Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, Σόφια 25/1/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
25 Ιαν 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://tvnewsroom.consilium.europa.eu/event/informal-meeting-of-justice...

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε, σήμερα, στο πρώτο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που πραγματοποιείται υπό την Προεδρία της Βουλγαρίας. Στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, κ. Herbert Kickl, με τον οποίον συζήτησαν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε, επίσης, με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας κ. Lubomir Metnar, με τον οποίο συζήτησαν για την ανάγκη συνεργασίας για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Valentin Radev και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, που ακολούθησε μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

"Είχαμε, σήμερα, εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με το σύστημα ασύλου της ΕΕ, την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τη διαχείριση των συνόρων. Τους πέντε επόμενους μήνες θα εργαστούμε εντατικά πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα. Βεβαίως, δεν λάβαμε τελικές αποφάσεις, όμως, αποτελεί κοινή αντίληψη ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και δίκαιο, για όλους, σύστημα. Όλοι θέλουμε ένα σύστημα που θα εμποδίζει τις δευτερογενείς μετακινήσεις και θα επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις καταχρήσεων. Όλοι μας προσβλέπουμε σε ένα νέο σύστημα ασύλου το οποίο θα εξισορροπεί με καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Η προσέγγιση της Βουλγαρικής Προεδρίας να δοθεί προτεραιότητα και να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για τον κανονισμό του Δουβλίνου έχει την πλήρη στήριξή μου. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να κάνουμε, παράλληλα, σημαντικά βήματα προόδου σε όλους τους τομείς της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου, ώστε οι αρχηγοί των κρατών μελών να φθάσουν σε μια συνολική συμφωνία έως τον Ιούνιο.

Μια δίκαιη και ανθρώπινη πολιτική ασύλου συμβαδίζει με ισχυρά και προστατευμένα σύνορα. Σήμερα, η διαχείριση και η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων είναι πιο αποτελεσματικές, χάρη στις συλλογικές ευρωπαϊκές μας προσπάθειες. Εφαρμόζουμε, πλέον, συστηματικούς ελέγχους σε όποιον διασχίζει τα εξωτερικά μας σύνορα.

Περισσότεροι από 1.700 υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής συμβάλλουν στο έργο πάνω από 100.000 εθνικών συνοριοφυλάκων για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Πρέπει, τώρα, να προχωρήσουμε προς μια πραγματικά ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Όπως κατέδειξαν οι σημερινές μας συζητήσεις, τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να προχωρήσουν από κοινού προς την κατεύθυνση αυτή. 

Όσον αφορά στις επιστροφές, καλώ τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Είναι απαραίτητο να επιστρέψουν όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη, εάν θέλουμε να παραμείνει ανοικτή η πόρτα σε όσους έχουν ανάγκη προστασίας. Τα κράτη μέλη πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή, εξασφαλίζοντας ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες επιστροφών.

Για τον σκοπό αυτό, η συνεργασία μας με τρίτες χώρες έχει καθοριστική σημασία. Έχουμε ήδη σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις μας με σημαντικές τρίτες χώρες στον τομέα των επανεισδοχών.

Συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας στη βάση μιας κοινής προσέγγισης για τη διαχείριση της μετανάστευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο. Ενόψει των διαπραγματεύσεων για το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση με τα Ηνωμένα Έθνη, συζητήσαμε, σήμερα, για τα στοιχεία πάνω στο οποία θεωρούμε ότι, από πλευράς ΕΕ, θα πρέπει να στηριχθεί αυτή παγκόσμια προσέγγιση. Είναι σαφές ότι, αφενός, οι χώρες προορισμού πρέπει να αποδεχθούν τις νόμιμες μεταναστευτικές οδούς, και ότι, αφετέρου, οι χώρες προέλευσης πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για την επανεισδοχή υπηκόων τους που έχουν μεταναστεύσει παράτυπα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, για ακόμα μια φορά, τη Προεδρία της Βουλγαρίας, για την προτεραιότητα που δίνει στα θέματα της μετανάστευσης, του ασύλου και των συνόρων. Έχουμε έναν σαφή χάρτη πορείας για τους επόμενους μήνες."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15