Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Κροατία, Ζάγκρεμπ 4/10/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
4 Οκτ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/24cnXlKEIS8

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτηρη Αβραμόπουλου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, κατά την διάρκεια της οποίας είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Andrej Plenković και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Davor Božinović. Οι συζητήσεις επικεντρωθήκαν στο μεταναστευτικό, τη διαχείριση των συνόρων, τη Σένγκεν και τα ζητήματα ασφαλείας. Ο κ. Αβραμόπουλος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Božinović, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Βρίσκομαι και πάλι στο Ζάγκρεμπ, στην Κροατία, ένα Κράτος Μέλος που αποτελεί σημαντικό μας εταίρο για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Božinović για τη θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξε και την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε, νωρίτερα, σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω και με τον Πρωθυπουργό Plenković.

Η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της μετανάστευσης έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των παράτυπων αφίξεων, καθώς επίσης και τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, χάρη στην επιχειρησιακή δράση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τα σημαντικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε πάνω σε αυτή την πρόοδο και να κινηθούμε προς μια οργανωμένη νόμιμη μετανάστευση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από πίεση. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να συνεχιστούν οι μετεγκαταστάσεις. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη σε ανθρώπους που χρήζουν προστασίας προσφέροντάς τους ασφαλείς και νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη. Έχουμε διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για επιπλέον 50.000 επανεγκαταστάσεις στα επόμενα δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις και τις επανεγκαταστάσεις, προσβλέπουμε στη συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους της Κροατίας, με πνεύμα αλληλεγγύης. Έχουμε διαθέσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020 μέσω των χρηματοδοτικών ταμείων για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, και προσβλέπω στην αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων χρηματοδοτικών πόρων και από την Κροατία.

Στο πλαίσιο των επικείμενων δράσεών μας για τη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσίασα την περασμένη εβδομάδα τις προτάσεις μου για τη διατήρηση και την ενίσχυση της Σένγκεν.  Θέλω να είμαι σαφής. Η απουσία εσωτερικών συνοριακών ελέγχων αποτελεί την ουσία της Σένγκεν. Γι αυτό και προτείναμε την τροποποίηση του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν με σκοπό την προσαρμογή, στις τρέχουσες ανάγκες, των κανόνων σχετικά με την επαναφορά προσωρινών εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες και διαρκείς σοβαρές απειλές κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Έχουμε εισαγάγει επίσης ενισχυμένες διαδικαστικές εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα συνεχίζουν να αποτελούν εξαίρεση και μέτρο έσχατης λύσης, καθώς και ότι εφαρμόζονται αναλογικά και όταν υφίσταται ανάγκη, περιορίζοντας τις συνέπειες στην ελεύθερη μετακίνηση. Με άλλα λόγια, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι, και πρέπει να παραμείνει, εξαίρεση.

Περισσότερο ισχυρή Σένγκεν σημαίνει περισσότερο ενιαία και συνεκτική Σένγκεν. Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες της Κροατίας, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί και να επιβεβαιωθεί αυτή η πρόοδος. Οι αρχές της Κροατίας συνέβαλαν θετικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αποστολών και συνεργαζόμαστε για τη θετική ολοκλήρωση όλων των αξιολογήσεων στο πλαίσιο της Σένγκεν, το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο και να κρίνει ότι η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Σένγκεν, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο θα λάβει τη σχετική απόφαση.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας στα κοινά τους σύνορα, μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων σχετικά με τους συστηματικούς ελέγχους στις βάσεις δεδομένων ασφαλείας. Οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται ομαλά και η πρόσβαση της Κροατίας στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν στις 27 Ιουνίου υπήρξε, επίσης, καθοριστικής σημασίας.

Περισσότερα από 70 εκατομμύρια εγγραφές έχουν καταχωρισθεί στο πληροφοριακό σύστημα. Τα Κράτη Μέλη εισάγουν δεδομένα στο Σύστημα και ανταλλάσσουν πλέον, περισσότερο από ποτέ, πληροφορίες. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει όλα αυτά τα χρόνια την σημασία της ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών, και είναι αναγκαίο, αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας, να γνωρίζουμε ποιος διασχίζει τα κοινά εξωτερικά μας σύνορα, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι οι επιπτώσεις στην κυκλοφορία είναι περιορισμένες.  

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου/Εξόδου, στο οποίο θα καταχωρίζονται τα δεδομένα εισόδου και εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών που διασχίζουν τα εξωτερικά μας σύνορα, και το  Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) για όσους ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης, θα παρέχουν ακόμα περισσότερες σημαντικές πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, ένα ζήτημα που αποτελεί μια από τις βασικές ανησυχίες των πολιτών μας, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία δυο χρόνια, πρέπει, όμως, να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Οι πρόσφατες επιθέσεις στη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη και το Λονδίνο δείχνουν, χωρίς αμφιβολία, ότι το περιβάλλον ασφαλείας παραμένει ευμετάβλητο. Οι προσπάθειές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ενισχυθούν περαιτέρω. Στις 18 Οκτωβρίου θα ανακοινώσουμε νέες, συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις για την ενίσχυση της υποστήριξης που παρέχουμε προς τα Κράτη Μέλη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη τεχνογνωσία και τους πόρους που διαθέτουμε για την προστασία των πολιτών σε δημόσιους χώρους, τον περιορισμό της πρόσβασης των τρομοκρατών σε κάθε μέσο πραγματοποίησης επιθέσεων και την ενίσχυση της δράσης μας κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα, δεν παραβλέπουμε τις μεσοπρόθεσμες, διαρθρωτικού χαρακτήρα δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ΕΕ, και αναφέρομαι στη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και το σχέδιο να συνεργασθούν κατά της τρομοκρατίας οι αρχές επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες πληροφοριών στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το τελευταίο θα αποτελούσε την ουσία μιας γνήσιας και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας στην Ευρώπη. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το πραγματοποιήσουμε.

Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια, η Κροατία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ καθώς και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Προσβλέπω στη συνέχιση των ευρωπαϊκών προσπαθειών της Κροατίας. Η Κροατία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη μου και στη στήριξη της Επιτροπής.»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15