Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών των χωρών του G6, Δρέσδη 1-2/6/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
2 Ιουν 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμμετείχε χθες και σήμερα στην Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών των χωρών του G6, που πραγματοποιήθηκε στη Δρέσδη της Γερμανίας. Στη Σύνοδο, όπου παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας,  Γαλλίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ο Υφυπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, συζήτησαν τις μεταναστευτικές προκλήσεις, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο των G6, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμπεριλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση και που συζητήθηκαν στη Σύνοδο:

"-Ενισχύουμε την κοινή μας δράση κατά των διακινητών. 

 -Βοηθάμε τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, δίνοντας νόημα στην έννοια της αλληλεγγύης. 

-Υποστηρίζουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφής παράτυπων οικονομικών μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ 

-Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις "Τρίτων" και "Ποσειδών" για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. 

-Επιδιώκουμε την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και υποστηρίζουμε την δημιουργία κέντρων πολλαπλών χρήσεων σε τρίτες χώρες, όπως στο Νίγηρα."

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων "έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη μετανάστευση". Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι υπήρχαν πολλά σημεία σύγκλησης κατά την συζήτηση με τους συνομιλητές του και, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε η "ανάγκη για αλληλεγγύη αλλά και, ταυτόχρονα, για  τήρηση των κανόνων ώστε να αποτρέπονται οι καταχρήσεις του συστήματος." 

Για τις προτάσεις μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, ο Επίτροπος σημείωσε ότι θα τύχουν περαιτέρω συζήτησης από τα κράτη μέλη, ενόψει και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, και τόνισε ότι τα μέτρα "επανεγκατάστασης 20.000 προσφύγων από τρίτες χώρες στην ΕΕ και μετεγκατάστασης 40.000 μεταναστών που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας εντός της ΕΕ, είναι αρκετά λογικά, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάνω από 6.000 μετανάστες κατέφυγαν στην ΕΕ" και πρόσθεσε ότι "όταν συζητάμε για τη μετανάστευση, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την συνολική εικόνα του ζητήματος".

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στα θέματα ασφάλειας και υπογράμμισε ότι "η καταπολέμηση της τρομοκρατίας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας" και ότι "η ενίσχυση των προσπαθειών είναι απαραίτητη για τη θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών μας". Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, η οποία θα αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση "τη βάση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο".

Για την αυξανόμενη εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην πρόθεσή του "να αναπτυχθεί συνεργασία με φορείς του Διαδικτύου, προκειμένου να μειώσουμε την προσβασιμότητα σε τρομοκρατικό υλικό και να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα".

Τέλος, ο Επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στην στενή συνεργασία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα ασφάλειας και σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους στην ειδική Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρίγα.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15