Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την παρουσίαση του πακέτου για την Μετανάστευση μετά το πέρας του Κολεγίου, Βρυξέλλες 15/6/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
15 Ιουν 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς μόνο 876 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τις 13 Μαΐου 2016. Στην Κεντρική Μεσόγειο, παρατηρούμε τη συνήθη εποχική τάση, όπως και πέρσι: 14.852 άνθρωποι έχουν φτάσει από τις 13 Μαΐου. Ο αριθμός εξακολουθεί να είναι μεγάλος. 

Παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα την πρότασή μας για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τρίτες χώρες, για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτήν την κατάσταση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις συμφωνίες το συντομότερο δυνατόν.

Το σημερινό πακέτο προτάσεων αφορά κυρίως στην άλλη πλευρά του νομίσματος, που είναι εξίσου σημαντική. Αναφέρεται στη διαχείριση της μετανάστευσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρέχει μια καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και έναν χάρτη πορείας για:

την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ευρώπη,

τον τρόπο επιστροφής σε μια κανονική και βιώσιμη κατάσταση για όλα τα κράτη μέλη, για όλους τους πολίτες.

Η πρότασή μας για μια σταδιακή, βήμα προς βήμα, προσέγγιση για την Ελλάδα, ώστε να γίνει και πάλι ένα πλήρες μέρος του συστήματος του Δουβλίνου, είναι κομμάτι αυτού του πακέτου, και του γενικού μας στόχου να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου. 

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο μετά την πρώτη σύστασή μας τον Φεβρουάριο, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο επιθυμητό σημείο. Η σημερινή σύσταση συνιστά χάρτη πορείας για την Ελλάδα για να βελτιώσει:

τις ανοικτές εγκαταστάσεις υποδοχής,

την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και στη δωρεάν νομική βοήθεια,

την ίδρυση της Αρχής Προσφυγών και τις δομές για τους ευάλωτους αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή θα προβεί σε απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε από τις Ελληνικές αρχές και θα ανανεώσει τις συστάσεις της. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα στηρίξουν την Ελλάδα στην εφαρμογή όλων αυτών των συστάσεων.

Αλλά ας είμαστε όμως ειλικρινείς και ρεαλιστές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να λειτουργεί σωστά το σύστημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα και να ξαναρχίσουν οι μεταφορές σύμφωνα με το Δουβλίνο, χωρίς να αντιμετωπισθεί η μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα από περισσότερους από 50.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο έδαφός της. Αυτός είναι ο λόγος για την οποίο η εφαρμογή του μηχανισμού μετεγκατάστασης αποτελεί ουσιαστικό μέρος της συνολικής λύσης.

Τον τελευταίο μήνα, 780 επιπλέον άτομα έχουν μετεγκατασταθεί. Ο αριθμός έχει διπλασιασθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα αλλά σαφώς δεν προσεγγίζει τον προτεινόμενο από την Επιτροπή στόχο για μετεγκατάσταση 6.000 ατόμων μηνιαίως.

Τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Δεν έχουμε πια χρόνο για ευχολόγια, δεν αρκούν. Αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να ενεργούμε με υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο.

Την ίδια στιγμή, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας και να ανοίξουμε νόμιμες οδούς πρόσβασης στην Ευρώπη, κλείνοντας παράλληλα όποια παράτυπη.

Μέχρι στιγμής, έχουν επανεγκατασταθεί  μόνο 7.272 άνθρωποι από τους 22.504 που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου του Ιούλιου, κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Πρέπει να επιτύχουμε το στόχο μας. Οι διακινητές θα χάσουν μόνιμα τη δουλειά τους, μόνο αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι καλύτερο και ασφαλέστερο σε εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας για να έρθουν στην Ευρώπη. 

Αυτό με φέρνει στο τρίτο μας στοιχείο, στην πορεία εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. 

Παραμένει προτεραιότητα μας η διασφάλιση της συνέχισης και πλήρους εφαρμογής του συνόλου της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Έχουμε ήδη καταγράψει κάποιες θετικές εξελίξεις:

Οι παράτυπες αφίξεις από την Τουρκία έχουν μειωθεί δραστικά, καθώς ο μέσος ημερήσιος αριθμός των παράτυπων διελεύσεων, κατά τον Μάιο, ήταν μόλις 47.

Η Τουρκία συνεχίζει με την επανεισδοχή ατόμων από την Ελλάδα. Από την πρώτη έκθεση στις 20 Απριλίου, επιπλέον 462 παράνομοι μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο, έχουν μέχρι στιγμής επιστραφεί στην Τουρκία από την Ελλάδα.

511 άτομα επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία προς την ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού 1: 1, εκ των οποίων 330 μετά την τελευταία έκθεση.

Έχουμε επίσης σημειώσει πρόοδο σχετικά με τη χρηματοδοτική Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, και είμαστε σε διαδικασία σύναψης συμβάσεων ύψους € 1 δισ πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Υπάρχει κοινή βούληση και κατανόηση από όλους τους εταίρους ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να λειτουργήσει. Σε ορισμένους τομείς, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά. Και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν  και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σχετικά με την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια αξιολόγησης του χάρτη πορείας που απομένουν, ώστε η άρση της υποχρέωσης για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις των Τούρκων πολιτών να καταστεί εφικτή σύντομα. Παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι Επιτροπές Προσφυγών θα συσταθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και είμαι βέβαιος ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν  σύντομα. Πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας για την έναρξη λειτουργίας του Εθελοντικού Ανθρωπιστικού Προγράμματος Εισδοχής.

Αυτές οι κοινές προκλήσεις είναι η ευκαιρία για την ΕΕ και την Τουρκία να έρθουν πιο κοντά. Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ. Η σχέση αυτή είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κοινής ιστορίας και εταιρικής σχέσης, αλλά το πιο σημαντικό, μιας κοινής προοπτικής. Θα πρέπει να δούμε τις κοινές προκλήσεις και λύσεις μέσα σε αυτή την ευρύτερη εικόνα.

Αργά αλλά σταθερά, σημειώνουμε παράλληλη πρόοδο σε πολλά διαφορετικά μέτωπα, όπως πρέπει να συμβαίνει άλλωστε. Τώρα είναι η στιγμή για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μας.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15