Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Τσίπρα, 7/4/2014

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
7 Απρ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Είχα σήμερα συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό για τα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης αλλά και της ασφάλειας στην Ευρώπη και του μετέφερα τα φιλικά μηνύματα του Προέδρου Juncker.

Όπως είναι γνωστό, η μετανάστευση και η ασφάλεια των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. 

Είναι για την Ελλάδα ζητήματα που αγγίζουν τη γεωπολιτική και στρατηγική της θέση, όπως επίσης και άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Γνωρίζω -και το είπε πρωτύτερα ο Πρωθυπουργός- ότι η Κυβέρνηση προβληματίζεται για το Δουβλίνο. Θα ήθελα να σας πω, ότι και η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται. Είναι πλέον κοινή συνείδηση, ότι κάτι πρέπει πλέον να αλλάξει. Αυτό βέβαια εξαρτάται πρωτίστως από τα κράτη-μέλη και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εξήγησα στον κ. Πρωθυπουργό, πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μία εθνική στρατηγική για την μετανάστευση, που θα ανταποκρίνεται στα κεκτημένα, αλλά και στους κανονισμούς της Ευρώπης -ο ίδιος, πριν από λίγο, το επιβεβαίωσε- όπως αυτοί διαμορφώνονται με τις δύο ευρωπαϊκές ατζέντες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, που θα παρουσιάσω επισήμως, τον άλλο μήνα, στις Βρυξέλλες. 

Ήδη, η πρώτη παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες, ήταν θετική με την υποβολή από πλευράς της Ελλάδας ενός Οδικού Χάρτη, ο οποίος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να συγχέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ούτε να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, γιατί με αυτό τον τρόπο στέλνουμε λάθος μηνύματα στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις χώρες που βρίσκονται στην περιφέρειά της και αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα. 

Αμέσως μετά τη συνέντευξη αυτή, θα σας δοθεί αναλυτική περιγραφή των μέτρων στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για όλα αυτά ενημέρωσα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε πρωτύτερα τον κ. Πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει από την πλευρά της να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στα αναγκαία βήματα και προσαρμογές.

Η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος μετανάστευσης, προς τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή και που μοιραία συνδέεται με τη γενικευμένη γεωπολιτική αναταραχή, όπως επανειλημμένα έχω πει, η Ελλάδα δεν είναι μόνη.

Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία επισήμανση του κ. Πρωθυπουργού, θέλω να σημειώσω ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προσβλέπουμε και εύχομαι να βρεθεί λύση, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να επανέλθει η χώρα μας σε σταθερή πορεία και ήρεμα νερά και να ολοκληρώσει η Κυβέρνηση και την κοινωνική και ανθρωπιστική πολιτική της.

Αναμφίβολα, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, συνιστά προτεραιότητα για την Ευρώπη, όπως και μέσω του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, δημιουργούνται όροι ανάπτυξης για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα. 

Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει για τις επόμενες γενιές, την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης. 

Κάτι που και η Ευρώπη επιθυμεί.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15