Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την λήξη του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ, 22/9/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
23 Σεπ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Μετά την λήξη του σημερινού Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, όπου συζητήθηκε το σχέδιο μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

"Την περασμένη εβδομάδα, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, δήλωσα ξεκάθαρα ότι η  Επιτροπή θα εξαντλούσε κάθε περιθώριο, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι κοινές ευρωπαϊκές λύσεις που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.


Είμαι ευτυχής που τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων. Μαζί με την απόφαση του Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, που αφορούσε την μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων, η συνολική πλέον δυνατότητα μετεγκατάστασης προσφύγων αυξάνεται σε 160.000.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, 106.000 άτομα θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες. Οι υπόλοιποι 54.000 πρόσφυγες θα μπορούν και αυτοί μετά ένα έτος να μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα, εκτός εάν αλλάξουν τα δεδομένα τους επόμενους 12 μήνες.

Θα διασφαλίσουμε την ταχεία εφαρμογή των μέτρων σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, την Frontex, την Europol και τον EASO. Ζητούμε από τα κράτη μέλη που θα επωφεληθούν από αυτά τα μέτρα, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή ώστε να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τα συστήματα ασύλου τους, ειδικότερα σε ότι αφορά την δακτυλοσκόπηση των εισερχομένων, τη διαχείριση και επιτήρηση των συνόρων. Είμαστε έτοιμοι ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των 'hotspot' στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου η εφαρμογή τους θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πρέπει να προχωρήσουμε με την πλήρη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα για τη στήριξη των χωρών διέλευσης και να βρεθούν λύσεις για τις χώρες προέλευσης. Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και να αυξήσουμε τα ποσοστά επιστροφής των παράτυπων μεταναστών.

Η προσφυγική κρίση δεν θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον, και ήδη πλήττει την Ευρώπη στο σύνολό της - και όχι μόνο. Το μέγεθος αυτής της κρίσης, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και την καταπίεση, καθιστά αδύνατη την επίλυση της με ένα κατακερματισμένο και απομονωμένο τρόπο.

Αυτός είναι ο λόγος που η σημερινή απόφαση είναι ένα σημείο καμπής: έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο προς μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση βασισμένη στις κοινές μας αξίες και ευθύνες.

Είμαι βέβαιος ότι το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα βασιστεί πάνω σε αυτή την πρόοδο για να δώσει μια ισχυρή πολιτική κατεύθυνση ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, δίνοντας περισσότερες απαντήσεις στις κοινές μας προκλήσεις."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15