Δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αθήνα για την προσφυγική κρίση, 10/10/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
10 Οκτ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για την προσφυγική κρίση συμμετείχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Άσελμπορν, υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη. Στην συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Ασελμπορν συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Άσελμπορν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Είμαστε εδώ μαζί με τον καλό μου φίλο Ζαν Άσελμπορν, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, του βασικού οργάνου που διαχειρίζεται από πλευράς Συμβουλίου την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτική ζήτημα για μια σημαντική αποστολή που ξεκίνησε από προχθές στο Λουξεμβούργο, για να μας οδηγήσει εχθές στην Ρώμη για το πρώτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης -που είχε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα-, το βράδυ στην Λαμπεντούζα και σήμερα στην Αθήνα για την σημαντική συνάντηση με όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στην διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας του κ. Φλαμπουράρη.

Θα ήθελα να επισημάνω τον εποικοδομητικό και χρήσιμο ρόλο του υπουργού μετανάστευσης κ. Μουζάλα, καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου που ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς όλη η προεργασία που είχε γίνει στο στάδιο αυτό παίρνει την πιο συγκεκριμένη μορφή ως προς τις εφαρμογές της πολιτικής που πρέπει να συνοδεύσουν το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα. Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα. Το είχαμε πει και παλαιότερα. Τώρα όμως είναι ακόμη πιο ουσιαστικό και πιο αναγκαίο. Δεν έχει εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στο έλεος αυτής της κατάστασης που αντιμετώπισε όλο αυτό το χρόνο ή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν νωρίτερα είχαν στηθεί και λειτουργήσει τα «hotspots». Τα «hotspots» δεν είναι ούτε κέντρα κράτησης, ούτε κέντρα φιλοξενίας, είναι μικτές υπηρεσίες οργάνων της ΕΕ όπως η FRONTEX, o ΕΑSO για το Κοινό Ευρωπαϊκό Συστήμα Ασύλου, η EUROPOL για θέματα ασφαλείας και η EUROJUST ώστε να προστατεύονται πλήρως τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε συνδυασμό και σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Χθες είδαμε στην Ιταλία με τον κ. Ασελμπορν να λειτουργεί το πρώτο «hotspot» στην Λαμπεντούζα.

Σήμερα μετά από αυτήν την πολύ ουσιαστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και έβγαλε σημαντικά συμπεράσματα, κινούμαστε πλέον με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς προς τα εμπρός. Τόσο στο κομμάτι της  υποδομής και της οργάνωσης υποδοχής όσο και στο άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης της Ελλάδος. Ήδη 33 εκατομμύρια έχουν κατατεθεί και θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότης παράλληλα με την εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα το γνωρίζεται. Δοκιμάζει και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ευρωπαϊκή συνοχή την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Βασικές αρχές με τις οποίες μπορεί να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη και να τα αντιμετωπίσει. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της. Η Ευρώπη είναι κοντά της και αυτό σηματοδοτεί και συμβολίζει η κοινή παρουσία σήμερα του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών, του ενός δηλαδή εκ των τριών βασικών οργάνων της ΕΕ, και της Επιτροπής με τη δική μου παρουσία. 

Τα βήματα που έγιναν ήταν στη σωστή κατεύθυνση, σήμερα ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις, προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και θέλω να πιστεύω πως σύντομα, όπως και η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να κάνει το πρώτο hotspot, θα αρχίσει να λειτουργεί καταρχήν στην Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη προέλευση προσφύγων.  Γιατί όπως γνωρίζετε, από την πλευρά της Ελλάδος το 80% είναι πρόσφυγες, δηλαδή αυτοί που δικαιούνται, και με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, διεθνούς προστασίας.  Η Ελλάδα είναι χώρα όπου τη φιλοξενία την έχει στο DNA του ο Έλληνας. Έχει υποχρέωση να αναλάβει το μέρος της δικής της ευθύνης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις πολιτικές της Ευρώπης για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα, μετά από αυτή τη συνάντηση, όλα κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς."

Σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου για την Τουρκία, ο Επίτροπος κ. Δημήτηρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία για την υιοθέτηση ενός σχεδίου δράσης. Το σχέδιο δράσης, θα καλύπτει ένα ευρύτατο πλαίσιο θεμάτων που αφορούν στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Ένα από τα κεφάλαια, θα έχει να κάνει με τα κοινά σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία,τα οποία αυτά σύνορα βεβαίως, σχετίζονται με τα σύνορα της Ελλάδος. Είναι σε εξέλιξή αυτή η συζήτηση και θα έχουμε νέα τις προσεχείς ημέρες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλες οι χώρες της περιοχής είναι υπό πίεση, όπως και η Τουρκία."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15