Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Βουλγαρία, Σόφια 11/2/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
11 Φεβ 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποίησε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Borisov, την Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών κα Bachvarova και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Mitov. Κατά την συνάντησή τους συζητήθηκαν τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Στην συνέχεια o Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξη τύπου, με την Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών κα Bachvarova, μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής:

«Η Βουλγαρία βρίσκεται σε μία στρατηγική θέση και διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις τρέχουσες προκλήσεις. Επίσης, φέρει μεγάλη ευθύνη σε ό,τι αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Οφείλει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα σεβόμενη απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Προς στιγμήν, οι ροές προς τη Βουλγαρία είναι περιορισμένες, αλλά γνωρίζουμε ότι η μεταναστευτικές διαδρομές αλλάζουν.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Βουλγαρία έχει ακολουθήσει προνοητική στάση και έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ξαφνικής εισροής μεταναστών. Για να στηρίξουμε τη χώρα σας, διαθέσαμε 91 εκατ. Ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου των Εσωτερικών Υποθέσεων για την περίοδο 2014-2020.

Συνεργαζόμαστε στενά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία προκειμένου να χειριστούμε αποτελεσματικότερα την κατάσταση. Στηρίζουμε την Ιταλία και την Ελλάδα στην οργάνωση των απολύτως απαραίτητων hotspots προκειμένου να καταγράφονται και να δακτυλοσκοπούνται οι μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ.

Ωστόσο η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πρέπει να συνοδεύεται από τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Οι παράνομοι διακινητές μεταναστών πρόκεινται για καλά οργανωμένους εγκληματίες οι οποίοι εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανθρώπων.  Η Europol επισημαίνει ότι υπάρχει ένας ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ των κυκλωμάτων παράνομων διακινητών μεταναστών και κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς ή για σκοπούς αναγκαστικής εργασίας.

Αυτά τα κυκλώματα στοχεύουν στις πιο ευάλωτες κατηγορίες μεταναστών, και συγκεκριμένα σε γυναίκες και παιδιά. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το διασυνοριακό έγκλημα, χρειαζόμαστε ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ, όπως επίσης και την επίσπευση των ερευνών και των διώξεων.

Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα εγκληματικά δίκτυα να εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση προς δικό τους όφελος. Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές πρέπει να κάνουν το έργο τους προκειμένου να διασφαλισθεί ότι αυτοί οι εγκληματίες θα αναγνωρίζονται και θα διώκονται.»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15