Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Ασφάλειας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), Τορόντο 24/4/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
24 Απρ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/-RHEuOJkMwc

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Ασφάλειας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά. Ο κ. Αβραμόπουλος συζήτησε μαζί με τους Υπουργούς από τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση του παγκόσμιου πλαισίου ασφάλειας. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν, ειδικότερα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού, της εμπορίας ανθρώπων, των υβριδικών απειλών καθώς και των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κα Nielsen με την οποία συζήτησαν σχετικά με το μητρώο επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR), την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων, την αεροπορική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο, ενώ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους για την ασφάλεια των πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στο περιθώριο της Συνόδου, είχε επαφές με τον Υπουργό Εσωτερικών του Καναδά κ. Goodale για την συμφωνία Ευρώπης- Καναδά για το μητρώο επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR).

Ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Όταν, πριν από  τρεισήμισι χρόνια ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως Επίτροπος, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα δυο βασικά ζητήματα του χαρτοφυλακίου μου, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, θα βρίσκονταν όχι μόνο στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, αλλά και της παγκόσμιας. 

Η ομάδα του G7 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Προσβλέπω στη συνεργασία με τους συναδέλφους μου από τις χώρες αυτές, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειές μας αφενός για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης και αφετέρου για την καταπολέμηση  της τρομοκρατίας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη προστασία και ασφάλεια των πολιτών μας.  

Μέσα από αυτά τα ζητήματα, είτε πρόκειται για τη μετανάστευση είτε για την ασφάλεια, διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό παγκοσμίως: η δημοκρατία και οι δημοκρατικές μας αξίες, λόγω της ανόδου του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Αυτές οι δυνάμεις έχουν επενδύσει πολλά στη ρητορική κατά των μεταναστών, προκαλώντας ανασφάλεια μεταξύ των πολιτών. 

Πρέπει, λοιπόν, να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες. Η σημερινή συνάντηση δεν αφορά μόνο στη συζήτηση για την ασφάλεια και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, αλλά πρωτίστως, έχει ως στόχο την υπεράσπιση των αξιών πάνω στις οποίες έχει χτιστεί, μεταπολεμικά, ο κόσμος μας.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους απειλούν τις θεμελιώδεις αξίες μας. Τελικά, δεν ήταν η οικονομική κρίση που ενίσχυσε τον εθνικισμό, τη ξενοφοβία και τον λαϊκισμό και έθεσε σε αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αξίες στην Ευρώπη, αλλά η μεταναστευτική κρίση. 

Δεν είμαστε εκεί που βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας εντός της ΕΕ, ανταλλάσουμε πληροφορίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δημιουργήσαμε το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ και συνεργαζόμαστε με τις εταιρείες του διαδικτύου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το Διαδίκτυο αποτελεί πλέον το νέο πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας. Τέλος, διαθέτουμε μια συνολική Ευρωπαϊκή πολιτική, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση όσο και με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια. 

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την πολύ σημαντική Σύνοδο εδώ στο Τορόντο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση και πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό παγκόσμιας συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια. Προσβλέπω σε μια γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους εταίρους μας, τους Υπουργούς Εξωτερικών και τους Υπουργούς Εσωτερικών. 

Είναι καθήκον μας, προς την ανθρωπότητα και προς τον κόσμο, να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας, να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Διότι αυτά τα ζητήματα δεν γνωρίζουν σύνορα, έχουν αποκτήσει παγκόσμια διάσταση."

Οι δεσμεύεις που ανέλαβε η ομάδα G7 για την αντιμετώπιση των ξένων μαχητών τρομοκρατών βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://g7.gc.ca/en/g7-presidency/themes/building-peaceful-secure-world/...

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15