Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξη του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Ταλίν 6/7/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
6 Ιουλ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Η Ιταλία δέχεται μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Προσβλέπω σε μια πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση με τους υπουργούς για την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας και την παροχή στήριξης προς την Ιταλία. Επίσης, προσβλέπω στην υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης που πρότεινε η Επιτροπή.

Έχει έρθει η στιγμή να συζητήσουμε για περισσότερες κοινές δράσεις. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία γειτονικών χωρών, και ειδικότερα εκείνων που βρίσκονται στον νότο, προκειμένου να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τα σύνορα και να γίνουν περισσότερα τον τομέα των μετεγκαταστάσεων. Η αλληλεγγύη παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας . Είναι η στιγμή για τον καθένα να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη στην πράξη, και να υπάρξει η ίδια ερμηνεία σε ό,τι αφορά την έννοιά της.

Σήμερα θα συζητήσουμε για τους τρόπους στήριξης της Ιταλίας. Βρισκόμαστε στο πλευρό της, αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια, ωστόσο, δεν βρισκόμαστε και στο σημείο που πρέπει να είμαστε.

Γιατί χρειαζόμαστε κώδικα δεοντολογίας για τις ΜΚΟ;

Σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε τη συμβολή των ΜΚΟ. Είναι εταίροι μας και υποστηρίζουν τις δράσεις μας σώζοντας ζωές. Δεν τίθεται ζήτημα για το πώς βλέπουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Η ιδέα πίσω από αυτή την πρόταση είναι πώς θα συντονίσουμε καλύτερα και θα καταστήσουμε πιο λειτουργική  τη συνεργασία μας. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί από το Συμβούλιο. Και πάλι θα ήθελα να τονίσω ότι δεν υφίστανται προβλήματα. Οι ΜΚΟ συμβάλλουν συμπληρωματικά, αλλά με πολύ ουσιαστικό τρόπο, στο έργο μας.

Αναφερθήκατε στις χώρες του Νότου. Έχετε κατά νου την Τυνησία και την Αίγυπτο;

Όλες οι χώρες της περιοχής αυτής πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται τόσο μεταξύ τους όσο και μαζί μας. Έχουμε προχωρήσει σε πακέτα συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες αυτές, και πραγματοποιούνται εκατέρωθεν επισκέψεις. Πρέπει όμως να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση των νοτίων συνόρων της Λιβύης. Γιατί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι διακινητές βρίσκουν ανοικτό το διάδρομο και εκμεταλλεύονται αυτούς τους απεγνωσμένους ανθρώπους για να τους φέρουν στις ακτές της Μεσογείου. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία επί τόπου για να πατάξουμε  τα δίκτυα των διακινητών.

Πρέπει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα λιμάνια τους;

Όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Το ζήτημα της περιφερειοποίησης πρέπει να συζητηθεί ούτως ή άλλως, ωστόσο χώρες της νότιας Ευρώπης δέχονται ήδη μεγάλη πίεση.

Βλέπετε κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη;

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, όχι όσο θα περίμενα. Το ζήτημα της αλληλεγγύης θα συζητηθεί και πάλι σήμερα. Ας ελπίσουμε ότι τα δυο κράτη μέλη που απομένουν θα αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, και ότι θα συμβάλλουν στο σχέδιο μας για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Όπως είπα και πριν, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια, πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα στο μέλλον. Η αλληλεγγύη πρέπει είναι πάντα προτεραιότητα των πολιτικών και των δράσεων μας.

Αναμένετε να υπάρξουν, σήμερα, δεσμεύσεις σχετικά με το Ταμείο για την Αφρική; Θα δοθούν περισσότερα χρήματα; Κάποιες χώρες δεν συνεισφέρουν.

Αυτό το ζήτημα παραμένει ανοικτό εδώ και έναν χρόνο. Έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τις χώρες αυτές. Πρέπει επιδείξουν περισσότερη ευθύνη. Έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν. Είναι ανάγκη να υπάρξει πιο στενή συνεργασία. Μέχρι στιγμής τα πρώτα μήνυμα είναι ενθαρρυντικά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στο μέλλον. Πρέπει να αντιληφθούν ότι αποτελούν επίσης μέρος του ευρύτερου ζητήματος της μετανάστευσης. Η μετανάστευση δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ευρώπης και των κρατών μελών της πρώτης γραμμής, δεν είναι μόνο περιφερειακό ή ευρωπαϊκό ζήτημα, είναι μια παγκόσμια πρόκληση και είναι η αναγκαία η συμβολή όλων. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15