Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την παρουσίαση του πρoγράμματος για την ένταξη και την υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα (ESTIA), Αθήνα 27/7/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
27 Ιουλ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι και πάλι εδώ, και συγκεκριμένα στην παρουσίαση του προγράμματος "ESTIA", για να σας ενημερώσω και για το γενικότερο πλαίσιο άσκησης της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης.

Πρώτα απ' όλα θέλω να καλωσορίσω τον καλό μου  φίλο και συνάδελφο Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ανθρωπιστικής βοήθειας και από την πρώτη στιγμή έσπευσε να βοηθήσει, ανταποκρινόμενος στην έκκληση όλων μας, της Επιτροπής αλλά και των Κρατών Μελών που είχαν ανάγκη. Αξίζει να σας πω ότι η ανθρωπιστική διάσταση αυτού του φαινομένου θέλει την Ελλάδα να είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή στήριξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνοντας την ευαισθησία που απαιτείται, ενέκρινε μεγάλα κονδύλια κάτι που αποδεικνύει τη στήριξή της απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι χαρά μου που είναι κοντά μας σήμερα ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Καμίνης,  μην ξεχνάτε ότι υπήρξα και εγώ Δήμαρχος και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός κ. Μουζάλας, με τον οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία, ο κ. Le Clerk που εκπροσωπεί την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Υπουργός κ. Μπαλάφας και οι Δήμαρχοι, οι οποίοι όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος, γιατί είναι ακριβώς οι τοπικές κοινωνίες αυτές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι θέλει θάρρος, τόλμη και ευαισθησία, από πλευράς των δημάρχων, που έχουν να αντιμετωπίσουν εκεί τις φωνές του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας. Είναι δηλαδή οι κατεξοχήν πρέσβεις την δημοκρατίας σε όλη της την έκφραση και έκταση και τους αξίζει δημόσιος έπαινος. Μέσω αυτών, οι ευχαριστίες προς τον ελληνικό λαό που έχει επιδείξει από την πρώτη στιγμή μια στάση ανθρωπιάς που εκφράζει στο ακέραιο τον ελληνικό πολιτισμό.

Όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση, όχι μόνο τα Κράτη Μέλη της πρώτης γραμμής αλλά και η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη. Τότε με απόφαση του Προέδρου Γιούνκερ, συνεστήθη το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων, της εσωτερικής ασφάλειας δηλαδή, και της Ιθαγένειας, το οποίο μου ανετέθη.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και στήριξης της Ευρωπαϊκής  πολιτικής.  Σήμερα, η χώρα μπορεί να είναι περήφανη  γιατί δεν είμαστε εκεί που βρισκόμασταν πριν από δύο χρόνια. Έχουν γίνει βήματα μπροστά. Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή της ως χώρας υπεύθυνης για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και της σωστής διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Η βοήθεια ήταν πολιτική και οικονομική, κάτι που έχει μεγάλη σημασία, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και προς τα Κράτη Μέλη που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Που βρίσκεται σήμερα πλέον η Ελλάδα; Ποιά η βοήθεια και η στήριξη που έχει αλλά και ποιές είναι οι άμεσες προτεραιότητες για το μέλλον;

Από τη πρώτη στιγμή η Επιτροπή βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Με πρωτοβουλίες νομοθετικές και επιχειρησιακές, με εμπειρογνώμονες και προσωπικό, με οικονομική στήριξη: Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης και μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί προς τη χώρα συνολικά 1.3 δις ευρώ από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Ελλάδα προέρχεται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Το ποσό των 509 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του AMIF και του ISF για την περίοδο 2014-2020.

Επίσης, έχουν διατεθεί 361.8 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση,  είτε απευθείας στις ελληνικές αρχές, είτε μέσω Διεθνών Οργανισμών όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Συνολικά, το ύψος της  χρηματοδότησης καθιστά την Ελλάδα βασικό δικαιούχο των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων (AMIF/ISF), με συνολική χρηματοδότηση έως σήμερα ύψους περίπου 871 εκατ. ευρώ.

Πρίν από λίγο σας έδωσε μια εικόνα της κατάστασης,  ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης, για τα κεφάλαια των οποίων η διαχείριση πραγματοποιήθηκε μέσω της Γενικής Διεύθυνσης ECHO.

