Δηλώσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την μετανάστευση, Λουξεμβούργο 10/6/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
11 Ιουν 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/Gm60KGv1kg0

O Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, σε συνέντευξη τύπου με τον Ολλανδό Υπουργό Μετανάστευσης κ. Klaas Dijkhoff, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

“Σήμερα είναι το τελευταίο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων υπό την Ολλανδική Προεδρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Klaas Dijkhof για την πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες στα ζητήματα της μετανάστευσης, των συνόρων και των θεωρήσεων.

Διανύσαμε πολύ δρόμο γι’ αυτά τα θέματα από το περασμένο καλοκαίρι, άλλα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμα καθώς μπροστά μας βρίσκεται το καλοκαίρι. Σημαντικό είναι η πλήρης και επιτυχής εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά συνεχίζει να μειώνεται και οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν αυξηθεί. Πρέπει να αυξηθούν δραστικά οι επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία, καθώς και οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Χθες, 139 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα προς τη Γαλλία και αυτό είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Συνολικά 2.195 άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής, 1.420 άτομα από την Ελλάδα και 775 από την Ιταλία. Όμως, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν ακόμα στην Ελλάδα και την Ιταλία και η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί εάν τα κράτη μέλη δεν επιταχύνουν το ρυθμό των μετεγκαταστάσεων.

Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, η  Ειδομένη έχει εκκενωθεί από τις ελληνικές αρχές και έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στα θέματα της ασφάλειας στα hotspots, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και ο EASO επιχειρούν. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα την στήριξή μας για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και τις δυνατότητές που παρέχουν τα hotspots στα νησιά για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου στους αιτούντες. Καθώς ο αριθμός αυτών που βρίσκονται εκεί ξεπερνά τις 50.000. Για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού στην ΕΕ, πρέπει αυτά τα εμπόδια να ξεπεραστούν.

Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική αυξάνονται. Γι’ αυτό συζητήσαμε τον πρόσφατο σχεδιασμό της Επιτροπής για το νέο Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης 'Partnership Framework' για τη μετανάστευση με τις βασικές τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης. Σε αυτό το Πλαίσιο για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης η Επιτροπή προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν ειλικρινή διάλογο με τις χώρες αυτές και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά κίνητρα. Κίνητρα που θα διασφαλίζουν αμοιβαία συμφέροντα. Χρειαζόμαστε μια σαφή εντολή της ΕΕ. Ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει την έγκρισή του.

Η διάσκεψη των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποδεικνύουν ότι είμαστε σε θέση να δράσουμε από κοινού, κάτω από μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή εντολή.

Τέλος, η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου είναι σημαντικό στοιχείο της πολιτικής μας για τη μετανάστευση. Προσβλέπω στη συνεργασία με τη Προεδρία της Σλοβακίας για το θέμα αυτό το επόμενο εξάμηνο.

Χρειάζεται ένα πιο δίκαιο Σύστημα Ασύλου σε όλα τα κράτη μέλη που θα αποτρέπει τις δευτερογενείς μετακινήσεις και θα διευκολύνει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ.

Συζητήσαμε επίσης, για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Τουρκίας. Η Επιτροπή υπήρξε απόλυτα σαφής στις συστάσεις της. Θέλω να πιστεύω ότι θα σημειωθεί σύντομα πρόοδος στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο.”

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15