Δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά τη σύνοδο για την Ασφάλεια του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, Λουξεμβούργο 8/10/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
9 Οκτ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Μετά την λήξη της συνόδου για την Ασφάλεια του σημερινού Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας του Λουξεμβούργου κ.Etienne Schneider, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

Αν και το μεταναστευτικό ζήτημα έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες μέρες στην πολιτική ατζέντα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν πρέπει να υποτιμάμε τις προκλήσεις στην ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε. Η σκιά της τρομοκρατίας ακόμα απλώνεται στην ΕΕ. Η σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη το 2015 αποτελούν μία σκληρή υπενθύμιση για την απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, υιοθετήσαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Ασφάλειας, όπου και  παρουσιάσαμε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των πολιτών. Τώρα πλέον εφαρμόζουμε την Ατζέντα και θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Etiene Schneider που έθεσε σήμερα την ασφάλεια ως θέμα της ατζέντας.

Νωρίτερα, συζητήσαμε το θέμα των ξένων μαχητών, στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και το θέμα της βελτίωσης των συνοριακών ελέγχων. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, θα εγκαινιάσω ένα φόρουμ με σημαντικούς τεχνολογικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής διαδικτυακής προπαγάνδας.

Ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε σήμερα είναι η ανάγκη να ενεργήσουμε ενάντια στη διακίνηση όπλων. Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό τον σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλειά που ξεπερνά τα εθνικά μας σύνορα. Η παράνομη διακίνηση όπλων είναι ούτως ή άλλως έγκλημα. Παράλληλα, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για όλους τους τύπους του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Θα παρουσιάσουμε μία πρόταση για να αναθεωρήσουμε την οδηγία σχετικά με τα πυροβόλα όπλα και θα υιοθετήσουμε νέους κανόνες στην απενεργοποίηση των όπλων το Δεκέμβριο.

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες εξελίξεις έχουμε επίσης συζητήσει το θέμα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Τίθεμαι υπέρ μίας πρακτικής προσέγγισης και θα συνεργαστώ με τη συνάδελφό μου Επίτροπο Violeta Bulc που είναι υπεύθυνη για τα θέματα σχετικά με τις πολιτικές των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Παράλληλα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο στο ζήτημα του Μητρώου Ονομάτων Επιβατών (PNR). Προσβλέπω ότι με τη συνεχή συνεργασία του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σχετικά με την διάσκεψη για τις μεταναστευτικές διαδρομές στα Δυτικά Βαλκάνια, είμαστε ικανοποιημένοι με το ότι τα κράτη μέλη και οι  εταίροι μας από την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι σε θέση να μοιραστούν τις ίδιες ιδέες με εμάς σε ό,τι αφορά τις κοινές προκλήσεις.

Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, επηρεάζει άμεσα και τις γείτονες χώρες.  Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή υποστηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική 6 Βαλκανικών χωρών μέσα από τις προ ενταξιακές διαδικασίες.

Σήμερα, τα κράτη μέλη υποστήριξαν την πρότασή μας να προσφέρουμε 17 εκατομμύρια ευρώ για την οικονομική και ανθρωπιστική ενίσχυση της ΠΓΔΜ και της Σερβίας έτσι ώστε οι χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση. Ακόμη, περιφερειακά προγράμματα αξίας 8 εκ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, πρόκειται να ξεκινήσουν.

Όσο η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη διαθέτουν αξιόλογη οικονομική ενίσχυση, τόσο αναμένουμε από τις χώρες αυτές να βελτιώσουν τις δικές τους δυνατότητες καταγραφής και διαδικασιών ασύλου, να διασφαλίσουν καλύτερους συνοριακούς ελέγχους και να καταπολεμήσουν τους διακινητές.

Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα πρέπει να βαδίζουν μαζί, όχι μόνο μέσα στην ΕΕ αλλά με τους γείτονες εταίρους μας.  Σήμερα το απόγευμα σκοπεύω να υπογραμμίσω στους εταίρους μας τη σημασία των επιστροφών με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής. όσοι δεν έχουν ανάγκη προστασίας και δεν τηρούν τις προϋποθέσεις παραμονής μέσα στη ζώνη του Schengen θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης τους, είτε απευθείας είτε μέσω χωρών διέλευσης.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15