Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σλοβενία, Λουμπλιάνα 10/10/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
11 Οκτ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία πραγματοποίησε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ'ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Miro Cerar και την Υπουργό Εσωτερικών κα Vesna Györkös Žnidar. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με την Υπουργό Εσωτερικών, και αφού την ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε τα ακόλουθα:

"Είχαμε σήμερα μια εποικοδομητική συζήτηση με την Υπουργό Žnidar σε  πολλά κοινά θέματα προτεραιότητας. Η Σλοβενία έχει διαδραματίσει και συνεχίζει να διαδραματίζει καίριο ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και των εξωτερικών μας συνόρων, την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλη την ΕΕ, καθώς και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε όλα αυτά τα ζητήματα, ο ρόλος της Σλοβενίας είναι σημαντικός, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν πριν από δυο χρόνια, χάρη στη συλλογική προσπάθεια όλων των Κρατών Μελών μας και των οργανισμών της ΕΕ. Είμαστε, πλέον, στον σωστό δρόμο για μια αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης. Έχει έρθει η ώρα να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που έχουμε επιτύχει.

Συζητήσαμε, σήμερα, την ανάγκη να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο σύστημα Δουβλίνου που θα λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο σε περιόδους σταθερότητας, όσο και σε περιόδους κρίσης.

Οι προσπάθειες της Σλοβενίας στον τομέα των μετεγκαταστάσεων είναι αξιέπαινες. Βασική προτεραιότητα είναι να μετεγκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν και οι εναπομείναντες επιλέξιμοι υποψήφιοι στην Ιταλία και την Ελλάδα, και προσβλέπω στη στήριξη και τη συμβολή της Σλοβενίας στην προσπάθεια αυτή.

Πρέπει, επίσης, να επενδύσουμε περισσότερο στην επανεγκατάσταση, και ελπίζω ότι η Σλοβενία θα συμβάλλει στην κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία περισσότερων νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας. Είμαστε έτοιμοι, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιχειρησιακόεπίπεδο, να υποστηρίξουμε 50,000 επανεγκαταστάσεις στα επόμενα 2 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν, είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στη διασφάλιση και διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν, κάτι που γνωρίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη Σλοβενία. Η απουσία ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα αποτελεί την ουσία της Σένγκεν. Όποια επαναφορά προσωρινών συνοριακών ελέγχων είναι και πρέπει να παραμείνει εξαίρεση και μέτρο έσχατης λύσης.

Η πρόσφατη πρότασή μας προσβλέπει ακριβώς στην προσαρμογή των κανόνων ώστε να διατηρηθεί η ουσία της Σένγκεν, αλλά και, εξίσου, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εξελισσόμενες και διαρκείς σοβαρές απειλές κατά της δημόσιας τάξης και της εσωτερικήςασφάλειας.

Παράλληλα, έχουμε εισαγάγει ενισχυμένες διαδικαστικές εγγυήσεις που διασφαλίζουν  ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα είναι απαραίτητοι, οισυνέπειες στην ελεύθερη μετακίνηση θα περιορίζονται στο ελάχιστο. Έχουν ληφθεί υπόψη πολλοί από τους προβληματισμούς της Σλοβενίας και προσβλέπουμε σε μιαικανοποιητική συμφωνία σύντομα. 

Με την Υπουργό Žnidar συζητήσαμε, επίσης, για τις σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων επιθέσεων στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία. Πέρυσι, η Επιτροπή στήριξε τις προσπάθειες των Κρατών Μελών να αντιμετωπίσουν τηντρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, όπως και τα μέσα που τη στηρίζουν, καθώς επίσης και να ενισχύσουν την άμυνα και ανθεκτικότητά τους απέναντι σε αυτές τις απειλές.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσω δέσμη μέτρων για την υποστήριξη των προσπαθειών των Κρατών Μελών για την προστασία των δημόσιων χώρων, την αποτροπή πρόσβασης των τρομοκρατών σε μέσα για την πραγματοποίηση επιθέσεων, όπως επικίνδυνα υλικά ή χρηματοδότηση, καθώς και για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. Όλα αυτά τα μέτρα είναι καίριας σημασίας για τη δημιουργία μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας στην Ευρώπη.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15