Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, Ελσίνκι 18/7/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
18 Ιουλ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό κα. Maria Ohisalo για τη σημερινή φιλοξενία και για την επίκαιρη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της πολιτικής μας για την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι τη Φινλανδική Προεδρία υιοθετεί και στηρίζει τις κοινές μας προτεραιότητες για καλύτερη προστασία των πολιτών μας και καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, έχουμε ήδη θέσει σημαντικές βάσεις για την Ένωση Ασφαλείας. Είναι καιρός να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε και να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα και τους κανόνες σχετικά με τη διαλειτουργικότητα, τα δεδομένα PNR, τα πυροβόλα όπλα, τα εγκλήματα τρομοκρατίας, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε επειγόντως τον αγώνα μας ενάντια στο διαδικτυακό τρομοκρατικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα μετά το περιστατικό στο Christchurch. Προσβλέπω στο ότι η πρότασή μας σύντομα θα γίνει νόμος.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Φινλανδική Προεδρία για την καινοτόμο προσπάθεια της να βελτιώσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών μέσω της άσκησης που διοργάνωσαν σήμερα. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αξιοποίηση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης στα πλαίσια της επιβολής του νόμου. Χαίρομαι ιδιαίτερα  που αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα της Φινλανδικής Προεδρίας.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, τους τελευταίους μήνες, έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουμε και να συντονίσουμε την εξεύρεση πρακτικών λύσεων αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών για το διάστημα μετά τις αποβιβάσεις.

Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η κατάσταση αβεβαιότητας δεν ωφελεί κανέναν και δημιουργεί μόνο εντάσεις. Ενώ η καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών και η πρόληψη των παράτυπων αφίξεων με την παράλληλη αντικατάστασή τους από νόμιμες οδούς παραμένουν οι προτεραιότητες μας, δεν μπορούμε να αφήνουμε μετανάστες στη θάλασσα ενώ παράλληλα ψάχνουμε για λύσεις. Οι προκλήσεις των θαλάσσιων αφίξεων δεν αποτελούν την αποκλειστική ευθύνη μόνο ορισμένων κρατών μελών - είτε λόγω της γεωγραφικής τους θέσης είτε λόγω της προθυμίας τους. Πρόκειται για την ευθύνη όλων μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε συλλογικά.

Μόνο μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης θα μπορέσουμε να βρούμε πραγματικές, πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, χρειαζόμαστε μια προσωρινή και προβλέψιμη λύση για τις αποβιβάσεις, με βάση τη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη. Οι συζητήσεις για τις προσωρινές ρυθμίσεις μετά την αποβίβαση ξεκίνησαν ήδη από τη Ρουμανική Προεδρία, αλλά πρόσφατα έχουν εντατικοποιηθεί - και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την εξέλιξη.

Καλώ όλα τα Κράτη Μέλη να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτή η λύση μπορεί να προσφέρει πραγματική αλληλεγγύη με δομημένο, αποτελεσματικό και ευέλικτο τρόπο. Η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τις προηγούμενες αποβιβάσεις έδειξε ξεκάθαρα ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Μάλιστα, από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 800 εθελοντικές μετεγκαταστάσεις.

Προσβλέπω στη συνέχεια των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες. Από την πλευρά μου, διαβεβαίωσα τα κράτη μέλη ότι είμαστε έτοιμοι να τα υποστηρίξουμε πλήρως επιχειρησιακά και οικονομικά, με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Οργανισμών. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για να σταματήσουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ενισχύσει την υποστήριξη μας προς τους μετανάστες σε τρίτες χώρες και προσπαθούμε να παράσχουμε νόμιμες οδούς προς στην Ευρώπη για όσους χρήζουν προστασίας. Σχεδόν 60.000 άνθρωποι από ευάλωτες ομάδες έχουν βρει καταφύγιο στην ΕΕ από το 2015 χάρη στα προγράμματα επανεγκατάστασης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Κάλεσα ήδη σήμερα τους Υπουργούς να ενισχύσουν τα προγράμματα αυτά.

Είναι εμφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές προκλήσεις και προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των κρατών μελών για να πετύχουν απτά αποτελέσματα.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15