Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, Βρυξέλλες 15/11/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
15 Νοε 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/NFSf2iP5Vr8

Παρουσιάζουμε, σήμερα, την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης σε όλα τα μέτωπα.

Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων κατά μήκος των βασικών μεταναστευτικών διαδρομών έχει μειωθεί κατά 63% σε σχέση με πέρσι, και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σταδιακά να σταματήσουμε να λειτουργούμε σε κατάσταση κρίσης.

Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να επαναπαυτούμε ή ότι το έργο μας ολοκληρώθηκε. Ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δυσμενείς συνθήκες στη Λιβύη. Συμμερίζομαι πλήρως τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τη Λιβύη.  Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο η ΕΕ δρα σε όλα τα μέτωπα.

Βασική μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διάσωση ζωών και η εξασφάλιση ανθρώπινης και  αξιοπρεπούς μεταχείρισης όλων των μεταναστών, ανεξαρτήτως καθεστώτος.

Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες μετανάστες στη Λιβύη λαμβάνουν βασική στήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χάρη στην οικονομική στήριξη ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ από το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική.

Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε με τη Λιβύη και τις γειτονικές χώρες για να αποτρέψουμε τον εγκλωβισμό των μεταναστών στη Λιβύη. Σκοπός μας είναι η στήριξη όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και να βοηθήσουμε την επανεγκατάστασή τους.

Εκφράζω την ικανοποίηση μου για τη μεταφορά από τη Λιβύη στον Νίγηρα, το περασμένο σαββατοκύριακο, 25 από τα πιο ευάλωτα άτομα που χρήζουν προστασίας και αναμένουν την περαιτέρω επανεγκατάστασή τους.

Καθώς έχουν πλέον περιορισθεί οι ροές, πρέπει επειγόντως να επενδύσουμε περισσότερο στη δημιουργία νόμιμων οδών. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ανταποκρινόμενα στην έκκλησή μου τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για 34.400 επανεγκαταστάσεις. Καλώ και τα υπόλοιπα κράτη μέλη να ακολουθήσουν και να αναλάβουν σύντομα κι αυτά δεσμεύσεις για επανεγκαταστάσεις. Εκτός από τις δεσμεύσεις αυτές, από το 2015, 25.700 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, πρόθεσή μας είναι να παράσχουμε στήριξη ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όσοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη. Μέχρι στιγμής, πάνω από 15.000 μετανάστες, εκ των οποίων πάνω από 10.000 από τη Λιβύη, έχουν επωφεληθεί από τα προγράµµατα  υποβοηθούμενης εκούσιας επιστροφής, χάρη στη στήριξή μας και τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα με σκοπό την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, ώστε να βοηθήσουμε περισσότερους μετανάστες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους από τη Λιβύη, με ασφαλή και οργανωμένο τρόπο. Στοχεύουμε επίσης στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων που εκμεταλλεύονται τα ευάλωτα, απελπισμένα αυτά άτομα.

Για παράδειγμα, ήδη έχουμε επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσω της στήριξης και της συνεργασίας με τον Νίγηρα. Πάνω από 100 ύποπτοι διακινητές έχουν ήδη συλληφθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε το μοντέλο αυτό και σε άλλες χώρες. Εκτός από τις πολιτικές και επιχειρησιακές μας προσπάθειες, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και στις δεσμεύσεις μας σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα.

Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και τη διαχείριση της μετανάστευσης σε χώρες που αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα, με εγκεκριμένα προγράμματα που αγγίζουν σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η ΕΕ προχωράει σταθερά προς τη συμβασιοποίηση  της χρηματοδότησης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού Εργαλείου Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες, ως το τέλος του 2017. Ένα εκατομμύριο Σύριοι, και συγκεκριμένα τα πιο ευάλωτα άτομα, θα λαμβάνουν μέσω ηλεκτρονικών μεταφορών χρήματα, ενώ σύντομα δυο εκατομμύρια άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις μας καθίσταται σαφές ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί φρούριο και θα παραμείνει ασφαλές καταφύγιο για όσους χρήζουν προστασίας. Για να μπορέσουμε όμως να συνεχίσουμε με επιτυχία τις προσπάθειές μας, θα πρέπει να παράσχουμε προστασία μόνον σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Δυστυχώς, τα ποσοστά επιστροφών στην ΕΕ εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιητικά, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένα άλλο παράδειγμα που απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση.

Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις τραγικές απώλειες ανθρωπίνων ζωών στη Δυτική Αττική εξαιτίας των πλημμυρών. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και με όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνεχίζουν να δοκιμάζονται από αυτή την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση μεγάλου συνωστισμού μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα οικονομικά και επιχειρησιακά για την επέκταση κατάλληλων υποδομών υποδοχής στα νησιά.

Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και επιστροφών, και να συνεργαστεί περαιτέρω με τις τοπικές αρχές για τη διεύρυνση των εγκαταστάσεων υποδοχής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της.

Σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να δείχνουν έμπρακτα αλληλεγγύη προς την Ιταλία και την Ελλάδα, έχοντας μετεγκαταστήσει ήδη 31.500 άτομα.

Αυτή τη στιγμή, 800 περίπου επιλέξιμα άτομα από την Ελλάδα και 3.000 από την Ιταλία πρέπει ακόμη να μετεγκατασταθούν, και καλώ τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στις νομικές τους υποχρεώσεις το συντομότερο δυνατό.

Η αλληλεγγύη αυτή δεν μπορεί να σταματήσει, αλλά πρέπει να συνεχιστεί και μετά από τα υφιστάμενα προγράμματα μετεγκατάστασης.

Τώρα που η κατάσταση σταδιακά σταθεροποιείται, είναι η κατάλληλη στιγμή να βελτιώσουμε τα συστήματα μετανάστευσης και ασύλου για το μέλλον. Η ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και του Δουβλίνου είναι απαραίτητες.

Χαιρετίζω, επίσης, την προθυμία των κρατών μελών να συνεργαστούν για τη δημιουργία συγκεκριμένων πιλοτικών προγραμμάτων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού με χώρες-κλειδιά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πόρτες της ΕΕ δεν κλείνουν. Στόχος μας, όμως, είναι η οργανωμένη, αποτελεσματική, ασφαλής και δίκαιη μετανάστευση.  

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15