Δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά τη σύνοδο για την Μετανάστευση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, Λουξεμβούργο 8/10/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
8 Οκτ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Μετά την λήξη της συνόδου για την Μετανάστευση του σημερινού Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

"Ενημέρωσα τα κράτη-μέλη για την εξέλιξη που έχει συντελεστεί σχετικά με την υλοποίηση του μηχανισμού μετεγκατάστασης και των ομάδων υποστήριξης ''hotspot'' στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Η πρώτη πτήση μετεγκατάστασης από την Ιταλία στην Σουηδία εκτελείται αύριο, μεταφέροντας πρόσφυγες από την Ερυθραία. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο hotspot λειτουργεί πλέον στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Λαμπεντούζα και ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη καταγράφει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις ιταλικές αρχές προκειμένου να δημιουργήσουμε ομάδες υποστήριξης ''hotspot'' και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ιταλίας.

Απόψε θα ταξιδέψω με τον Jean Asselborn  στην Ιταλία στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της πρώτης μετεγκατάστασης. Αυτή η μετεγκατάσταση έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Συμβολικό καθώς είναι ένα νέο ξεκίνημα για το τι κάνουμε στον τομέα αυτό, και ουσιαστικό, διότι είναι ένα απτό αποτέλεσμα των όσων έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε. Αύριο το απόγευμα θα επισκεφθούμε την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί και εκεί μία αντίστοιχη εξέλιξη σύντομα.

Έχουμε ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να θέσουν σε υπηρεσία τους ειδικούς εμπειρογνώμονες και να ορίσουν συνδέσμους επικοινωνίας όσο το δυνατό συντομότερα και να επισημάνουν τον αριθμό αιτούντων άσυλου, οι οποίοι μπορούν με γρήγορο τρόπο να μετεγκατασταθούν αυτό το μήνα.  Όπως γνωρίζετε η μετεγκατάσταση είναι ένα μέρος της συνολικής προσέγγισης. Πρέπει να γίνουμε και πιο αποτελεσματικοί στην επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διαμονής.

Περί στις 10 από κοινού εκτελούμενες πτήσεις έχουν δρομολογηθεί μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν αρκεί. Επίσης, επιθυμούμε να κάνουμε καλύτερη χρήση τον ήδη υπαρχόντων συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών, όπως είναι το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Schengen και Eurodac με στόχο να αναπτύξουμε ένα σύστημα διαχείρισης επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συνεργασία με τρίτες χώρες και υλοποίηση συμφωνιών επανεισδοχής είναι ένα εξίσου ένα σημαντικό ζήτημα. Πρέπει να επιταχύνουμε τις από κοινού προσπάθειες με τρίτες χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι παράτυποι μετανάστες, όπως είναι το Πακιστάν. Θα επισκεφθώ το Πακιστάν στο τέλος του Οκτωβρίου για να συζητήσω το ζήτημα της επανεισδοχής.

Η διαχείριση των συνόρων είναι εξίσου σημαντική για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Να εξακολουθήσει η διαχείριση των συνόρων να είναι θέμα εθνικής ευθύνης ή θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη;

Σε τελική ανάλυση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εάν επιδείξουμε πρόοδο σε όλους τους τομείς. Το μέγεθος της κρίσης καθιστά αδύνατη την επίλυσή αυτής με έναν αποσπασματικό και απομονωμένο τρόπο.

Χαιρετίζω επίσης το γεγονός, ότι το Συμβούλιο εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του για την πρόταση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 για να αυξήσει την οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πάνω από 400εκ €.

Ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο, που είναι πολύ υποστηρικτικό από την αρχή για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, να εγκρίνει γρήγορα την πρότασή μας.

Αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιδράσει γρήγορα. Μαζί χτίζουμε μία συλλογική προσέγγιση, η οποία θα βοηθήσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αυτό συνεπάγεται επίσης συνεργασία με τους γείτονές μας. Αργότερα σήμερα διοργανώνεται το συνέδριο σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ την Τουρκία. Ας συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Ας αποδείξουμε στον κόσμο ότι η Ευρώπη ανταποκρίνεται στην πρόκληση."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15