Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας κ. G. Kvirikashvili, Τιφλίδα 27/2/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
27 Φεβ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/bIK6KCu9J3M

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας κ. Giorgi Kvirikashvili, σχετικά με την υιοθέτηση από το Συμβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (visa liberalization) για τους πολίτες της Γεωργίας, δήλωσε τα εξής:

"Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, για τον εορτασμό μιας ιστορικής ημέρας κατά την οποία ΕΕ και Γεωργία έρχονται πιο κοντά.

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, και μετά τη σύμφωνη ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας.

Πρέπει να συγχαρούμε τη Γεωργία και τους πολίτες της. Γνωρίζω ότι όλοι περιμένετε πολύ καιρό για τη στιγμή αυτή. Σύντομα, θα ολοκληρωθούν επισήμως οι διοικητικές διαδικασίες που απομένουν, και οι πολίτες της Γεωργίας που θα κατέχουν βιομετρικό διαβατήριο θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης στη ζώνη Σένγκεν.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών των πολιτών και των αρχών της Γεωργίας, από το 2012. Η επιτυχής εφαρμογή πρέπει να διασφαλισθεί από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τους πολίτες. Με σκληρή και αποτελεσματική δουλειά επιτεύχθηκε απτή πρόοδος σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων, σε όλους τους σχετικούς τομείς: τη διαχείριση των συνόρων, την πολιτική ασύλου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη βελτίωση της προστασίας των δεδομένων.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Επιτροπή συμπέρανε στην τελευταία έκθεσή της ότι η Γεωργία έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Έχουν γίνει επίσης πολλά και από την πλευρά των Κρατών Μελών κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, και θα ήθελα να τους εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την προσήλωση και τις προσπάθειές τους.

Η αναθεώρηση του μηχανισμού αναστολής θεωρήσεων, που επίσης υιοθετήθηκε σήμερα, και εφαρμόζεται για όλες τις χώρες χωρίς υποχρέωση θεώρησης, παρέχει διασφαλίσεις σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί.  

Η Γεωργία θα διατηρήσει την πρόοδο και τα επιτεύγματα αυτά, και θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα με την ίδια προσήλωση που έδειξε για την εκπλήρωσή τους. Η Γεωργία αποτελεί παράδειγμα προόδου και μεταρρυθμίσεων και αυτό την φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη.

Η ΕΕ θα καλωσορίσει τους Γεωργιανούς πολίτες που σύντομα θα έρθουν για να επισκεφθούν φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους, για πολιτιστικά ή αθλητικά γεγονότα, επαγγελματικές συναντήσεις, δημοσιογραφικές καλύψεις, μικρής διάρκειας σπουδές και εκπαίδευση.

Η σημερινή ιστορική απόφαση θα διευκολύνει περαιτέρω την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Γεωργίας.

Σε δύσκολες περιόδους, ιστορικές στιγμές όπως οι σημερινή δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτες αλλά είναι και αναγκαίες. Μας θυμίζουν τη σημασία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, το οποίο κάποιοι σήμερα θέτουν σε αμφισβήτηση. Η θέληση της Γεωργίας να έρθει πιο κοντά, και μια μέρα, να γίνει μέλος της ΕΕ – γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό έθνος από την αρχή της ιστορίας του- μας υπενθυμίζει τη σημασία της συμμετοχής σε μια Ένωση ειρήνης, σταθερότητας, ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και ευημερίας."

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στην Τιφλίδα με την ευκαιρία της έγκρισης από το Συμβούλιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γεωργίας κ. Giorgi Margvelashvili και τον Πρωθυπουργό κ. Giorgi Kvirikashvili.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15