Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, Λευκωσία 21/3/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
22 Μαρ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου. Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμμετείχε σε "Διάλογο Πολιτών" στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου σχετικά με την μετανάστευση, την ασφάλεια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο κ. Αβραμόπουλος μετά την συνάντηση με τους Υπουργούς και σε κοινή συνέντευξη τύπου δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Είναι ξεχωριστή η χαρά μου που βρίσκομαι και πάλι στην Κύπρο και που συναντώ για ακόμη μία φορά τους καλούς μου φίλους κ. Υπουργούς, οι οποίοι καταβάλλουν μία μεγάλη προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες καθώς η Κύπρος βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση τον τελευταίο καιρό. Για ακόμη μία φορά θα ήθελα να τονίσω ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της.

Η σημερινή σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διότι φώτισε πολλές πτυχές του προβλήματος που δεν τις είχαμε μέχρι στιγμής πληροφορηθεί. Επιβεβαιώνω τα όσα είπε πρωτύτερα ο Υπουργός και θα ήθελα να πω τα εξής: Η βοήθεια μας θα είναι πρακτική, επιχειρησιακή και οικονομική. Αναμένω από τους κ. Υπουργούς αυτές τις μέρες μία έγγραφη ενημέρωση, όπου θα αναπτυχθούν όλα τα ζητήματα τα οποία συζητήσαμε, είτε θέματα εσωτερικής ασφάλειας είτε διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, έτσι ώστε με τη δική μας συνδρομή η Κύπρος να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η Κύπρος βρίσκεται στις παρυφές ενός τόξου αστάθειας που ξεκινάει από την Τυνησία και φτάνει μέχρι και την Ουκρανία. Γνωρίζουμε ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι ροές μέσω των κατεχομένων και από την άλλη μεριά έχουμε επίσης ροές από την περιοχή της Συρίας. Εκεί ναι μεν όλα δείχνουν ότι έχει ηττηθεί η τρομοκρατία επί του εδάφους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επιστρέψει η χώρα αυτή στην κανονικότητα της. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί αύριο.

Οι Υπηρεσίες μας όπως η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (EBCGA) αυτές τις μέρες θα στείλουν εδώ τους εκπροσώπους τους. Απόψε φτάνει και ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην Κύπρο, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) έρχεται την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε με γρήγορους ρυθμούς να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, περισσότερο ένα μήνυμα θα ήθελα να επαναλάβω. Το είπα και στους κ. Υπουργούς πριν. Ότι εγώ προσωπικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι συνεργάτες μου και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς που είναι κάτω από το χαρτοφυλάκιο μου θα είναι στην υπηρεσία της Κύπρου. Η Κύπρος τελεί υπό πίεση, θέλει και μπορεί να διαχειριστεί το κομμάτι που της αναλογεί ως ευρωπαϊκής χώρας που είναι κοντά στις κρίσεις που γενικεύονται δυστυχώς ακόμα στην ευρύτερη περιοχή. Μην έχετε καμία αμφιβολία – και το πιστεύω αυτό - ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ το νησί, όλες οι καταστάσεις τις οποίες συζητήσαμε θα έχουν βελτιωθεί και η Κύπρος θα είναι ακόμη περισσότερο έτοιμη, ακόμα και σε αυτό που έθιξε πριν από λίγο ο κ. Υπουργός, για τη δημιουργία, εάν χρειαστεί, νέων κέντρων ελέγχου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη γνώση, την τεχνογνωσία και την εμπειρία. Το ίδιο και όλες μας οι υπηρεσίες. Συνεπώς, όλα αυτά που πριν από λίγο προανέφερα, ξεκινούν άμεσα και η συνεργασία μας θα συνεχισθεί και στο εγγύς μέλλον, τόσο με επισκέψεις δικών μας ανθρώπων εδώ όσο και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχουμε μέχρι και το τέλος αυτής της περιόδου που θα σηματοδοτηθεί και με τις ευρωεκλογές. Πρέπει όμως να σημειώσω, και το είπα και στους κ. Υπουργούς, ότι όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα γιατί ο χρόνος πλέον μας πιέζει. Δεν έχουμε μπροστά μας παρά ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα δίκαια αιτήματα της Κύπρου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας κι μετανάστευσης.

Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κ. Υπουργούς για τη εξαιρετική, πάντα εγκάρδια και φιλική συνεργασία που έχουμε και να κλείσω με μία ακόμα επανάληψη της διαβεβαίωσης ότι η Κύπρος στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν είναι μόνη της, είμαστε όλοι στο πλευρό της και εγώ προσωπικά.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15