Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την υπογραφή συμφωνίας της ΕΕ με την Αλβανία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Βρυξέλλες 9/10/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
9 Οκτ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/qkwoKjzKG_g

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Sandër Lleshaj για να επισημάνουμε ένα σημαντικό επίτευγμα στη συνεργασία μας με την Αλβανία. Η Αλβανία είναι ο πρώτος εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων με τον οποίο μόλις υπογράψαμε τη συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Βόρεια Μακεδονία θα ακολουθήσει σήμερα το απόγευμα.

Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα του κοινού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο υπέγραψε πέρυσι η ΕΕ, με τους έξι εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων. Η ρύθμιση αυτή θα επιτρέψει στην Αλβανία να δείξει συγκεκριμένη δέσμευση και πρόοδο σε θέματα ασφάλειας.

Αντιμετωπίζουμε από κοινού βασικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού και τις προκλήσεις των επιστροφών των ξένων τρομοκρατών μαχητών και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων.

Αυτά είναι μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα και, φυσικά, μεγάλο μέρος αυτού του έργου αποτελεί ευθύνη των αλβανικών αρχών. Όπου μπορούμε, θα βοηθήσουμε με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και της Europol. Αναμένω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε παρόμοιες ρυθμίσεις εφαρμογής με τους άλλους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων τις επόμενες εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Επιτρόπου αρμόδιου για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, ενισχύσαμε σημαντικά το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας. Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες οι πρώτες ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αναπτύχθηκαν στην Αλβανία για να υποστηρίξουν τους συνοριοφύλακες της Αλβανίας με εξοπλισμό και προσωπικό.

Αυτό ήταν ένα ιστορικό βήμα. Ήταν η πρώτη φορά που αναπτύχθηκαν οι ευρωπαϊκές ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε χώρα εκτός ΕΕ έτσι ώστε να παράσχουν άμεση βοήθεια.

Η συνεργασία αυτή έχει ήδη σημειώσει θετικά αποτελέσματα και έχει συμβάλει σημαντικά στην παρακολούθηση των παράτυπων διελεύσεων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υπογράψαμε παρόμοια συμφωνία με το Μαυροβούνιο και ολοκληρώσαμε τις συμφωνίες με τους άλλους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά στην ασφάλειά μας, στην προστασία των συνόρων μας, και στη διαχείριση της μετανάστευσης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές και κοινή πρέπει να είναι η απάντησή μας.

Βήμα βήμα, η ΕΕ και οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων έρχονται όλο και πιο κοντά. Για την ΕΕ, η Αλβανία είναι κάτι περισσότερο από μία γειτονική χώρα. Και σήμερα πραγματοποιείται ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο κοινό μας ταξίδι.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15