Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την έναρξη του Κολεγίου των Επιτρόπων, 23/9/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
23 Σεπ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Κατά την έναρξη του Κολεγίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου συζητούνται σήμερα τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου υπουργών Eσωτερικών της ΕΕ και οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

“H δύσκολη αυτή διαδρομή των 11 περίπου μηνών στέφθηκε με επιτυχία.  Oι Ευρωπαϊκές χώρες απέδειξαν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλάνε για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Τώρα είναι η ώρα των δράσεων και των επόμενων βημάτων, που όπως είπα και πρωτύτερα, δεν θα είναι εύκολα. Θα συνεχίσω να ταξιδεύω σε όλες τις χώρες, να είμαι σε ανοικτή επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς και τις κυβερνήσεις τους, έτσι ώστε να φτάσουμε στον τελικό σκοπό. Να δημιουργήσουμε, πρώτα από όλα, ένα περιβάλλον ασφάλειας για εκείνους που έρχονται εδώ. Να ορίσουμε ποιοι δικαιούνται πράγματι διεθνούς προστασίας και να είμαστε ξεκάθαροι ότι όλοι εκείνοι που επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη παράνομα, θα επιστρέφουν στις χώρες τους.

Από την άλλη μεριά, πρέπει να θυμίσουμε ακόμη μια φορά, ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Δεν είχε στο παρελθόν. Δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι υπερήφανος που αυτό έγινε επί ημερών μου και σας διαβεβαιώ ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Τώρα η Ευρώπη έχει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται.

Τα όσα αποφασίστηκαν χθες, είναι υποχρεωτικά για τα κράτη-μέλη. Είχαμε μια ενισχυμένη πλειοψηφία που μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που αποφασίσαμε σε όλες τις χώρες. Είναι λοιπόν υποχρέωσή τους να τα εφαρμόσουν. Έτσι θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι στο τέλος θα έχουμε καταφέρει όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργήθηκε το οποίο αδικεί και ανθρώπους και αδικούσε και σε έναν μεγάλο βαθμό και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ικανότητα της  να διαχειριστεί,   πλέον παίρνει το δρόμο του.

Τα επόμενα βήματα θα είναι το ίδιο δύσκολα, και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε, να συνεργαζόμαστε, να έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με όλους εκείνους που διαμορφώνουν την μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.”

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15