Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας της 5ης Ευρωαφρικανικής Υπουργικής Διάσκεψης για τη Μετανάστευση και την Αναπτυξιακή Συνεργασία, Μαρακές 2/5/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
3 Μάιος 2018
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 5η Ευρωαφρικανική Υπουργική Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Αναπτυξιακή Συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κυβερνήσεων 58 Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της μετανάστευσης και της αναπτυξιακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης της παράτυπης μετανάστευσης και της ενίσχυσης των νόμιμων οδών. Η Διάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Ραμπάτ που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική διαδρομή στη Βόρεια, Δυτική και Κεντρική Αφρική και την Ευρώπη.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ’ ίδιαν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκο κ. Nasser Bourita και τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας κ. Abdelouafi Laftit, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Μαρόκο στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας κ. Péter Szijjártó, με τους Yπουργούς για την Αφρικανική Ενσωμάτωση της Ακτής του Ελεφαντοστού κ. Ally Coulibaly και της Μπουρκίνα Φάσο κ. Paul Robert Tiendrebeogo, με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γκάνα κ. Ambrose Dery και τον Υπουργό Εσωτερικών της Νιγηρίας κ. Abdulrahman Dambazau. 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βελγίου κ. Reynders Didier, τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκο κ. Nasser Bourita και τον Υπουργό για την Αφρικανική Ενσωμάτωση  της Μπουρκίνα Φάσο κ. Paul Robert Tiendrebeogo, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Η παρουσία σχεδόν 60 εκπροσώπων αφρικανικών και ευρωπαϊκών χωρών καταδεικνύει τη σημασία που δίνεται στη μετανάστευση και την αναπτυξιακή συνεργασία και στις δύο πλευρές της Μεσογείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία και το διάλογο για τη μετανάστευση με τις Αφρικανικές χώρες.

Σήμερα, αποδεικνύουμε τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την ισχυρή στήριξή μας προς την Αφρική.

Στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, θέτουμε τη μετανάστευση και την αναπτυξιακή συνεργασία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και της συνεργασίας μας με τις αφρικανικές χώρες.

Στη Δήλωση και το Σχέδιο Δράσης υιοθετήθηκε προσδιορίζονται πέντε δράσεις προτεραιότητας όπου θα πρέπει να επικεντρωθεί το έργο μας:

- στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης,

- στην καλύτερη οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης και των νόμιμων διαύλων κινητικότητας,

- στην παροχή προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη. 

- στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο έλεγχος στο εσωτερικών των χωρών και τα σύνορα. Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί εξίσου προτεραιότητα και για τον νέο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Είναι επίσης απαραίτητο όλες οι εμπλεκόμενες χώρες να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν την κατάλληλη νομοθεσία για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης μεταναστών, την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη δήμευσή τους.

- στην βελτίωση και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μας στον τομέα του επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών. 

Η μετανάστευση αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Αλλά αποτελεί επίσης και παγκόσμια ευθύνη. Η κινητικότητα και η ευημερία είναι δύο στόχοι τους οποίους όλοι οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε. Στον μέλλον πρόκειται να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. 

Η Ευρώπη και η Αφρική χρειάζονται η μία την άλλη περισσότερο από ποτέ. Η σημερινή διάσκεψη είναι ένα ακόμη βήμα προόδου σχετικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε από κοινού προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Ένα μέλλον συνεργασίας, αλληλεγγύης, ειρήνης, προόδου και σταθερότητας."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15