Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας της Υπουργικής Διάσκεψης για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου στην Τύνιδα, 24/7/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
25 Ιουλ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Βίντεο 

1. Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τυνησίας κ. Beji Caid Essebsi: https://youtu.be/lmtdrilbgmk
2. Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας της Υπουργικής Διάσκεψης για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου στην Τύνιδα: https://youtu.be/HNdFySdSzqk
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε στη δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην Τύνιδα. Στην Διάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Εσθονίας, ως προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ελβετίας, καθώς και της Αλγερίας, του Τσαντ, της Λιβύης, του Μάλι, του Νίγηρα και της Τυνησίας. 
Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τυνησίας κ. Beji Caid Essebsi, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τυνησίας και της συνεργασίας στην περιοχή. Επίσης, τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Επιτρόπου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τυνησίας κ. Hédi Majdoub. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε, επιπλέον, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών της Λιβύης κ. Aref Saleh Khodja, της Αλγερίας κ. Noureddine Bedoui και της Νιγηρίας κ. Mohamed Bazoum.   
  
Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τυνησίας, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων:
"Η συνάντησή μας με τον Πρόεδρο της Τυνησίας πραγματοποιήθηκε σε ένα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα. Μοιραζόμαστε κοινές ιδέες που ανοίγουν τον δρόμο για μια στενή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας έχουν αποκτήσει μια νέα δυναμική, και θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και στο μέλλον. Η Ευρώπη θα συνεχίσει σε αυτήν την κοινή πορεία με την Τυνησία. Συζητήσαμε, επίσης, και για την πολύ σημαντική Υπουργική Διάσκεψη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με τις χώρες της περιοχής θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα είναι ιδιαίτερα θετικό" 
Μετά το πέρας της Υπουργικής Διάσκεψης για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση της Τυνησίας για τη διοργάνωση αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής σημερινής συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν όλες οι χώρες της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου. 
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε, ακόμα περισσότερο, τη συλλογική αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από κάθε χώρα. Για τον λόγο αυτό  πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Αποτελεί, επίσης, ευκαιρία για τις χώρες της Βορείου Αφρικής και τους Ευρωπαίους εταίρους από την άλλη πλευρά της Μεσογείου να ξεκινήσουν να συνεργάζονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει όλες τις αυτές προσπάθειες, και πρωτίστως, τη διάσωση των ζωών. Είναι βασική μας προτεραιότητα και αποτελεί την πιο σημαντική πτυχή του φαινομένου αυτού. 
Από την άλλη μεριά, είναι προφανές ότι πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για όσους θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι φρούριο, όσοι όμως θέλουν να έλθουν  πρέπει να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δυόμιση χρόνια,  η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Δεν βρισκόμαστε όμως και στο σημείο που θα έπρεπε. 
Η άλλη διάσταση της σημερινής μας συζήτησης είναι η σταθερότητα στη Λιβύη. Είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα. Όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Προέδρου Μακρόν, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν γόνιμα αποτελέσματα. Όπως γνωρίζετε, παρέχουμε στήριξη προς τη Λιβύη μέσω  προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται για τη βελτίωση της οργάνωσης της ακτοφυλακής  και της διαχείρισης των συνόρων. Η συνεργασία της Λιβύης με γειτονικές της χώρες στο νότο είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της, όπως και όλοι εταίροι στην περιοχή. Πιστεύω ότι, στο τέλος, θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά το μεταναστευτικό. 
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών. Έχουμε "κηρύξει τον πόλεμο" εναντίον όσων εκμεταλλεύονται όλους εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση. 
Συμπερασματικά, πρέπει να επιστρέψει η  σταθερότητα στην περιοχή, και ιδιαίτερα στη Λιβύη, να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για εκείνους που θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη, να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμηση των διακινητών και καλύτερη συνεργασία μεταξύ μας. Αυτή η συνεργασία πρέπει να βασισθεί σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως υπήρξε και κατά τη διάρκεια της σημερινής  συνάντησής μας."
Το κείμενο της Διακήρυξης της Τύνιδας βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-2125_fr.htm

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15