Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας του Συμβούλιου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Λουξεμβούργο 5/6/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
5 Ιουν 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, το τελευταίο πριν από το καλοκαίρι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και το τελευταίο υπό τη βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. 
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου Υπουργό κ. Valentin Radev για το εξαιρετικό έργο της βουλγαρικής προεδρίας κατά τους τελευταίους έξι μήνες στους τομείς της μετανάστευσης, της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας.
Σήμερα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση και τη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι το Δουβλίνο και η μεταρρύθμιση του ασύλου δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από το ευρύτερο ζήτημα της μετανάστευσης.
Βρισκόμαστε στο Λουξεμβούργο, σχεδόν τρία χρόνια μετά την υιοθέτηση των πρώτων έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.
Συνολικά, έχουμε, πλέον, σημαντικά λιγότερες αφίξεις καθώς και σημαντική μείωση στον αριθμό αιτούντων άσυλο. Τα εξωτερικά μας σύνορα προστατεύονται πιο αποτελεσματικά, χάρη στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την οποία σκοπεύουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ. Επιπλέον, έχουμε σημειώσει πρόοδο στη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το έργο μας τελειώνει εδώ. Κάθε άλλο.
Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, διότι, αν και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την περίοδο της κρίσης, συνεχίζονται οι μεταναστευτικές πιέσεις σε κάποιες διαδρομές όπως στην Ελλάδα, κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στη Δυτική Μεσόγειο. Οι ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα τις τελευταίες ημέρες υπενθυμίζουν με θλιβερό τρόπο το χρέος μας να εντείνουμε, ακόμα περισσότερο, τις προσπάθειές μας.
Εκτός από τις προσπάθειές μας για την αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων και τη συνεργασία με τρίτες χώρες, οφείλουμε να παρέχουμε προστασία σε όσους έχουν ανάγκη, σε ανθρώπους απελπισμένους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.
Για να αναταποκριθούμε στο καθήκον αυτό, χρειαζόμαστε ένα πραγματικά κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιλέγουν τον προορισμό τους, και δεν μπορούμε να επιτρέπουμε περαιτέρω τις δευτερογενείς μετακινήσεις.
Το σύστημά μας πρέπει να είναι αυστηρό αλλά και δίκαιο, με διαδικασίες που θα παρέχουν σύντομα προστασία σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα θα επιστρέφουν όσοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής.
Σήμερα είχαμε ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις στη βάση της συμβιβαστικής πρότασης που είχε προετοιμάσει η Βουλγαρική Προεδρία. Συνεχίζω να στηρίζω πλήρως τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας που θα είναι αποδεκτή και δίκαιη για όλες τις πλευρές.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.  Οι συζητήσεις μας σήμερα πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο της τραγικής επίθεσης στη Λιέγη την περασμένη εβδομάδα, που δείχνει ότι η απειλή κατά της ασφάλειας των πολιτών μας εξακολουθεί να υφίσταται με πολλές μορφές.
Στην Ευρώπη δεν μένουμε αδρανείς στο μέτωπο αυτό. Χθες, συζητήσαμε με τους Υπουργούς σχετικά με τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ εγκρίθηκαν και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα. 
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό, αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις και με επαγγελματικό και κατάλληλο τρόπο, από όλους τους φορείς που έρχονται σε επαφή μαζί τους. 
Επίσης, θέλουμε να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς συνεργασίας για την υποστήριξη των θυμάτων πέραν των εθνικών συνόρων μέσω ενός Συντονιστικού Κέντρου για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους υπουργούς για να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και η επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου καθώς το πιλοτικό πρόγραμμα "Crime Information Cell" θα τεθεί σε λειτουργία τις προσεχείς ημέρες. Η Europol και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αναπτύξουν το προσωπικό τους στο πλαίσιο της επιχείρησης "Σοφία".
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, γνωρίζουμε ότι δεν είναι η ώρα να επιβραδύνουμε τις συνολικές προσπάθειές μας, είτε πρόκειται για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων ή την ασφάλεια.

Mετάφραση από τα αγγλικά: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-18-4071_en.htm

 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15