Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας H. Seehofer, Βερολίνο 19/4/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
19 Απρ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τον νέο Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Horst Seehofer. Συμμετείχε, επίσης, σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων  του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας (Bundestag) για με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου καθώς και για ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό κ. Seehofer υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: 
“Σήμερα, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Horst Seehofer σχετικά με τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων.
Η αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα τόσο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και για τη Γερμανία.  Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε αποκτήσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού, χάρη στη συνεργασία μας με τη Γερμανία και τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη. 
Και έχουμε ήδη καταφέρει πολλά. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν. Και όλοι θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και το 2016. Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου. Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε και θέλω να εξάρω τον ρόλο της Γερμανίας που από την πρώτη στιγμή υπήρξε εποικοδομητικός και στήριξε την υιοθέτηση μια κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. 
Η σαφής και διαρκής μείωση των παράτυπων αφίξεων επιβεβαιώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018. Οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 43 % το 2017. Ωστόσο, τόσο ο Υπουργός Seehofer όσο και εγώ συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη, ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής και ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.
Καταρχάς, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες εταίρους για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τη συνεργασία τους στον τομέα της επανεισδοχής. Η αποτελεσματική επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη είναι καθοριστικής σημασίας. 
Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή στηρίζει ενεργά τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους και, όπως είπα και στον Υπουργό Seehofer, χαιρετίζω την ενεργό συμμετοχή της Γερμανίας στις επιχειρήσεις επιστροφής που οργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
Ακόμη, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Πρόκειται για κοινή προτεραιότητα της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης όσο και την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας και της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Σέγκεν. Γι’ αυτόν το λόγο, ενισχύουμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή όπως και τους ελέγχους στα εξωτερικά μας σύνορα.
Επίσης, θα ήθελα και πάλι να χαιρετήσω την απόφαση των γερμανικών αρχών να σταματήσουν τους συστηματικούς συνοριακούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια των επιβατών που ταξιδεύουν από την Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ τις γερμανικές και τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, καθώς αυτό επετεύχθη χάρη στη στενή τους συνεργασία. Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ δυο κρατών μελών. Όλοι επιθυμούμε την επιστροφή στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ανησυχίες και συνεργαζόμαστε για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των πολιτών μας. 
Επιπλέον, με ικανοποίηση υπολογίζουμε στη στήριξη της Γερμανίας για την επίτευξη προόδου ως προς τη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου. Η Ευρώπη έχει ανάγκη ένα κοινό σύστημα ασύλου γιατί δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, τηρώντας πάντοτε τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Το κοινό σύστημα ασύλου θα πρέπει να είναι στο μέλλον πιο σταθερό, πιο δίκαιο και πιο ανθεκτικό. Πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία τον Ιούνιο. 
Συζητήσαμε, τέλος, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί για 10.200 νέες θέσεις επανεγκατάστασης. Χάρη στις προσπάθειες της Γερμανίας, έχουμε ήδη πετύχει, και μάλιστα έχουμε υπερβεί, τον στόχο των 50.000 επανεγκαταστάσεων για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό είναι αλληλένδετο με τις προσπάθειές μας σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και τα ισχυρότερα σύνορα. 
Το 2018 και το 2019 θα είναι σημαντικές χρονιές για την Ευρώπη, και μάλιστα ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Η Γερμανία αποτελεί σημαντικό εταίρο μας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των πολιτών μας αλλά και για να τους διαβεβαιώσουμε  για τη μελλοντική μας πορεία. Διότι αυτή η μελλοντική μας πορεία δεν μπορεί παρά να είναι κοινή και Ευρωπαϊκή."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15