Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην παρουσίαση της 3ης Έκθεσης της ΕΕ για τις αγορές των Ναρκωτικών, Βρυξέλλες 26/11/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
26 Νοε 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/vnNbwR1guiM

Σήμερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε στις Βρυξέλλες μαζί με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ναρκωτικά -  EMCDDA κ. Alexis Goosdeel και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας - EUROPOL κα Catherine De Bolle, την Ευρωπαϊκή Έκθεση του 2019 για τις αγορές των ναρκωτικών. Σημειώνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος και των δύο Ευρωπαϊκών Οργανισμών. Η 3η Έκθεση της ΕΕ για τις αγορές των ναρκωτικών επισημαίνει την αυξανόμενη σημασία της αγοράς και της παραγωγής των ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη και αναφέρει τις τάσεις όσον αφορά στην πορεία των ναρκωτικών από την παραγωγή και τη διακίνηση μέχρι τη διανομή και την πώλησή τους. Περιγράφει επίσης τις ευρύτερες επιπτώσεις των ναρκωτικών ουσιών τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση των πολιτικών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε  τα εξής:

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία EUROPOL  και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ναρκωτικά EMCDDA για τη συνεισφορά τους τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με τα ναρκωτικά.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην 3η Έκθεση της ΕΕ για τις αγορές των ναρκωτικών και για τη σύνδεσή τους με το οργανωμένο έγκλημα είναι πολύ σημαντικά για την ενημέρωσή, τόσο των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής όσο και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Είναι πολύ σημαντικό να δράσουμε από κοινού, επειδή τα ναρκωτικά αφορούν τόσο στην υγεία όσο και στην ασφάλεια των πολιτών μας.

Η Έκθεση αυτή παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα για την αγορά των ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, η οποία εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Τα ναρκωτικά είναι όλο και πιο ισχυρά όταν φτάνουν στην αγορά. Σημειώθηκε ένα ρεκόρ κατασχέσεων, ο οποίος, μαζί με την αύξηση της παραγωγής στην ΕΕ, αναδεικνύει την αυξημένη διαθεσιμότητα παράνομων ουσιών.

Έχουμε, επίσης, διαπιστώσει μια σημαντική αύξηση των νέων, και συχνά πολύ ισχυρών, συνθετικών ουσιών που εμφανίζονται στην αγορά. Αυτό οδηγεί σε περισσότερους θανάτους αλλά και σε περισσότερη βία και εγκληματικότητα. Όπως γνωρίζετε, το οργανωμένο έγκλημα επωφελείται σημαντικά από το εμπόριο ναρκωτικών.

Επιπλέον, η βία και η διαφθορά που παρατηρούνται εδώ και πολύ καιρό στις χώρες παραγωγής ναρκωτικών είναι πλέον όλο και πιο εμφανείς στην ΕΕ. Το οργανωμένο έγκλημα καινοτομεί για για να ενισχύσει το «επιχειρησιακό του μοντέλο»  και να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες, όπως τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τις αστυνομικές υπηρεσίες και σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εξίσου καινοτόμοι για την καταπολέμηση των νέων απειλών.

Επίσης, η αγορά ναρκωτικών αποτελεί πλέον μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για το οργανωμένο έγκλημα και συνδέεται με άλλους τομείς της εγκληματικής ή ακόμη και της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόσληψη νέων σε εγκληματικές οργανώσεις. 

Σε επίπεδο ΕΕ, οι προσπάθειές μας τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Το τελευταίο Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά και η νομοθεσία σχετικά με τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες παρέχει μια ισχυρή απάντηση στις πρόσφατες προκλήσεις στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας και στους τομείς της παράνομης χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών. 

Επιπλέον, η συνεργασία μας με τους διεθνείς εταίρους έχει αρχίσει να έχει σημαντικές επιτυχίες. Για παράδειγμα, η Europol, σε συνεργασία με την Eurojust και τις αστρονομικές αρχές της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέβασε τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών ουσιών στο Dark Web, γνωστή ως "Wall Street Market".

Αυτή είναι μάλλον η τελευταία μου συνέντευξη τύπου ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια και θέλω να σας πω ότι αποτέλεσε προνόμιο να υπηρετήσω την Ένωση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όταν ξεκίνησα, κανείς δεν γνώριζε ότι η μετανάστευση και η ασφάλεια θα έφταναν στην κορυφή της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ατζέντας - και πιστεύω πως θα παραμείνουν εκεί . Η Επιτροπή κατέστησε την ασφάλεια προτεραιότητα της από την πρώτη μέρα. Αναλάβαμε αποφασιστικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλειας μέσω νέων νομοθεσιών, μέσω ενισχυμένης επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και μέσω της ενίσχυσης του ρόλου και της συμμετοχής των Οργανισμών μας.

Ο EMCDDA και η Europol, καθώς και όλοι οι Οργανισμοί που ασχολούνται με ζητήματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές μας. Χωρίς αυτούς, η δουλειά μας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια πετύχαμε πολλά, αλλά η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα. Θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της νέας Επιτροπής. Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα  τον αγώνα μας σε όλες τις πτυχές του. Για τη νεολαία μας, τους πολίτες μας, την κοινωνία μας. 

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι μπορεί να αλλάζουν, όμως οι Οργανισμοί παραμένουν. Μαζί με τους Οργανισμούς μας, δουλέψαμε σκληρά τα τελευταία χρόνια για να κρατήσουμε ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε απέναντί μας σημαντικές προκλήσεις που έφεραν την Ευρώπη στα όρια της. Η μετανάστευση και η ασφάλεια αποτέλεσαν κεντρικά ζητήματα, όμως σε όλες μου τις προσπάθειες είχα στο πλάι μου ικανούς ανθρώπους και αφοσιωμένους Ευρωπαίους και θέλω να τους ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το μέλλον."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15