Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το τέλος της Συνόδου Υπουργών EE-ΗΠΑ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Ρίγα.

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
3 Ιουν 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισε σήμερα στη Ρίγα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην Σύνοδο Υπουργών ΕΕ-ΗΠΑ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Στις επαφές του με την Υπουργό Δικαιοσύνης (Attorney General) κα. Loretta Lynch και τον Υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας κ. Alejandro Mayorkas, ο κ. Αβραμόπουλος συζήτησε τρόπους με τους οποίους ΕΕ και ΗΠΑ θα μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω για την πάταξη των δικτύων διακίνησης μεταναστών, την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, καθώς και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου και την υιοθέτηση κοινής δήλωσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας  ΕΕ-ΗΠΑ, ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι "η συνεργασία μας στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων είναι πολύ ισχυρή και αντανακλά τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεών μας," προσθέτοντας ότι "η κοινή μας δήλωση είναι ένα απτό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην προάσπιση των κοινών μας αξιών".

Για τις μεταναστευτικές προκλήσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι "εκτιμώ ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και την αλληλεγγύη που δείχνουν σε αυτό το θέμα" και στην  προσπάθεια αντιμετώπισης των δικτύων διακίνησης, χαιρέτισε "την περαιτέρω συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών και την ανάπτυξη συνεργειών με χώρες της Αφρικής ή και της Μέσης Ανατολής".

Για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι "η συνεργασία μας προχωράει σε γερές βάσεις και εμβαθύνεται μέσω της Europol, την συμφωνία PNR και στις κοινές ομάδες εργασίας".

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η κοινή δράση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο και η ανταλλαγή πληροφοριών "οδήγησε στη διακοπή της λειτουργίας πολλών  διαδικτυακών διευθύνσεων του λεγόμενου 'darknet',  που διανέμουν παράνομα προϊόντα παγκοσμίως."

Τέλος, ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη διευθέτησης το συντομότερο δυνατό του ζητήματος της 'αμοιβαιότητας' στις θεωρήσεις (βίζα) μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι "το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και εύχομαι ότι θα υπάρξει σύντομα πλήρης αμοιβαιότητα".

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15