Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην 5η Υπουργική Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο, Λουξεμβούργο 7/10/19

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
7 Οκτ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/GD0d81EMY0w

Πραγματοποιήθηκε εχθές στο Λουξεμβούργο η 5η Υπουργική Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum). Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου από το 2015 και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών. Στο Φόρουμ συμμετέχουν οι Υπουργοί Κρατών Μελών της ΕΕ, εταιρείες του διαδικτύου και η Europol.
Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ, δεσμεύτηκαν φέτος για ένα Πρωτόκολλο Κρίσης της ΕΕ (EU Crisis Protocol) - μια γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση για να περιοριστεί η διάδοση του τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη και οι εταιρείες του διαδικτύου, όπως Facebook, Twitter, Google, Microsoft, Dropbox, JustPaste.it και Snap δεσμεύθηκαν για να συνεργαστούν σε για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. 
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ συζητήθηκε επίσης η συνολική πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην απομάκρυνση του περιεχομένου της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο από την τελευταία συνεδρίασή του Φόρουμ τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας σε άλλες προκλήσεις όπως της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Ανοίγοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Το Φόρουμ αυτό αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες της ΕΕ κατά του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Αισθάνομαι περήφανος που κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Επιτρόπου, δημιουργήσαμε αυτό το Φόρουμ που αποτελεί πλέον μια δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία οδήγησε σε συγκεκριμένες δράσεις και έφερε αποτελέσματα κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο.

Πριν από λίγο καιρό, κανείς δεν θα τολμούσε να μιλήσει για συνεργασία μεταξύ εταιρειών διαδικτύου και κυβερνήσεων ή αρχών επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Τέσσερα χρόνια πριν, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το Φόρουμ αυτό θα συγκέντρωνε τόσους πολλούς εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα κάτω από τον κοινό μας στόχο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο.

Με την υποστήριξη της Europol, αναπτύξαμε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτή η σχέση ήταν, και παραμένει η βάση για συνεργασία σε πολλούς τομείς, από την απομάκρυνση του τρομοκρατικού περιεχομένου, στην υποστήριξη εναλλακτικών αφηγήσεων στο διαδίκτυο.

Κατά 2015, δημιουργήσαμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αναφορών τρομοκρατικού περιεχομένου μέσω της Europol (EU Internet Referral Unit). Μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί από το διαδίκτυο 107.212 στοιχεία τρομοκρατικού περιεχομένου. 

Tο 2016, ανακοινώσαμε σε αυτό εδώ το Φόρουμ τη βάση δεδομένων για το τρομοκρατικό περιεχόμενο (database of hashes), ώστε να κάνει τις αφαιρέσεις του τρομοκρατικού περιεχομένου μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Σήμερα στην βάση δεδομένων βρίσκονται 200.000 στοιχεία τρομοκρατικού περιεχομένου. Ο αντίκτυπος της βάσης αυτής αυξάνεται εκθετικά καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες συμμετέχουν.

Κατά το 2017 και 2018, δείξαμε σε αυτό το Φόρουμ ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το Facebook, η Google και το Twitter αφαιρούν το 99% περίπου του τρομοκρατικού διαδικτυακού περιεχομένου.

Φέτος, προχωρούμε με την ανάπτυξη του Πρωτοκόλλου Κρίσης της ΕΕ (EU Crisis Protocol) που αποτελεί μια γρήγορη απάντηση για την καταπολέμηση της διάδοσης του τρομοκρατικού και εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, μέσω του Προγράμματος Ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών (Civil Society Empowerment Programme) παρέχουμε στην κοινωνία των πολιτών την απαραίτητη υποστήριξη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών εκστρατειών κατά των τρομοκρατικών αφηγήσεων. Μέρος της υποστήριξης, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αποτελούν το Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalisation Awareness Network) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Στρατηγικών Επικοινωνιών (European Strategic Communications Network).

Οι εταιρείες αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο την ευθύνη για την ταυτοποίηση και την αφαίρεση του περιεχομένου στο διαδίκτυο, κάτι που δεν ήταν πάντα εύκολο. Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ αποτέλεσε το παράδειγμα πολλών άλλων επιτυχιών όπως το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (GIFCT). 

