Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο 6ο Συμβουλευτικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) με την Κοινωνία των Πολιτών, Αθήνα 28/11/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
28 Νοε 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα για την έναρξη του 6ου Συμβουλευτικού Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)  με την Κοινωνία των Πολιτών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία  που το Φόρουμ  διεξάγεται φέτος εδώ στην Ελλάδα, τη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. 

Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους  άμεσα εμπλεκόμενους φορείς σε επιχειρησιακό επίπεδο, να συναντηθούν εδώ και να μοιραστούν τεχνογνωσία και εμπειρίες σχετικά με:

- τη λειτουργία των hotspots και του μηχανισμού μετεγκατάστασης,

- την προστασία των ευάλωτων ομάδων, και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Είμαι βέβαιος ότι το Φόρουμ θα συμβάλει στην εξεύρεση κατάλληλων λύσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η κατάσταση στην Ευρώπη σε ό, τι αφορά το μεταναστευτικό παραμένει εύθραυστη.

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει, και φοβάμαι ότι θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα.

Δεν βρισκόμαστε όμως στο σημείο που ήμασταν  πέρυσι, και  πρέπει βέβαια να γίνουν περισσότερα.

Έχουμε κάνει βήματα μπροστά και η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Θυμίζω ότι πέρυσι, τέτοιον καιρό, μέχρι και 10.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες περνούσαν από την Τουρκία στην Ελλάδα σε ημερήσια βάση.

Τώρα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί περίπου στους 100. Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στα νησιά, παραμένει δύσκολη. 

Και εδώ θα ήθελα να εκφράσω για μία ακόμη φορά τη λύπη μου για τα τραγικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Μόρια.

Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν.

Θέλω, ωστόσο, να εξάρω τη στάση των Ελλήνων πολιτών που αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή με αξιοθαύμαστη υπομονή και ανθρωπιά. 

Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε αλλά αντίθετα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

Τα κράτη όπου φθάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρώτα, έχουν επωμισθεί μια δυσανάλογα μεγάλη ευθύνη, ένα μεγάλο βάρος.

Είναι η ώρα της πραγματικής αλληλεγγύης, όχι στα λόγια. Γιατί η αλληλεγγύη δεν είναι σύνθημα. Και βέβαια δεν μπορεί να δοθεί διαφορετική ερμηνεία στο περιεχόμενο αυτής της λέξης. Γιατί σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης η αλληλεγγύη έχει την ίδια ερμηνεία. Και βέβαια δεν υπάρχει  αλληλεγγύη a la carte.

Σχεδόν 8.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία, περισσότεροι από 1000 τον Νοέμβριο.

Τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχίσουν με ταχείς ρυθμούς τις μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Και εδώ ακριβώς ο EASO διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο παρέχοντας ουσιαστική επιχειρησιακή υποστήριξη στην ελληνική Υπηρεσία Ασύλου.

Απευθύνω μία ακόμα έκκληση προς τα Κράτη Μέλη να στείλουν το συντομότερο δυνατόν περισσότερους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των διαδικασιών επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.

Η Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας εξακολουθεί να ισχύει. Και θα ήθελα για μία ακόμα φορά να τονίσω  ότι αυτή η συνεννόηση, αυτή η Δήλωση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, πρέπει, πάση θυσία,  να διατηρηθεί. Είναι προτεραιότητά μας, και δεσμευόμαστε όλοι για την επιτυχή εφαρμογή της.

Η Ευρώπη είναι παρούσα, στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Και με αυτήν τη διαβεβαίωση θα ήθελα για μία ακόμη φορά να εξάρω τη δουλειά που γίνεται από τον EASO, και βεβαίως να δηλώσω για μία ακόμη φορά ότι είμαστε στο πλευρό αυτής της υπηρεσίας που βρέθηκε μπροστά σε μία εντελώς απρόσμενη κατάσταση, με ένα δυσβάσταχτο βάρος στους ώμους της.

Σύντομα όμως με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε ο ΕASO θα ενισχυθεί ώστε να είναι στο μέλλον θα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί  σε παρόμοιες προκλήσεις, εφόσον προκύψουν.

Βίντεο:

Speech by Commissioner Avramopoulos at the EASO Consultative Forum in Athens: 
https://youtu.be/W_KAotvLuac
 
Press statement by Commissioner Avramopoulos at the EASO Consultative Forum in Athens (ελληνικά): 
 
Αρχείο: 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15