Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για τη διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών πληροφοριακών συστημάτων, Στρασβούργο 12/12/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
12 Δεκ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την τραγική επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που άφησε πίσω της 12 νεκρούς και 56 τραυματίες.

Ο δράστης χρησιμοποίησε 14 διαφορετικές ταυτότητες για να παραπλανήσει τις αρχές επιβολής του νόμου, ενώ εντοπίστηκε στα συστήματά μας με διαφορετικά ονόματα. Το ίδιο πρόβλημα των πολλαπλών και πλαστών ταυτοτήτων παρατηρήθηκε και στην επίθεση στη Μασσαλία, τον Οκτώβριο.

Οι απειλές αυτές διέλαθαν των βάσεων δεδομένων που διαθέτουμε στους τομείς της μετανάστευσης, των συνόρων και της ασφάλειας. Οι δράστες μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τα κενά και τα «τυφλά σημεία» των συστημάτων μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, σήμερα, στη δημοσιότητα, πάνω από το 90% των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις αρχές των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ένα άτομο το οποίο, κατά το παρελθόν, είχε εισέλθει στην ΕΕ με ταξιδιωτική θεώρηση, θα μπορούσε να καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα, καθώς θα έχει καταχωρισθεί σε δυο διαφορετικές βάσεις δεδομένων που δεν είναι διασυνδεδεμένες.

Έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία δύο χρόνια για τη βελτίωση της κατάστασης και την ενίσχυση της ασφάλειας: βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, αναβαθμίζοντας τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν και του Eurodac, και πραγματοποιώντας συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και στα hotspots.

Πρέπει, όμως, να γίνουν, ακόμη, πολλά περισσότερα.

Χωρίς τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων είναι πιθανό να μη γίνεται διασύνδεση των δεδομένων.  

Αυτό μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο των hotspots, στα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων, στα αστυνομικά τμήματα ή και στα προξενεία μας, όπου υπήκοοι τρίτων χωρών υποβάλλουν αιτήσεις θεώρησης για να έρθουν στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Μόλις η διαλειτουργικότητα εφαρμοστεί πλήρως, οι συνοριοφύλακες, οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες θεωρήσεων και μετανάστευσης, καθώς και οι αστυνομικοί υπάλληλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται, τη στιγμή που τις χρειάζονται, πάντοτε με πλήρη σεβασμό των εγγυήσεων προστασίας των δεδομένων.

Με τον τρόπο αυτό θα συνδεθούν οι δράσεις μας για τη μετανάστευση, τα σύνορα και την ασφάλεια.

Τα πληροφοριακά μας συστήματα δεν μπορούν να παραμείνουν απομονωμένα. Οι συνοριοφύλακες θα λαμβάνουν όλα τα αποτελέσματα της αναζήτησης που πραγματοποιούν σε ένα σημείο, χάρη στην «υπηρεσία μίας στάσης» της Ευρωπαϊκής Πύλης Αναζήτησης που προτείνουμε.

Σήμερα, κλείνουμε τα κενά και συνδέουμε τα επιμέρους στοιχεία όλων των συστημάτων μας στους τομείς της μετανάστευσης, των συνόρων και της ασφάλειας.

Δεν είναι σκοπός μας να δημιουργούμε ένα νέο σύστημα που θα συλλέγει περισσότερες πληροφορίες. Οι κανόνες πρόσβασης στα δεδομένα αυτά δεν θα αλλάξουν. Οι υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση μόνο στα δεδομένα για τα όποια έχουν άδεια.

Διαλειτουργικότητα σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση και ανταλλαγή των ήδη διαθέσιμων πληροφοριών. Χάρη στη διαλειτουργικότητα, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ασφάλεια θα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σήμερα, περίπου 200 εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χωρών επισκέπτονται τον χώρο Σένγκεν για βραχεία παραμονή. Περισσότεροι από 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου το 2015 και 2016.

Την ίδια στιγμή, για περίπου 10 εκατομμύρια υπηκόους τρίτων χωρών έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση σε κράτος μέλος της ΕΕ και υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο σχετικές καταχωρίσεις στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Η διαλειτουργικότητα θα μας βοηθήσει να διαφυλάξουμε την κινητικότητα των bona-fide ταξιδιωτών, να βελτιώσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας, και να εξασφαλίσουμε την παροχή προστασίας σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Θα μας επιτρέψει, όμως, και να εντοπίζουμε άμεσα εγκληματίες και τρομοκράτες. Όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα συστήματά μας θα αποτυγχάνουν και όσοι χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες για να διαφύγουν θα εντοπίζονται.

Τα πληροφοριακά μας συστήματα θα είναι πλέον περισσότερο συντονισμένα, έξυπνα, ταχύτερα και ισχυρά ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ανοικτή και ασφαλής. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

Πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να εγκριθεί η πρόταση για τη διαλειτουργικότητα εντός του 2018. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες ώστε να είμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το συντομότερο δυνατόν.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15