Δήλωση Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου μετά τη συνάντηση με τους πρέσβεις των Κρατών Μελών της ΕΕ στην Ελλάδα, και τη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, Αθήνα 19/6/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
19 Ιουν 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Σήμερα, είχα συνάντηση με τους πρέσβεις των Κρατών Μελών της ΕΕ στην Ελλάδα για να τους ενημερώσω αλλά και για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου μου, τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια στην Ευρώπη. Κατά τη συζήτησή μας, εστιάσαμε κυρίως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Οι πρέσβεις στην Ελλάδα είναι σε θέση να γνωρίζουν και να αξιολογούν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ που έχει επηρεαστεί περισσότερο από τη προσφυγική κρίση. Μεταφέρουν προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους σημαντικά μηνύματα για την ανάγκη της πλήρους εφαρμογής της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ζήτησα από τους πρέσβεις να συμβάλλουν για την επιτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης. Όλοι οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, πρέπει όλα τα Κράτη Μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τα κενά στις τρέχουσες επιχειρήσεις αλλά και στις ομάδες ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί κοινή ευθύνη. Εκφράζει στην πράξη την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας όπου οι κοινές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών. Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, έχει γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη η σημασία της πρόληψης. Η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης,  ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο, είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή νέων επιθέσεων.

Σήμερα, συναντήθηκα, επίσης, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας εστιάσαμε στις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά νησιά, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Πρέπει να ορισθούν ειδικοί συντονιστές για τα παιδιά σε όλα τα νησιά και να επισπευσθεί η δημιουργία  περισσοτέρων υποδομών υποδοχής γι' αυτά. Συμφωνήσαμε ότι σύντομα θα επιστρέψω στην Ελλάδα για να διαπιστώσω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι είναι ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κλειστών υποδομών. Αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού, πρέπει έγκαιρα να προετοιμασθούμε για τις χειμερινές  καιρικές συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Οργανισμοί της και τα Κράτη Μέλη στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν με σημαντική χρηματοδοτική και επιχειρησιακή βοήθεια την Ελλάδα. Κανένα Κράτος Μέλος δεν πρέπει και δεν θα μείνει μόνο του.

Στο μέλλον, οι μεταναστευτικές ροές και πιέσεις μπορεί να αλλάξουν. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε το συντομότερο σε μια δίκαιη, προβλέψιμη και αποτελεσματική μεταρρύθμιση του συστήματος Δουβλίνου.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15