Δηλώσεις Ευρωπαίου Επίτροπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά την Διάσκεψη Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, Σόφια 27/10/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
27 Οκτ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/AKJa74uyWe4

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ' ίδιαν συναντήσεις στη Σόφια με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Rumen Radev και τον Πρωθυπουργό κ. Boyko Borissov, ενόψει της ανάληψης από τη Βουλγαρία της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε επίσης με μέλη της Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, ενώ συμμετείχε και σε Διάλογο με τους Πολίτες με θέμα τη μετανάστευση και την ασφάλεια στην ΕΕ.  Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμμετείχε, επίσης, στην Διάσκεψη Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Andres Anvelt, Υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ και τον κ. Valentin Radev, Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας,  ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Σήμερα, στην ετήσια Διάσκεψη Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών, όπως και σχετικά με την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση. Η ΕΕ και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντικοί εταίροι σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αντιμετωπίζουμε όλοι τις ίδιες προκλήσεις. 

Ενώ κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων επικρατεί σχετική σταθερότητα και οι δευτερογενείς παράτυπες μεταναστευτικές ροές έχουν υποχωρήσει, τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος και των διακινητών συνεχίζουν τη δράση τους. Κάλεσα τους υπουργούς να εντείνουν τη συνεργασία τους με την Europol με στόχο τον εντοπισμό και την εξάρθρωσή των εγκληματικών δικτύων διακινητών. 

Συζητήσαμε, επίσης, σχετικά με την υλοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

Όσον αφορά στο καθεστώς των ταξιδιών χωρίς θεώρηση, έγινε σαφές κατά τη σημερινή συνάντηση ότι όλοι παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας για τη διαφύλαξη της κινητικότητας μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, περιορίζοντας, παράλληλα, πιθανές καταχρήσεις. 

Έχουμε στη διάθεσή μας τον επικαιροποιημένο μηχανισμό αναστολής θεωρήσεων, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να τεθεί σε λειτουργία σε αυτό το στάδιο, και είναι προς συμφέρον όλων να μην αλλάξει η κατάσταση αυτή.

Παράλληλα, το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού (ETIAS) θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το 2021. Το σύστημα αυτό θα συμβάλλει στον περιορισμό των κινδύνων που συνδέονται με τις απειλές για την ασφάλεια ή την παράτυπη μετανάστευση. 

Γνωρίζω ότι υπήρξαν ορισμένες παρανοήσεις, πρόσφατα.  Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε τη συνεργασία μας και να διευκολύνουμε την κινητικότητα και την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

Η έγκριση του ETIAS δεν αποτελεί θεώρηση (visa). Πρόκειται για έναν μηχανισμό ασφάλειας που θα εφαρμόζεται για τους πολίτες όλων των χωρών που ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση στον χώρο Σένγκεν. 

Οι πολίτες των χωρών που απαλλάσσονται από τη υποχρέωση θεώρησης θα εξακολουθούν να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση, θα πρέπει, όμως, να λάβουν μια απλή, γρήγορη και οικονομική έγκριση πριν από το ταξίδι τους στο χώρο Σένγκεν. Σύντομα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του καθεστώτος απαλλαγής υποχρέωση θεώρησης.

Συζητήσαμε, επίσης, σχετικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό την έναρξη κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της νέας εντολής (mandate) για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Έχουμε ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και την ΠΓΔΜ και, πρόσφατα, η Επιτροπή έλαβε εντολή να αρχίσει αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντησή μας, πριν από ένα χρόνο στο Brdo, η ΕΕ έχει δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα και την ανταλλαγή πληροφοριών, έχουμε περιορίσει το πεδίο δράσης των τρομοκρατών και έχουμε λάβει μέτρα για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, τόσο εντός, όσο και εκτός του διαδικτύου.

Η συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία, και θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι σχέσεις μας στον τομέα αυτό έχουν ενισχυθεί.

Η συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, οι ξένοι τρομοκράτες μαχητές, και η διακίνηση πυροβόλων όπλων.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και το ζήτημα των ξένων μαχητών που επιστρέφουν, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Συνεργαζόμαστε σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ άλλων και μέσω του δικτύου ευαισθητοποίησης για τη ριζοσπαστικοποίηση, και πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία αυτή.

Από την κοινή μας δήλωση σχετικά με τη διακίνηση των πυροβόλων όπλων και μετά, έχει επιτευχθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς. Πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο χρόνο και να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και την επιβολή του νόμου. 

Έχουν μεγάλη σημασία η διαρκής προσήλωση και το ενδιαφέρον των εταίρων μας να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στο μεταναστευτικό, τη διαχείριση των συνόρων και την ενίσχυση της ασφάλειας. Η τοποθέτηση περιφερειακών αξιωματούχων-συνδέσμων της Europol και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες αυτές. Με κάθε συνάντηση, η συνεργασία μας γίνεται όλο πιο και στενή, προετοιμάζοντας, με τον τρόπο αυτό, το έδαφος για την πλήρη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15