Τα όσα έχουμε πετύχει στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ δείχνουν τη συλλογική μας αποφασιστικότητα για να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα για την προστασία των πολιτών μας.

Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο προκειμένου να εμποδίσουμε συλλογικά τη διάδοση του περιεχομένου της τρομοκρατίας σε όλες τις πλατφόρμες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι τρομοκράτες συνεχίζουν να βρίσκουν νέους τρόπους με τους οποίους διαδίδουν την εξτρεμιστική προπαγάνδα στο Διαδίκτυο.

Ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, συμμετέχει σήμερα στο Φόρουμ αυτό για πρώτη φορά, καθώς συνεργαζόμαστε στενά με τη Νέα Ζηλανδία τους τελευταίους μήνες μετά τη δράση του Christchurch (Christchurch Call). Η διαδικτυακή διάσταση ήταν αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της επίθεσης. Θέλω να συγχαρώ τη Νέα Ζηλανδία για το γεγονός ότι ξεκίνησε, μετά την τρομακτική αυτή επίθεση, μια έκκληση για δράση, η οποία ενώνει τον ιδιωτικό τομέα, τους διεθνείς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών. Η Επιτροπή υποστηρίζει την παρούσα πρόσκληση και είναι έτοιμη να συμβάλει στην υλοποίησή της.

Χάρη στην συνεργασία με τα κράτη μέλη, την εμπειρία της Europol, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα, μπορέσαμε να αναπτύξουμε το Πρωτόκολλο Κρίσης της ΕΕ. Ενώ το Πρωτόκολλο αυτό θα μας επιτρέψει να είμαστε προετοιμασμένοι στο μέλλον και να αντιμετωπίσουμε μια παρόμοια κρίση γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, υπάρχουν πολλές άλλες προκλήσεις που απαιτούν την προσοχή μας. Η Europol εντόπισε τρομοκρατικό περιεχόμενο σε περίπου 300 πλατφόρμες και αναφέρει ξανά την άνοδο στην διάδοση τζιχαντιστικής προπαγάνδας.

Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε συνεχώς νέες προκλήσεις με βίαιες ακροδεξιές ομάδες που μιμούνται τις προπαγανδιστικές στρατηγικές τρομοκρατικών ομάδων όπως ο Da'esh και η Αλ Κάιντα και επινοούν νέες. Ταυτόχρονα, το περιεχόμενο μεταφέρεται σε αποκεντρωμένες πλατφόρμες για να αποφευχθεί η η αφαίρεση του περιεχομένου. Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για το ηλεκτρονικό περιεχόμενο της τρομοκρατίας, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και όχι στην αποδυνάμωσή της. Καθορίζει σαφείς κανόνες και ευθύνες και, με τον τρόπο αυτό, αυξάνει τη νομική βεβαιότητα και προωθεί ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους παίκτες, μεγάλους ή μικρούς.

Χαιρετίζω επίσης τις συζητήσεις για την καταπολέμηση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο που θα συζητηθεί σήμερα για πρώτη φορά σε αυτό το Φόρουμ. Το Φόρουμ αυτό είναι σε θέση να διευκολύνει αυτή τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των εταιρειών του διαδικτύου και να συμβάλλει στην καλύτερη προστασία των παιδιών μας από αυτά τα εγκλήματα.

Οι προκλήσεις είναι πολλές. Μερικές από αυτές τις προκλήσεις θα τις εξετάσουμε σήμερα, όπως το βίαιος ακροδεξιός εξτρεμισμός, η διαφάνεια γύρω από τους αλγορίθμους και η χρήση αποκεντρωμένων πλατφορμών.

Η πρόληψη και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτεί από εμάς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό το Φόρουμ αποτελεί απόδειξη αυτού. Είμαι περήφανος που το ξεκίνησα πριν από 4 χρόνια και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι όλους εσάς για τη συμμετοχή και τη δέσμευσή σας. 

Είμαι βέβαιος ότι η κοινή μας δέσμευση σε αυτό το Φόρουμ, αυτή η ισχυρή και αξιόπιστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, θα συνεχίσει να αποτελεί την πρώτη γραμμή της ΕΕ ενάντια στο τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο".
Μετάφραση από τα αγγλικά:
 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15