Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, Λουξεμβούργο 8/10/19

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
9 Οκτ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/QSaC_xUA0Ug

Tο σημερινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων είναι και το τελευταίο μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια.

Είμαι υπερήφανος για τις σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιούργησα με τους συναδέλφους μου, τους Υπουργούς Εσωτερικών, οι οποίοι, κατά την άποψή μου, έχουν τη δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο.

Τόσο η ασφάλεια όσο και η μετανάστευση ήταν συνεχώς στην κορυφή των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πολιτικών θεμάτων κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Η μεταναστευτική κρίση συνέπεσε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τα δύο αυτά φαινόμενα έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ενότητα και τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης.

Εκείνο τον καιρό, η Ευρώπη και τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Ήταν καθήκον μας να σχεδιάσουμε τα πάντα σχεδόν από το μηδέν, με τη βοήθεια και τη στήριξη των κρατών μελών, των συναδέλφων μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φυσικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν πέντε χρόνια πριν. Ακόμη όμως, πρέπει να γίνουν πολλά. Τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν για πολλά χρόνια ακόμη. Η Ευρώπη είναι όμως πλέον καλύτερα προετοιμασμένη.

Αν και φυσικά η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να αναγνωρίσουμε ότι συλλογικά δημιουργήσαμε ισχυρά θεμέλια για μια πραγματική Ένωσης Ασφαλείας και μια ανανεωμένη δομή για τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.

Σήμερα, συζητήσαμε για την ασφάλεια των πολιτών μας τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου και συγκεκριμένα πως να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα τον βίαιο ακροδεξιό εξτρεμισμό, τις υβριδικές απειλές και πως να διαχειριστούμε τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο μέσω των Οργανισμών μας, όπως τη Europol. 

Υποστηρίζουμε πλήρως τις εκκλήσεις των Υπουργών για συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για την καλύτερη πρόληψη και διερεύνηση αυτών των φρικτών εγκλημάτων καθώς και για την καλύτερη προστασία των θυμάτων.

Μαζί με τους υπουργούς, εξετάσαμε την πορεία των μεταναστευτικών διαδρομών προς την ΕΕ, για τις οποίες θα πρέπει να συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας. Συνολικά, η κατάσταση επανέρχεται στα επίπεδα πριν από την κρίση, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Αυτός είναι ο λόγος που ταξίδεψα στην Τουρκία και στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως εταίροι για να διαχειριστούμε την κατάσταση από κοινού. Όλες οι πλευρές παραμένουν πλήρως αφοσιωμένες στη συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας - αυτή είναι μια κοινή ευθύνη που τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν.

Όσον αφορά στην Κεντρική Μεσόγειο, οι παράτυπες αφίξεις είναι πολύ χαμηλές και πρέπει να τις διατηρήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο. Θα ήθελα να εξάρω τη Μάλτα και την Ιταλία για το έργο που επιτελούν. Εκτός όμως από τη Μάλτα και την Ιταλία, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά. Μέχρι στιγμής, μετράμε ήδη πάνω από 1000 εθελοντικές μετεγκαταστάσεις μετά τις αποβιβάσεις από το καλοκαίρι του 2018 κι αυτό αποτελεί ένδειξη απτής αλληλεγγύης.

Τον περασμένο μήνα στη Μάλτα, μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μάλτα, κάναμε ένα πρώτο βήμα προς πιο προβλέψιμες και πρακτικές λύσεις όσον αφορά στις αποβιβάσεις στην Ευρώπη. Σήμερα συζητήσαμε για το αποτέλεσμα της συνάντησης της Μάλτας με όλα τα κράτη μέλη. Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεύματος ήταν εποικοδομητική.

Η αλληλεγγύη είναι μια θεμελιώδης αξία της ΕΕ και πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Σήμερα συζητήσαμε για το πως θα προχωρήσουμε μπροστά και αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Φυσικά, μια διαρθρωτική και μόνιμη λύση, ενσωματωμένη σε ένα αναμορφωμένο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Καλώ τώρα όλα τα κράτη μέλη να προχωρήσουν κάτω από ένα κοινό, ευρωπαϊκό πνεύμα.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε ισχυρές σχέσεις με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής και να αποδείξουμε τη δέσμευσή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι αισιόδοξος για τις προσπάθειες της ΕΕ όσον αφορά στην επανεγκατάσταση. Περισσότερο από το 75% των 50.000 των δεσμεύσεων έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της.

Θέλω να τονίσω ότι παρακολουθούμε συνεχώς όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές. Όσον αφορά τη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου, η κατάσταση βελτιώθηκε χάρη στη στρατηγική μας σχέση,  και ειδικότερα χάρη στη σχέση της Ισπανίας, με το Μαρόκο, την οποία και πρέπει να συνεχίσουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Φινλανδική Προεδρία καθώς και τις 10 προηγούμενες Προεδρίες του Συμβουλίου με τις οποίες είχα την τύχη να συνεργαστώ, για την εποικοδομητική συνεργασία μας τα τελευταία 5 χρόνια.

Συνολικά, έχουμε δημιουργήσει μια πιο ανθεκτική Ένωση, η οποία είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει διαφορετικές κρίσεις.  Δημιουργήσαμε τα θεμέλια με τα οποία η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να οικοδομεί ένα ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό σπίτι για όλους μας, είτε μέσω των ενισχυμένων ευρωπαϊκών συνόρων και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είτε μέσω της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων μας είτε υποστηρίζοντας επιχειρησιακά και οικονομικά τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό πίεση.

Αυτά είναι τα κοινά μας επιτεύγματα και μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτά που έχουμε καταφέρει μαζί. Είμαι σίγουρος πως η επόμενη Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο μας και θα φέρει αποτελέσματα, όπως κάναμε κι εμείς αυτά τα πέντε χρόνια. Είμαι περήφανος που υπηρέτησα το κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15