Η κατάσταση  είναι σήμερα τελείως διαφορετική συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2015, όταν δηλαδή κλιμακώθηκε η μεταναστευτική κρίση. Όπως ελέχθη και προηγουμένως, το ξεσπασμα αυτής της κρίσης χρονικά σηματοδοτείται τον Δεκέμβριο του 2014.

Σας θυμίζω ότι είχαμε 7.000 αφίξεις κατά μέσο όρο και είχαμε φτάσει ακόμα και σε αριθμούς της τάξεως 10.000 αφίξεων την ημέρα. Σήμερα οι αφίξεις έχουν μειωθεί δραστικά , κυρίως κατά μέσο όρο 40 άτομα την ημέρα, κυρίως χάρη στη επιτυχή και συνεχή εφαρμογή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Επειδή έχουν γραφτεί πολλά αξίζει να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία. Είναι μια δήλωση που η Τουρκία τηρεί και ευχόμαστε να συνεχίσει να εφαρμόζει και στο μέλλον.

Από πλευράς ελληνικής, είναι σημαντική η εξέλιξη, ότι το σύνολο εκείνων που περνούν ακόμα σήμερα τα σύνορα της Ελλάδα, δηλαδή τα σύνορα της Ευρώπης, δακτυλοσκοπούνται, καταγράφονται και ταυτοποιούνται, στα αποκαλούμενα hotspots.

Η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου έχει ενισχυθεί και με την υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου κάνει εξαιρετική δουλειά: για παράδειγμα όλοι οι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση έχουν εντοπιστεί, καταγραφεί και είναι έτοιμοι να μεταφερθούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Χθες, παρουσίασα την τελευταία έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση που είχε κάποια θετικά στοιχεία. Ο ρυθμός μετεγκαταστάσεων  έχει φθάσει πλέον σε επίπεδο ρεκόρ. Τον περασμένο μήνα μετεγκαταστάθηκαν πάνω από 2000 άτομα από την Ελλάδα. Οι μετεγκαταστάσεις συνεχίζονται με καλό ρυθμό και αυτόν τον μήνα.

Πολύ θετικό, επίσης, είναι ότι αυτή τη περίοδο 390 ασυνόδευτα παιδιά από τα 581 που είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση μεταφέρθηκαν ήδη σε άλλα κράτη-μέλη.

Οι κοινές μας προσπάθειες δεν έχουν σταματήσει, το αντίθετο. Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να καταβάλλουν τις προσπάθειες που τους αναλογούν για τη βελτίωση της κατάστασης των μεταναστών στην Ελλάδα, πάντα με τη στήριξή μας. Και εδώ θα ήθελα, για μια ακόμα φορά, να εξάρω τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών.

Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση των συνθηκών για όλα τα παιδιά-μετανάστες και η πρόβλεψη ειδικών μέτρων που θα ενισχύσουν τη προστασία τους, όπως ο διορισμός εξειδικευμένων συντονιστών στα νησιά, αποκλειστικά για τη προστασία τους.

Επίσης, θα παράσχουμε μεταβατική χρηματοδότηση, για τη συνέχιση του πιλοτικού σχεδίου για την κηδεμονία των ασυνόδευτων ανηλίκων. 

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κλειστών υποδομών καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής της Δήλωσης.

Και φυσικά, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο του καλοκαιριού, πρέπει να αρχίσει ήδη η προετοιμασία  για τη χειμερινή περίοδο.

Όλη μας η στρατηγική, όλη μας η πολιτική είναι βασισμένη στην αρχή της αλληλεγγύης: προς αυτούς που έχουν ανάγκη της προστασίας μας αλλά και προς τα Κράτη-Μέλη που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Αυτή τη στιγμή, όπως εξελίχθησαν τα πράγματα τη μεγαλύτερη πίεση τη δέχεται η Ιταλία, η οποία δέχεται κυρίως μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές ροές. Ακριβώς, το αντίθετο απ' ότι συμβαίνει στην Ελλάδα όπου  η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που περνούν το Αιγαίο για να έρθουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες.

 Αλλά και η Ιταλία δεν είναι μόνη. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της ουσιαστικά. Σε κοινή επιστολή που στείλαμε εχθές με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τον Πρώτο Αντιπρόεδρο Φρανς Τίμμερμανς στον Ιταλό Πρωθυπουργό κο Τζεντιλόνι, καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο που η Ιταλική κυβέρνηση θεωρεί χρήσιμο.

