Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την ασφάλεια, Λουξεμβούργο 10/6/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
10 Ιουν 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας των εργασιών των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών με θέμα την ασφάλεια, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με τον Ολλανδό Υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας κ. Ard van der Steur και τον Ολλανδό Υπουργό Εσωτερικών κ. Ronald Plasterk, μεταξύ άλλων ,δήλωσε τα εξής:

«Κάτω από δύσκολες και κρίσιμες περιστάσεις, έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο στα θέματα της ασφάλειας: Η συμφωνία σχετικά με την Οδηγία για το PNR, η βελτίωση της διαχείρισης των πληροφοριών, η συμφωνία στο Συμβούλιο σχετικά με την Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η σημερινή μας συμφωνία για τα πυροβόλα όπλα. 

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, έχουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σήμερα το καλό νέο είναι η κοινή στάση του Συμβουλίου σχετικά με την Οδηγία για τα πυροβόλα όπλα, κάτι που αποτελεί προτεραιότητά μας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015. Πρέπει να αυστηροποιήσουμε τους κανόνες και να αφήσουμε το λιγότερο δυνατό χώρο που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες. 

Αναμένοντας τη Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό, ελπίζω να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια οριστική και σταθερή συμφωνία για την Οδηγία αυτή, τους επόμενους μήνες.

Σήμερα σημειώθηκε πρόοδος, επίσης, στο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών, με βάση τις “ιδέες” που η Επιτροπή παρουσίασε τον Απρίλιο. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το πιο αποτελεσματικό “όπλο” ενάντια στην απειλή της τρομοκρατίας.

Ο κατακερματισμός στον τρόπο με τον οποίο ανταλλάσσουμε πληροφορίες είναι πηγή αδυναμίας και μας καθιστά ευάλωτους. Αυτό το θέμα εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα μας για το μέλλον. 

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που ανακοινώσαμε, θα συναντηθεί για πρώτη φορά μέσα σε μερικές μέρες, ώστε να ξεκινήσει μια νέα προσέγγιση που θα βασίζεται στην διαλειτουργικότητα και διασυνδεσιμότητα, με πλήρη σεβασμό στα Ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Europol έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παράγοντα για την υποστήριξη των κρατών μελών στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πεδίο αυτό μαζί με τις γαλλικές και βελγικές αρχές, δείχνουν ξεκάθαρα την πρόοδο αυτή. Είναι η ώρα πλέον, να εξασφαλίσουμε ότι η Europol θα είναι ακόμη περισσότερο υποστηρικτική σε όλα τα κράτη μέλη, στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας.

Απαιτείται περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών και στρατηγικού χαρακτήρα πληροφόρηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου η Europol και το Αντιτρομοκρατικό της Κέντρο να είναι ποιο ισχυρό και περισσότερο αποτελεσματικό όπως δεσμευτήκαμε στην ανακοίνωσή μας για την “Ασφάλεια στην Ένωση”.

Υπολογίζω στην βοήθεια και στην συνεργασία όλων των Κρατών Μελών. Ειδικότερα στους Σλοβάκους φίλους μας που αναλαμβάνουν την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. τις επόμενες εβδομάδες.

Γυρνώντας την ματιά πίσω 6 μήνες στο ξεκίνημα της Ολλανδικής Προεδρίας και σε συνδυασμό με τα σημαντικά αποτελέσματα της σημερινής μας συνάντησης, διαπιστώνω πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί αυτούς τους μήνες. 

Όλοι μας είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την συγκυρία.  Σε τελική ανάλυση όλο αυτό αφορά την προστασία της ασφάλειας των πολιτών μας. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15