Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σχετικά με την έκθεση προόδου της Κροατίας για την ένταξή της στο χώρο Σένγκεν, Στρασβούργο 22/10/19

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
22 Οκτ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/FTOkTyPKvMY  

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλλε την έκθεσή της σχετικά με την πρόοδο της Κροατίας για την ένταξη της στον χώρο Σένγκεν. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης του Σένγκεν που ξεκίνησε το 2016, η Κροατία έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων και των προτύπων της ζώνης Σένγκεν.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο μετά το πέρας του Κολεγίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ουσιαστικά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλά η ισχύς της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή των χωρών σε αυτή. Μόλις η Κροατία γίνει πλήρες μέλος της Σένγκεν, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του χώρου Σένγκεν και στη διασφάλιση της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σήμερα, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ μπορούν να μετακινούνται μεταξύ 22 κρατών μελών της ΕΕ και 4 χωρών εκτός της ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται να υπόκεινται σε ελέγχους στα σύνορα.

Ο χώρος Σένγκεν είναι ο μεγαλύτερος χώρος ελεύθερης μετακίνησης στον κόσμο, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ωφελεί τους πολίτες άμεσα και ουσιαστικά. Πρόκειται για έναν χώρο που προσφέρει πολλές ελευθερίες και προνόμια, αλλά συνεπάγεται και μεγάλες ευθύνες. 

Η Κροατία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της Σένγκεν σε όλους τους σχετικούς τομείς πολιτικής το Μάρτιο του 2015. Το 2017, ο Πρόεδρος Juncker δεσμεύτηκε για την είσοδο της Κροατίας ως πλήρες μέλος της Σένγκεν, μόλις εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. 

Η σημερινή μας έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας σχεδόν τετραετούς διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης κατά την οποία η Κροατία πραγματοποίησε συνεχή πρόοδο και προσπάθειες για την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στη Σένγκεν.

Σήμερα αναγνωρίζουμε και εξάρουμε την Κροατία για αυτό το έργο. Θεωρούμε ότι η Κροατία έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή όλων των επιμέρους τμημάτων του κεκτημένου της Σένγκεν. Τώρα εναπόκειται στο Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα την είσοδο της Κροατίας στη Σένγκεν.

Η Κροατία θα πρέπει τώρα να συνεχίσει το έργο της στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κριτήρια αυτά εξακολουθούν να πληρούνται, διατηρώντας υψηλό επίπεδο επιτήρησης στα εξωτερικά της σύνορα, και συγκεκριμένα στα σύνορα με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κροατία.

Η έκθεσή μας επιβεβαιώνει επίσης ότι η Κροατία εξακολουθεί να πληρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την ένταξή της στην ΕΕ που αφορούσαν τους κανόνες της Σένγκεν, ιδίως όσον αφορά στη δικαιοσύνη και στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι μία ισχυρότερη, πιο προστατευμένη και πιο ανθεκτική Σένγκεν, είναι μία Σένγκεν χωρίς αποκλεισμούς. Η μελλοντική ένταξη της Κροατίας στη Σένγκεν - αλλά και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας - γίνεται ακόμη πιο αναγκαία, δεδομένων των σημερινών προκλήσεων της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Έχουμε κάνει πολλά για να ενισχύσουμε την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Σένγκεν. Με την προσχώρηση της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν, ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε ακόμη καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις προκλήσεις.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε έναν ισχυρότερο χώρο Σένγκεν και μια ασφαλέστερη Ευρώπη για τους πολίτες μας." 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15