Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Μάλτα (23/4/2015)

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
24 Απρ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε σήμερα τη Μάλτα για να παραβρεθεί στη κηδεία θυμάτων από τα πρόσφατα τα τραγικά γεγονότα στη Μεσόγειο: 

"Ήρθα στη Μάλτα για να εκφράσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαίων πολιτών τη βαθιά θλίψη και συμπόνια μας για τα αθώα αυτά θύματα και να τιμήσουμε τη μνήμη τους. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από εμπόλεμες χώρες και έκαναν επικίνδυνα ταξίδια ακολουθώντας ένα απλό όνειρο: να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη''

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Joseph Muscat και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με τους οποίους συζήτησε το προτεινόμενο σχέδιο δράσης της ΕΕ, το οποίο και θα συζητηθεί σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αβραμόπουλος σε κοινή συνέντευξη τύπου δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η απάντησή μας είναι σαφής και κατηγορηματική. Η Ευρώπη έχει κηρύξει τον πόλεμο στους δουλεμπόρους.  Η Ευρώπη είναι ενωμένη σε αυτή την προσπάθεια.  Θα συνεργαστούμε και με τους εταίρους μας εκτός της Ευρώπης, διότι το δουλεμπόριο μεταναστών δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά και  παγκόσμιο.

Η αποτελεσματικότητα της δράσης μας θα καθοριστεί από δύο άξονες: 

- Ενότητα και αλληλεγγύη, διότι η μετανάστευση είναι μια παγκόσμια πρόκληση και οι χώρες της Μεσογείου έχουν δαπανήσει τεράστιους πόρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.  Δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους.

- Πρόληψη, γιατί εμείς δεν θα μείνουμε  αδρανείς απέναντι στους εγκληματίες που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απόγνωση, που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως έχω δηλώσει, η Ευρώπη είναι ήδη σε πόλεμο με τα εγκληματικά κυκλώματα που εκμεταλλεύονται και συχνά καταδικάζουν σε θάνατο αθώους ανθρώπους.

Θέλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών. Παράλληλα, θα πρέπει να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις στους μετανάστες, αποκλείοντας έτσι τους δουλεμπόρους.

Θα πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει δράση έτσι ώστε να στηρίξει τα κράτη μέλη στην περιοχή της Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να κινητοποιήσουμε πλήρως τις τρεις ευρωπαϊκές υπηρεσίες FRONTEX, EUROPOL, EASO. 

Η Ευρώπη προχωράει και δεν θα σταματήσει μέχρι να εκπληρωθούν οι δικαιολογημένες προσδοκίες των πολιτών μας.''

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15