμού μετεγκατάστασης. Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποια Κράτη Μέλη (Φιλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Λετονία) έχουν ήδη ή πρόκειται σύντομα να πραγματοποιήσουν μετεγκαταστάσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί. 

Θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στη Σουηδία που παρά τον υψηλό αριθμό των αιτούντων άσυλο που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια, θα καταφέρει πιθανότητα να μετεγκαταστάσει περισσότερο από το 60% των ατόμων που για τα οποία έχει δεσμευθεί μέσα σε ενάμιση μήνα. 

Ταυτόχρονα, με λύπη μου διαπιστώνω ότι άλλα Κράτη Μέλη συνεχίζουν να μη δείχνουν αλληλεγγύη και να αγνοούν τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας να συμβάλλουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. 

Γι' αυτό τον λόγο σήμερα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες προς την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία για μη συμμόρφωση με τις νομικές τους υποχρεώσεις για τη μετεγκατάσταση. Αυτό αποτελεί το δεύτερο στάδιο των διαδικασιών επί παραβάσει για τα τρία αυτά Κράτη Μέλη.   

Στις απαντήσεις τους, κανένα από αυτά τα Κράτη Μέλη δεν ανέφερε ότι πρόκειται να μετεγκαταστήσουν σύντομα αιτούντες άσυλο.  Κανένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν δεν δικαιολογεί τη μη εφαρμογή της απόφασης μετεγκατάστασης.

Θέλω όμως να τονίσω ότι αν τα Κράτη Μέλη αυτά αποφασίσουν να αλλάξουν στάση, η πόρτα μας είναι πάντα ανοικτή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους. 

Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, το πρόγραμμα συνεχίζει να παρουσιάζει επιτυχία. 17.179 άτομα έχουν  ήδη επανεγκατασταθεί σε 22 Κράτη Μέλη από τις συνολικά 22.504 επανεγκαταστάσεις που έχουν συμφωνηθεί. 

Ωστόσο, ορισμένα Κράτη Μέλη δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία επανεγκατάσταση. Καλώ αυτά τα Κράτη Μέλη να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. 

Η επανεγκατάσταση αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εξωτερικής μας πολιτικής και ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε περισσότερες δεσμεύσεις θέσεων επανεγκατάστασης και από τη Βόρεια Αφρική. Η ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει αυτές τις προσπάθειες, διαθέτοντας 10.000 ευρώ για κάθε άτομο που επανεγκαθίσταται. Αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα της δράσης μας για τη διαχείριση της κατάστασης στη Κεντρική Μεσόγειο. Με τον τρόπο αυτό αντικαθιστούμε επικίνδυνες και παράνομες διαδρομές με ασφαλείς και νόμιμες οδούς.

Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της μετανάστευσης. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15