Όπως έχω συχνά πει, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια ηθική, άυλη έννοια, αλλά και νομική, και μάλιστα δεσμευτική αρχή. 17 φορές αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα της ΕΕ.

Όλοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχουμε υποχρεώσεις,  όπως έχουμε και δικαιώματα,  και αυτά δεν είναι κατ'επιλογή, δηλαδή"à la carte".

Εξάλλου χτες, η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα απέρριψε τις αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την ακύρωση των αποφάσεων μετεγκατάστασης. 

Και πρέπει να σας πω ότι δεν έχω, η Επιτροπή δεν έχει καμία αμφιβολία για τη νομική ορθότητα των αποφάσεων του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση.

 Χτες μάλιστα, κάναμε ένα επιπλέον βήμα στη διαδικασία επί παραβάσει προς την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία για τη μη συμμόρφωσή τους με τις νομικές τους υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση.

Θέλω όμως να τονίσω ότι αν τα Κράτη Μέλη αυτά αποφασίσουν να αλλάξουν στάση, και έχουν ένα μήνα μπροστά τους για να το κάνουν, η πόρτα μας είναι ανοικτή για να συζητήσουμε και πάλι, και είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε αδιάλλακτη είναι ούτε επιχειρεί να επιβάλλει τη θέληση της. Εξάλλου, τι είναι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί ακούω πολλά να λέγονται και να γράφονται, οι Βρυξέλλες παρουσιάζονται σαν κάτι απρόσωπο. Όλοι είμαστε οι Βρυξέλλες. Εκεί είναι η έδρα των Ευρωπαϊκών θεσμών. Εκεί λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις και από τα τρία όργανα, από την Επιτροπή, από το Συμβούλιο και από το Κοινοβούλιο. Τα  Κράτη Μέλη  οφείλουν να τις σέβονται, ιδίως εάν έχουν μετάσχει στη λήψη τους. Συνεπώς είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

Σήμερα στέλνω από την Αθήνα ένα τελευταίο μήνυμα προς τα Κράτη Μέλη. Να δείξουν στην πράξη ότι το εννοούν όταν λένε ότι πιστεύουν στις αρχές της Ευρώπης.

Η Ευρώπη δοκιμάζεται σήμερα. Τελικά δεν είναι η οικονομική κρίση αυτή που δυναμιτίζει τα θεμέλια τις Ευρώπης, όπως πολλοί πίστευαν. Είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Γιατί εκεί είναι που έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση, στο όνομα, δυστυχώς, κάποιων λαϊκιστικών και εθνικιστικών αντιλήψεων, οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται αυτό το οικοδόμημα, μοναδικό στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Και αναφέρομαι στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Και θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι σε μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια μόνο η συνεργασία όλων μας: της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Εθνικών Αρχών των Κρατών Μελών, των Διεθνών Οργανισμών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους επιτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, αλλά και των τοπικών Αρχών και κοινωνιών, μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα.

Σήμερα οι Δήμαρχοι που παρευρίσκονται εδώ στέλνουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς και πολισμού. Θα ήθελα δημόσια και πάλι να τους ευχαριστήσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να ξέρουν ότι είμαστε κοντά τους σε όλες αυτές τις πολιτικές που επιβεβαιώνουν και προβάλλουν τον πολιτισμό και  την ανθρωπιά της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω τον κύριο Στυλιανίδη, που είναι αυτονόητο ότι έχουμε μια αδελφική σχέση, όχι απλά μια σχέση συνεργασίας, όπως επιβάλλεται από τους κανόνες της εσωτερικής λειτουργίας, για όλο αυτό το θέμα και μιας και έχει την ευθύνη για την διαχείριση της ανθρωπιστικής διάστασης της κρίσης. Αλλά πρέπει να σας πω, ότι όπου και αν κοιτάξετε στον χάρτη, και ιδίως στους λαούς και τις κοινωνίες που υποφέρουν είναι εκεί παρών, εκπέμποντας μέσα από την ελληνική του ταυτότητα και ως Κύπριος, εννοώ μιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ, τα ωραιότερα και ευγενέστερα μηνύματα που εκφράζουν και εκπροσωπούν στο ακέραιο όλους τους Έλληνες πολίτες που εκπροσωπείτε εσείς αλλά και την ελληνική κοινωνία. Αυτή η συνεργασία έχει δώσει αποτελέσματα, και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15